Hoppa till huvudinnehåll

Ilskna kommentarer i det brittiska parlamentet vid nyöppning efter historiskt domstolsbeslut

De brittiska parlamentarikerna har återvänt till parlamentet efter att högsta domstolen i går meddelade att stängningen av parlamentet i fem veckor var olaglig. Ordväxlingen var häftig.

Parlamentet sammanträdde i dag efter en cirka två veckors paus. Premiärminister Boris Johnsons ursprungliga plan var att hålla parlamentet stängt till den 14 oktober.

Geoffrey Cox 25.9.2019
Justitiekansler Geoffrey Cox blev utsatt för hård utfrågning i parlamentet, och svarade yvigt och högljutt. Geoffrey Cox 25.9.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Storbritannien,Brexit,Storbritanniens parlament,Brittiska underhuset,Geoffrey Cox

Justitiekansler Geoffrey Cox - som är premiärminister Boris Johnsons juridiska topprådgivare - fick ta emot en lång rad frågor från parlamentsledamöterna om orsakerna till Johnsons beslut att stänga parlamentet för en så lång tid.

Cox sade bland annat att regeringen ansåg att stängningen av parlamentet var laglig men att man nu måste respektera och acceptera högsta domstolens enhälliga beslut om att det var olagligt. Enligt Cox handlade regeringen ändå i god tro.

Det brittiska parlamentet 25.9.2019
Livlig debatt i parlamentet Det brittiska parlamentet 25.9.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Storbritannien,Brexit,Storbritanniens parlament,talman,Brittiska underhuset,John Bercow

Justitiekansler Geoffrey Cox anklagade också parlamentsledamöterna för feghet för att de inte vågar föreslå en förtroendeomröstning vilket skulle leda till förtida val. Cox kallade parlamentet för "ett dött parlament" som bara försöker blockera brexit.

- Det här parlamentet har ingen moralisk rätt att sitta på de här gröna bänkarna. Det här parlamentet är en skam, sade han ilsket.

Justitiekansler Geoffrey Cox utfall mot parlamentet framkallade en ursinnig reaktion hos Labours Barry Sheerman - en reaktion som på sociala medier har beskrivits som "det argaste inlägget man någonsin sett i underhuset".

Hoppa över Twitterpostning

Boris Johnson 25.9.2019
Boris Johnson återvände i förtid från FN:s möte i New York Boris Johnson 25.9.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Storbritannien,Brexit,Boris Johnson

Detta har hänt

I slutet av augusti bad Boris Johnson drottning Elizabeth II att godkänna en nedstängning av parlamentet från 10 september till 14 oktober.

Johnson motiverade beslutet om att stänga parlamentet i fem veckor med att regeringen behöver tid att förbereda ny lagstiftning.

Enligt oppositionen var den verkliga orsaken till stängningen att begränsa parlamentets möjligheter att förhindra att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal 31 oktober.

I september slog en engelsk domstol fast att stängningen av parlamentet var lagenlig, medan en skotsk domstol dömde Johnsons beslut som lagstridigt. Därför gick ärendet vidare till Storbritanniens högsta domstol.

Högsta domstolen behandlade ärendet i tre dagar i London 17-19 september.

Premiärminister Boris Johnson har för sin del sagt att han har en helt annan åsikt än högsta domstolen men att han respekterar beslutet.

Johnson står inför en svår situation efter det historiska domstolsbeslutet i tisdags. Han ska nu svara på en rad frågor gällande brexit samtidigt som han befinner sig i ett pinsamt strålkastarljus efter att högsta domstolen bedömt att han brutit mot lagen.

Boris Johnson insisterar också fortsättningsvis på ett brittiskt utträde ur EU den 31 oktober, med eller utan avtal. Parlamentet vill förhindra Johnson att föra Storbritannien ut ur EU den 31 oktober utan ett utträdesavtal.

Corbyn: Den här icke-valda premiärministern bör avgå

Oppositionspartiet Labours ledare Jeremy Corbyn har sagt att Johnson "agerade olagligt då han försökte stänga av oppositionen" och att "den här icke-valda premiärministern nu bör avgå".

Corbyn har också sagt att Johnson borde be drottningen om ursäkt för att han olagligt stängt parlamentet.

Spekulationer kring Boris Johnsons eventuella efterträdare

I spekulationer kring namnet på den person som kunde leda en ny interimsregering - om Boris Johnson förlorar en förtroendeomröstning - förekommer namnet Margaret Beckett, tidigare viceledare för Labour, rapporterar BBC.

Om Johnson avgår måste oppositionen försöka samla sig kring en person som kan fortsätta att förhandla med EU om ett uppskjutande av brexit, och efter det skulle det utlysas nyval.

Drottning Elizabeth sitter bredvid prins Charles. Hon iklädd en lila rock med tillhörande hatt och han med en grå kostym.
Högsta domstolen slog fast att Boris Johnson misslett drottning Elizabeth när han bad henne godkänna beslutet att stänga parlamentet. Drottning Elizabeth sitter bredvid prins Charles. Hon iklädd en lila rock med tillhörande hatt och han med en grå kostym. Brexit,Storbritannien,drottning

Förtroendeomröstning eller brexit

Premiärminister Boris Johnson deltog i debatten i parlamentet på onsdagen och gav oppositionen ett klart besked: rösta om regeringens förtroende.

Han uppmanade oppositionen att rösta om regeringens förtroende i parlamentet på torsdag, och gör de inte det så tolkar han det som ett godkännande för brexit i oktober.

- Om ledamöterna inte tar vara på chansen för att uttrycka sin brist på förtroende för regeringen, så borde regeringen tillåtas fortsätta förverkliga sin strategi om att föra Storbritannien ur EU den 31 oktober, sade premiärminister Johnsons talesperson till journalister.

Källor: BBC, The Guardian

Läs också