Hoppa till huvudinnehåll

Nu rivs Borgå taxistation: "Det är ett stycke av stadens historia som nu stryker med"

Sagan är all för Borgå taxistation. Den fyrkantiga byggnaden tas isär bit för bit av en orange arbetsmaskin med larvfötter och gripklo.

Dörrar, kakelbitar, handfat och takbalkar lyfts upp med stor precision och dunsar ner i olika containrar beroende på material.

- Det känns vemodigt, säger taxichauffören Roland Lillqvist. Han väntar på kunder invid den närmaste taxistolpen, på andra sidan gatan från den gamla stationen.

Den är en av fyra taxistolpar i Borgå centrum som togs i bruk efter att taxistationen stängdes för gott den 14 september.

Taxichaufför vid Borgå torg.
Roland Lillqvist är besviken över att taxistationen försvinner. Taxichaufför vid Borgå torg. Bild: Yle / Mira Bäck Borgå,torg,taxibilar,rivning,Station,Roland Lillqvist

Lillqvist berättar att han har kört taxi sedan år 1977. Under studietiden körde han taxi på veckosluten och för några år sedan gjorde han comeback som taxichaufför på heltid.

Han har hunnit samla på sig många minnen från taxistationen.

- Det var ju en träffpunkt för oss chaufförer. Det spelades kort och man kunde se på tv. Det fanns möjlighet att värma lite mat i mikron och koka kaffe. Och det fanns en toalett som nu fattas, konstaterar Lillqvist.

Han bor själv ganska nära torget, så han kan gå hem för att värma mat och använda toaletten. Andra chaufförer måste gå till något café eller liknande för att få sig en bit mat och gå på toa.

Väcker uppmärksamhet

Rivningen av taxistationen väcker uppmärksamhet bland en del av Borgåborna som går förbi det annars ganska tomma torget. Några män står och tittar på en stund, men de vill inte bli intervjuade.

Vissa förbipasserande tar upp telefonen för att ta en bild eller en videosnutt av rivningsarbetet. Stig Stjernberg är en av dem.

Två personer följer med när en byggnad rivs.
Rivningen intresserar förbipasserande Borgåbor. Två personer följer med när en byggnad rivs. Bild: Yle / Mira Bäck Borgå,torg,taxibilar,rivning,Station,rivningen av Borgå taxistation

- Det känns ju lite underligt. Härifrån har man tagit taxi i 30 år, säger Stjernberg.

Han tycker att det var lättare att hitta en taxi tidigare då alla samlades vid stationen.

- Man visste vart man skulle gå om man skulle ha en taxi. Nu måste man leta efter dem, säger Stjernberg.

Man följer med rivning.
Stig Stjernberg. Man följer med rivning. Bild: Yle / Mira Bäck Borgå,torg,taxibilar,rivning,Station,Stig Stjernberg

Han undrar också vad man kommer att göra med tomten efter att stationen har rivits.

Staden har meddelat att man ska placera ut en wc-modul där taxistationen har funnits tidigare. Taxistationen donerades till Borgå stad av Taxi Porvoo-Borgå när företaget avslutade sin verksamhet tidigare i år.

Borgåhistoria

- Visst är det ett stycke av stadens historia som stryker med. Folk är vana med att man kan köa där för att få en taxi, säger Pontus Salmi som kommer gående över torget.

Själv åker han sällan taxi.

- Det är säkert flera år sedan sist. Jag har hört att det är ganska svårt att få taxi i Borgå just nu, många bilar väntar säkert på kunder utanför Helsingfors-Vanda flygplats, säger han.

Man vid stängsel.
Pontus Salmi åker sällan taxi men tycker att taxistationen är en del av Borgås historia. Man vid stängsel. Bild: Yle / Mira Bäck Borgå,torg,taxibilar,rivning,Station,Pontus Salmi

På onsdagseftermiddagen står det lediga taxibilar åtminstone vid stolparna allra närmast torget, men de verkar inte behöva vänta särskilt länge innan de kör iväg.

Taxibilarna plockar upp kunder som kommer till stolparna, men tar också emot beställningar från kunder som ringt taxicentralen eller använder någon taxiapp.

Fyra stolpar

Emilia Marttinen brukar inte åka taxi, så rivningen av stationsbyggnaden väcker inte så mycket känslor hos henne.

Hon berättar att hon inte har koll på var alla de nya taxistolparna finns i fall hon någon gång skulle behöva åka taxi.

Kvinna framför Grand i Borgå.
Bakom Emilia Marttinen syns taxibilarna som står vid taxistolpen utanför kulturhuset Grand. Kvinna framför Grand i Borgå. Bild: Yle / Mira Bäck Borgå,torg,taxibilar,rivning,Station,Emilia Marttinen

- Men jag har åtminstone sett att det finns en taxistolpe här intill, säger Marttinen och nickar mot taxibilarna på andra sidan Biskopsgatan.

Kunderna har inte ännu hunnit vänja sig vid det nya systemet.

- Nog är det kunder som går till den gamla stationen. Men i och med att den rivs nu så måste de väl söka sig till stolparna, säger taxichaufför Roland Lillqvist.

Grävskopa river en byggnad.
Här åker en del av väggen ut. Rivningsmaterialet delas upp i containrar enligt material. En del går att återanvända. Grävskopa river en byggnad. Bild: Yle / Mira Bäck Borgå,torg,taxibilar,rivning,Station,rivningen av Borgå taxistation

I Borgå centrum finns det nu fyra taxistolpar. Tre är utplacerade längs Biskopsgatan: utanför kulturhuset Grand intill Runebergsparken, vid ingången till köpcentret Lundi och vid före detta Matkahuoltos parkeringsplats.

Den fjärde taxistolpen finns på Ågatan, nära Runebergsparken.

En karta över centrum av Borgå. På kartan har fyra taxiplatser märkts ut, tre på Biskopsgatan och en på Ågatan.
Klicka på bilden för att öppna den som större. En karta över centrum av Borgå. På kartan har fyra taxiplatser märkts ut, tre på Biskopsgatan och en på Ågatan. Bild: Borgå stad Borgå,taxibilar,kartor,Taxistolpar i Borgå