Hoppa till huvudinnehåll

Brist på bröstcancermedicin börjar lätta – apoteken har fått en större leverans

Apotek
Bland annat apotek inom kedjan Universitetsapoteket har haft ont om bröstcancermedicin, men uppges nu ha avhjälpt bristen. Apotek Bild: All Over Press apotek,medicin,Universitetets Apotek

Läget börjar se bättre ut i fråga om den brist på medicin mot bröstcancer som finländska apotek har dragits med.

Vid läkemedelsmyndigheten Fimea uppger man att apoteken i fredags har fått en större leverans av medicinen i fråga.

De tusentals finländska kvinnor som använder bröstcancermedicin med ämnet letrozol har de senaste veckorna lidit risk att bli utan medicin. I augusti meddelade nämligen Fimea att tillgången på läkemedlet har rasat och det tog slut i många apotek.

Vid Fimea uppger avdelningschef Johanna Linnolahti för STT att det nu finns mer av medicinen igen, men att läget inte är helt normalt.

– I mitten av oktober borde situationen förbättras ytterligare, uppger hon.

Tog aldrig slut helt och hållet

Bristen på letrozolpreparat är exempel på de leveransproblem som under den senaste tiden har drabbat läkemedelstillverkare världen över.

De flesta finländare som använder bröstcancermedicinen i fråga får det som tilläggsbehandling efter en operation eller för behandling av långt framskriden bröstcancer.

Medicinen tog enligt Fimea aldrig helt slut i landet. Man har bland annat fått specialleveranser från andra länder.

Vid det nyländska sjukvårdsdistriktet HUS uppger man för STT att en del patienter har fått ersättande medicin i stället för den det var brist på.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes