Hoppa till huvudinnehåll

Silvertränaren totalsågar svenska hockeyförbundet – avbokningen ställer till det för Damlejonen: ”Går inte att lita på dem längre”

Pasi Mustonen under dam-VM 2019.
Pasi Mustonen sparar inte på krutet i SVT:s intervju. Pasi Mustonen under dam-VM 2019. Bild: Yle/Tomi Hänninen Finlands damlandslag i ishockey,Dam-VM i ishockey 2019,Pasi Mustonen

Den pågående fejden mellan hockeyförbundet och damlandslaget i Sverige har fått följder också för Finlands Damlejon. Och för Damkronorna. De kommer inte längre att ta del av de här turneringarna, säger Pasi Mustonen för SVT.

Det var för drygt en månad sedan som Sveriges damlandslagsspelare meddelade att de inte tänker spela för Tre Kronor just nu. Orsaken? Att de till och med går ekonomiskt back av att tacka ja till en landslagskallelse.

Utan spelare blev det svårt för Sverige att delta i EHT-turneringen i Vierumäki samma månad – och då striden fortfarande pågår kommer det inte heller att bli någon fyralagsturnering i Luleå i november.

Beskedet kom två månader före turneringen skulle spelas. Under all kritik, säger Pasi Mustonen.

– De har ju hur många veckor som helst att förhandla! Varför ska man gå ut redan nu och ställa in turneringen? Det finns ingen anledning att gå ut med det så tidigt, säger han för SVT Sport.

Utöver Finland och Sverige skulle USA och Kanada ha deltagit i turneringen. Med andra ord skulle det ha handlat om världens bästa land som kommit på besök till Luleå.

Frågar man Mustonen handlar det sannolikt om ekonomiska skäl.

– De här turneringarna har spelats hur länge som helst och det finns ett muntligt avtal om att arrangören ska stå för de tre andra lagens kostnader. Nu har man ett tillfälle att spara pengar och vad gör man då? Jo man avbokar tävlingen, säger han.

"Nu är det kört för Sverige!"

Därför tänker den finländska landslagstränaren se till att Sverige inte längre är välkomna till turneringarna.

– Nu är det kört för Sverige! De är för evigt borta från fyranationsturneringarna. Det vet de själva. Det är en självklarhet. De går inte att lita på internationellt. Förtroendet har de bränt. Det finns inte, säger han.

Enligt Mustonen handlade det om en livsviktig turnering för Damlejonen med tanke på VM nästa år.

– Vi har en generationsväxling på gång och behöver få fem-sex nya unga spelare som nu inte får möjligheten att spela mot amerkanerna – på grund av att det svenska ishockeyförbundet vill spara pengar. Det är fullständigt katastrofalt, säger han.

Damlejonens general manager Tuula Puputti konstaterade tidigare för HBL att man fortfarande försöker hitta sätt att möta USA och Kanada i november.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport