Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors blev utan Super Cup-match – VAR, uppmaning till bojkott och nytt Nations League-upplägg också på Uefas beslutslista

Liverpool firar Super Cup-titel.
Liverpool vann Super Cup-titeln 2019 i augusti. Liverpool firar Super Cup-titel. Bild: /All Over Press Uefa Super Cup

Uefa Super Cup kommer inte att spelas på Olympiastadion 2021 trots att Bollförbundet hade höga förväntningar inför Uefas möte på tisdagskvällen. Istället föll valet på Belfast – men Champions League-finalen samma år spelas i S:t Petersburg.

Belfast var den starkaste konkurrenten i omröstningen – och visst föll valet på den nordirländska huvudstaden på tisdagskvällen då det europeiska fotbollsförbundet Uefas verkställande kommitté möttes.

Bollförbundet hade hoppats på att valet skulle falla på Helsingfors och en nyrenoverad Olympiastadion, men så blev inte fallet. Det är Champions League- och Europa League-vinnarna som möts i matchen som spelas på sensommaren 2021.

Champions League-finalen 2021 kommer däremot att spelas närmare Finland än på länge. Valet föll nämligen på S:t Petersburg, medan finalerna 2022 och 2023 kommer att spelas i München respektive London (Wembley).

Kommittén slog också fast att videodomarsystemet VAR kommer att tas i bruk i slutspelet i Europa League redan den pågående säsongen. I damernas Champions League kommer VAR att tas i bruk i finalen på våren.

VAR kommer också att användas under dam-EM 2021.

Nya Nations League-upplägget kan gynna Finland

Den nya klubblagsturneringen som ska spelas vid sidan om Champions League och Europa League har nu fått ett namn. Turneringen, som kör igång på hösten 2021, ska heta Conference League, ungefär ”konferensligan” på svenska.

Nations League-upplägget sågs också över – och det nya systemet kan gynna Finland. Från och med nästa upplaga kommer nämligen A-, B- och C-ligan att bestå av 16 lag istället för tolv, vilket innebär att B-ligan inte blir liga högklassig som den var senast. Finland spelar i B-ligan nästa år.

Den lägsta ligan, D-ligan, kommer endast att ha sju deltagande lag.

Uefa tog också ställning till den rådande diskussionen om jämställdhet på läktarplats, som blossat upp efter den omdiskuterade incidenten i Iran, där en kvinna tände eld på sig själv i protest mot att kvinnor inte tillätts se fotbollsmatcher i landet.

Uefa uppmanar nu samtliga medlemsländer att inte spela matcher i länder, där kvinnor inte är tillåtna på läktarna. Uppmaningen gäller såväl landslag som klubblag.

Hållbarhetsfrågor var också på tapeten. För att fira 60 år av EM-turneringar kommer Uefa att plantera 600 000 träd i de tolv värdstäderna under fotbolls-EM nästa sommar.

Samtliga beslut hittas på Uefas webbsidor här.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport