Hoppa till huvudinnehåll

Spaniens högsta domstol ger grönt ljus för flytt av Francos grav

Mausoleet i De stupades dal vid ett berg med ett enormt kors.
Mausoleet i De stupades dal vid ett berg med ett enormt kors. Bild: /All Over Press Valle de los Caídos,Spanien,Francisco Franco

Diktator Francisco Francos kvarlevor får flyttas från Valle de los Caidos, eller De stupades dal, i bergen omkring 50 kilometer nordväst om Madrid. Det slog Spaniens högsta domstol fast på tisdagen.

Spaniens socialistregering beslöt redan i mars att kvarlevorna ska flyttas, men Francos familj överklagade beslutet.

Enligt landets premiärminister Pedro Sanchez kan Spanien inte fortsätta “hylla diktatorns arv” i ett enormt mausoleum, som har blivit ett populärt resmål bland turister och högerextrema.

– Det här är en stor seger för spansk demokrati, säger Sanchez.

Enligt Sanchez kommer regeringen så snabbt som möjligt att ta itu med arbetet att flytta kvarlevorna till en familjegrav i Mingorrubio El Pardo, där också Francos fru har begravts.

Vill avlägsna minnen från Francotiden

Spanien står inför sitt fjärde val på fyra år och gravflytten har varit en fråga som socialistregeringen drivit länge.

Regeringen har också velat avlägsna minnesmärken som härstammar från Francos tid. Redan år 2007, under den tidigare socialistregeringen, trädde en ny lag i kraft som bland annat krävde att statyer på Franco och hans generaler avlägsnas. Då förbjöds också politiska sammankomster i De stupades dal.

Spaniens högerpartier har kallat planerna att flytta graven för valtaktik.

– Så här börjar socialisternas kampanj: man vanhelgar gravar och gräver upp hat, skriver Santiago Abascal, partiledare för högerextrema Vox, på Twitter.

Albert Rivera, partiledare för mittenhögerpartiet Ciudadanos, skyller Sanchez för att "leka med Francos ben för att splittra oss".

Francos familj har önskat att hans grav förblir i De stupades dal, eller, ifall det inte är möjligt, att han ska flyttas till Catedral de la Almudena i Madrid, där Francos dotters grav finns.

Regeringen har befarat att en alltför central plats skulle locka nazister och andra högerextrema till platsen.

Spaniens framlidna diktator Francisco Franco står omgiven av personer på en balkong, i bildens vänstermiljö syns en stor folkmassa.
Francisco Franco var diktator i Spanien från 1939 till sin död 1975. Spaniens framlidna diktator Francisco Franco står omgiven av personer på en balkong, i bildens vänstermiljö syns en stor folkmassa. Francisco Franco,Yle TV1

Färdigställdes 1958

Monumentet i De stupades dal byggdes på uppdrag av Franco åren 1940-1959 av bland annat tiotusentals politiska fångar. Franco kallade det ett steg mot “försoning” för alla spanjorer.

Över 33 000 personer som dött i det spanska inbördeskriget har begravts där. Också José Antonio Primo de Rivera, grundare av Spaniens fascistiska rörelse Falangen, har begravts i mausoleet.

Francisco Franco var diktator i Spanien från 1939 till sin död 1975.

Kända återbegravningar

Flera länder har tampats med hur man ska välja en sista viloplats för sina kontroversiella ledare. Här är några exempel.

Josef Stalin

Efter sin död 1953 begravdes Stalin i Leninmausoleet på Röda torget i Moskva. Åtta år senare flyttades hans kvarlevor till en mer anspråkslös grav nära Kreml.

Enver Hoxha

Albaniens ledare Enver Hoxha begravdes år 1985 på Martyernas gravplats. Hans kvarlevor grävdes upp år 1992 och flyttades till en vanlig begravningsplats i en av huvudstaden Tiranas förorter.

Nicolae Ceaușescu

Kommunistdiktatorn Nicolae Ceaușescu och hans fru Elena avrättades genom arkebusering år 1989. Eftersom man var rädd för att deras gravar skulle vanhelgas begravde man dem i gravar med falska namn. Deras kvarlevor grävdes upp år 2010 för att säkerställa identiteten på liken. De begravdes på nytt på en begravningsplats i Bucharest, denna gång under sina egna namn.

Haile Selassie

Etiopiens sista kejsare Haile Selassie dog år 1974 och begravdes på en hemlig plats i Addis Abeba. Graven upptäcktes år 1992 och år 2000 arrangerades en kyrklig begravning.

Saddam Hussein

Den irakiske presidenten greps av USA-ledda trupper år 2003 i Baghdad. Efter hans avrättning år 2006 begravdes han i ett mausoleum han hade låtit bygga i byn där han föddes. År 2014 förstördes graven under mystiska omständigheter. Var hans kvarlevor finns nu och huruvida de fortfarande ligger i ruinerna, är oklart.

Muammar Gaddafi

Libyens diktator dödades under den libyska revolutionen år 2011 och begravdes på en hemlig plats i öknen. Militären uppgav att orsaken var att man inte ville att graven blir en samlingsplats för hans supportrar.

Rudolf Hess

Kvarlevorna av en av Adolf Hitlers närmaste män, Rudolf Hess, som dog i fängelse år 1987, grävdes upp i hemlighet år 2011 i Bayern. Hans grav förstördes på grund av att nynazister vallfärdade till platsen. Hess lik kremerades och hans aska spreds i havet.

Källa: AFP.

Källor: Reuters, STT, AFP.

Artikeln uppdaterades klockan 12.38 med uppgiften om domstolens beslut.