Hoppa till huvudinnehåll

Nyförvärven ska lyfta HIFK – Sebastian Dyk kom till Helsingfors för att vinna ligaguld: ”Man känner av pressen”

Helsingfors IFK jublar efter mål.
Helsingfors IFK ligger sexa i tabellen efter fem omgångar. Helsingfors IFK jublar efter mål. Bild: AOP / Matti Raivio HIFK Hockey

Helsingfors IFK har pekats ut som en kronisk underpresterare i ishockeyligan. Trots starka ekonomiska muskler har klubben bara vunnit en ligatitel på 2000-talet. Nu är förväntningarna högt uppskruvade i IFK-lägret igen – inte minst tack vare de meriterade nyförvärven.

Det heter att framgång föder framgång. Helsingfors IFK:s ledning hade kanske just det i åtanke då man värvade spelare till den här ligasäsongen.

Från regerande ligamästaren HPK kom poängkungen Teemu Turunen och förste centern Otto Paajanen. Mikko Kousa, som spelade i Pelicans förra säsongen, var med om att vinna IFK:s senaste ligaguld våren 2011.

Den viktigaste pusselbiten är kanske ändå Jere Sallinen. Den kloka tvåvägscentern vann VM-guld med Lejonen i våras.

– Det sätt vi drog åt samma håll i Lejonen och spelade som lag – det kan alla lag lära sig från. Då ett lag blir sammansvetsat finns det inga gränser på hur långt det kan nå. Jag ser ingen orsak varför inte IFK kunde göra något snarlikt, säger Sallinen.

Hyllas av lotsen

IFK:s huvudtränare Jarno Pikkarainen ser ut att mysa då han beskriver Sallinens betydelse för laget.

– Han bidrar med ledarskap. Han har rutin och erfarenhet från många ligor och dessutom har han en vinnarskalle. Hans roll blir allt viktigare ju större insatserna är. En oerhört viktig kugge för oss, säger Pikkarainen.

Jere Sallinen med guldhjälm och iklädd hockeyutrustning, Helsingfors IFK
Jere Sallinen har gjort två mål för HIFK i höst. Jere Sallinen med guldhjälm och iklädd hockeyutrustning, Helsingfors IFK Bild: AOP / Matti Raivio Jere Sallinen,HIFK Hockey

Alla vill slå IFK

Helsingfors IFK slutade på fjärde plats i våras. Den här säsongen anses klubben vara den största favoriten till ligatiteln jämte Kärpät och Tappara.

Jarno Pikkarainen konstaterar att det inte finns några genvägar till framgång.

– Enkelt sagt så bör vi spela bättre, prestera jämnare och göra vårt jobb bättre varje dag. Gör du ett gott jobb har man dessutom turen på sin sida ofta. Viktigt nu är att truppen hålls frisk och att vi spelmässigt blir bättre längs med hela säsongen.

Jarno Pikkarainen, HIFK:s huvudtränare
Jarno Pikkarainen har gör sin tredje säsong i IFK. Jarno Pikkarainen, HIFK:s huvudtränare Bild: AOP / Tomi Natri Jarno Pikkarainen,HIFK Hockey

Pikkarainen var assisterande tränare i IFK i ett och ett halvt år innan han tog över som huvudtränare i januari efter att Ari-Pekka Selin fått sparken.

Han har tidigare tillhört TPS och Lukkos tränarteam. Han lyfter fram en detalj som är annorlunda för IFK under ligasäsongen än för de övriga lagen.

– Det är svårare för IFK att vinna på bortaplan. Det är alltid en stor grej för motståndarna och deras fans då IFK kommer på besök. Publiksiffrorna är höga och hemmalaget är taggat.

– Å andra sidan så härdar det oss. Vi får inget gratis och det hjälper oss i längden.

”Absolut är det press”

Förväntningarna på Helsingfors IFK är högt uppskruvade år efter år. Trycket på laget är större än på många andra ligaorter i Finland.

Svensken Sebastian Dyk har bara vistats några månader i Helsingfors men har redan märkt hur snacket går.

– Absolut är det press. Det känner man av. Det är alltid bra med lite press. Jag tror vi får ihop det, säger Dyk som spelade förra säsongen för Södertälje i hockeyallsvenskan.

– Jag kom till Helsingfors för att vinna. Det är därför vi spelar. Jag tror alla i laget är redo att spela för guld.

Sebastian Dyk, HIFK
Sebastian Dyk förväntas göra mål i IFK-tröjan. Sebastian Dyk, HIFK Bild: AOP / Jaakko Stenroos HIFK Hockey,Sebastian Dyk

Jarno Pikkarainen påpekar att IFK:s budget ingalunda är överlägsen jämfört med konkurrenternas. Fansens kravnivå är stundvis överdimensionerad.

– Skillnaderna i ekonomiska resurser är inte särdeles stora i den finska ligan. Det är inte som i Premier League. Man vinner ligaguld i Finland genom hårt arbete. Det går inte att köpa ett guld.