Hoppa till huvudinnehåll

Trump förnekar att han försökt tvinga Ukraina att utreda Biden - Demokrater kräver att samtalet offentliggörs

Donald Trump under klimatmötet i FN.
Demokraterna anklagar president Donald Trump för maktmissbruk Donald Trump under klimatmötet i FN. Bild: EPA-EFE/HAYOUNG JEON Donald Trump,USA

USA:s president Donald Trump förnekar att han försökt tvinga Ukrainas president att inleda en korruptionsutredning mot den tidigare vicepresidenten Joe Biden och Bidens son Hunter.

Däremot medger Trump att han tog upp Biden under ett telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Men han understryker att diskussionen gällde korruption.

‒ Det är viktigt att diskutera korruption. Om korruptionen inte tas upp varför skulle vi då bevilja ekonomiskt stöd till ett land som misstänks för korruption, konstaterar Trump.

Nu rapporterar New York Times att Trump beslutat att frysa hundratalsmiljoner dollar i stöd till Ukraina några dagar före samtalet.

Enligt Wall Street Journal ska Trump ha uppmanat Zelenskyj att vara i kontakt med Trumps advokat om utredningen.

Trump uppger att beslutet att frysa stödpaketet inte var ett sätt att pressa Ukraina att utreda Biden.

Hunter Biden satt i styrelsen för ett ukrainskt energibolag samtidigt som Joe Biden var vicepresident. Trump har tidigare låtit förstå att Hunter Biden gjort sig skyldig till korruptionsbrott och att Joe Biden skyddat honom.

Vill höra inspelning

Flera demokrater kräver nu att Vita huset offentliggör inspelningen av samtalet med Zelenskyj för att skapa klarhet i vad som sades.

Trump har tillsvidare varit vag på den punkten.

‒ Det är möjligt att jag offentliggör den eftersom att det var ett intressant samtal, sade Trump.

Om det visar sig att presidenten verkligen försökte pressa fram en utredning mot Biden, som för tillfället ser ut att ha goda chanser att bli Demokraternas presidentkandidat i valet 2020, är det ett solklart fall av maktmissbruk.

Och det ställer Demokraternas ledare inför ett dilemma. Det naturliga svaret skulle vara att inleda en riksrättsprocess mot presidenten och det kravet har redan framförts av en rad Demokrater.

Sju ledamöter med bakgrund i militären eller underrättelsemyndigheterna ställde sig på tisdagen bakom kraven på riksrättsprocess.

‒ Om de här anklagelserna visar sig stämma så anser vi att de är fråga om handlingar som kräver riksrätt, skrev ledamöterna som alla är invalda från relativt konservativa distrikt.

Representanthusets talman Nancy Pelosi
Representanthusets talman Nancy Pelosi har hittills varit tveksam till riksrättsförfarande mot Trump Representanthusets talman Nancy Pelosi Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS Nancy Pelosi,USA

Men Demokraternas ledare i kongressen vill framskrida försiktigt. Representanthusets talman Nancy Pelosi befarar att en sådan process endast skulle hjälpa presidenten att mobilisera sina anhängare. Det skulle i sin tur försvåra valarbetet 2020.

Därför har Pelosi och flera andra Demokratledare hittills undvikit att kräva en process. Den resultatlösa utredningen av händelserna inför valet 2016 är också ett varnande exempel för Demokraterna.

Men nu verkar pressen på Pelosi i alla fall ta ett steg mot riksrätt ha ökat. På söndagen krävde hon att Vita huset offentliggör alla uppgifter om fallet.

‒ Annars kommer de att ge sig in på en helt ny nivå av laglöshet och det kommer att föra oss till en helt ny nivå av utredning, sade Pelosi på söndagen.

Källor: AFP, AP, Reuters, BBC

Läs också