Hoppa till huvudinnehåll

MGP-finalisten Isabel från Vasa sjunger om att våga vara sig själv

Isabel Rautamo ler in i kameran. Höstlöv i bakgrunden.
Isabel Rautamo är en av årets MGP-finalister. Isabel Rautamo ler in i kameran. Höstlöv i bakgrunden. Bild: Yle/Anna Wikman MGP Finland,isabel rautamo

Det är andra gången 14-åriga Isabel Rautamo deltar i MGP. Den här gången med låten "Jag är vad jag är", som handlar om att få vara den man vill vara. Jag ville skriva om något som var viktigt för mig och som jag känner mig stolt över att sprida och sjunga till andra, säger hon.

En av årets finalister i MGP, Melodi Grand Prix, heter Isabel Rautamo. Hon kommer från Vasa, är 14 år och älskar skådespel, musik, dans och djur.

Isabel deltog i musiklägret som ordnades inför MGP på Lappfjärds folkhögskola i mars, men musikintresset kom redan tidigare.

– Min mamma är väldigt musikintresserad. Hon fick mig att börja med fiol när jag var väldigt liten. Sen har jag börjat göra mer vad jag själv vill göra, som att spela piano och speciellt att sjunga, berättar Isabel.

Är med för andra gången

Isabel var med i MGP redan 2016, då med låten "Du å jag, ingen annan". Hon berättar att det känns lite mindre nervöst att vara med den här gången.

– Det är klart att det är nervöst, det är ändå en ganska stor grej, men nu vet jag lite vad jag ska förvänta mig och vad det går ut på. Så på det sättet är jag kanske lite mer lugn och samlad i år.

Hur reagerade du när du fick höra att du ska vara med igen?

– Jag blev jätteglad. Det var så roligt förra gången så jag bara hoppades på att få vara med igen.

"Är du dig själv är du tillräcklig"

Isabels låt, "Jag är vad jag är", handlar om att våga vara sig själv.

– Den handlar om att du ska förstå att du får vara precis så som du är och precis som du vill vara, bara du inte skadar andra med det. Är du dig själv är du tillräcklig.

Hur kom låten till?

– Jag bara bestämde att nu vill jag skriva en låt. Jag ville skriva om något som var viktigt för mig och som jag känner mig stolt över att få sprida och sjunga till andra

– Jag satte mig vid pianot, började göra några ackord och nynna, så kom melodin och sedan texten.

Isabel ser mycket fram emot MGP-finalen.

– Jag kommer att vara så himla taggad. Jag kommer ha mycket adrenalin på scen och vara riktig igång och ha roligt.

Finalen hålls 5 oktober

MGP - Melodi Grand Prix är en låtskrivartävling för 8-15-åringar som produceras i samarbete mellan Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, produktionsbolaget Five Corners och Yle.

Finalen i Melodi Grand Prix sänds direkt från Yles tv-studio i Helsingfors lördagen den 5 oktober. Den kan ses i Yle Fem och på Yle Arenan kl. 18.

Läs också