Hoppa till huvudinnehåll

Nya samarbetsförhandlingar vid Wärtsilä – 200 riskerar förlora jobbet

Bild av Wärtsiläs logo
200 arbetstillfällen på Wärtsilä i Finland är hotade. Bild av Wärtsiläs logo Bild: Markku Ojala/All Over Press Wärtsilä,industri

Världsekonomin är instabil och det känner man av även vid Wärtsilä, som inte får in nya beställningar i förväntad takt. Så sent som förra veckan kom bolagets resultatvarning. Idag onsdag kom så även beskedet om nya samarbetsförhandlingar.

Samarbetsförhandlingarna gäller Wärtsiläs alla bolag och verksamhetsställen i Finland. Det enda undantaget är arbetarna inom produktionen på Delivery Centre Vaasa, fabriken där man tillverkar motorer.

För funktionerna i Finland betyder planerna en minskning på högst 200 arbetstillfällen.

Oklart var och vem som drabbas

Än så länge är det oklart exakt hur samarbetsförhandlingarna kommer att slå ut.

Wärtsilä Finlands verkställande direktör Vesa Riihimäki vill inte heller svara på frågan hur många anställda i Vasa som berörs av samarbetsförhandlingarna.

– I Vasa finns representanter för alla Wärtsiläs verksamhetsområden. Jag kan i det här skedet inte ge några siffror, säger Riihimäki.

En leende Vesa Riihimäki poserar.
Vesa Riihimäki är vd för Wärtsilä Finland. En leende Vesa Riihimäki poserar. Bild: Wärtsilä Wärtsilä,Finland,företag,vesa riihimäki

Antalet minskade arbetstillfällen inom olika funktioner och olika verksamhetsställen specificeras under samarbetsförhandlingarnas gång.

Osäker världsekonomi

Enligt Riihimäki är det framför allt läget inom världsekonomin som tvingar Wärtsilä till nedskärningar och samarbetsförhandlingarna är en fortsättning på det anpassningsprogram som Wärtsilä har påbörjat under år 2019.

– Vi vill säkerställa vår lönsamhet och konkurrenskraft också i framtiden. I somras sänkte Wärtsilä förväntningarna på det här årets resultat eftersom våra förväntningar på marknaden har försvagats.

Enligt Riihimäki berättar också förra veckans resultatvarning om en stor osäkerhet på världsmarknaden. Riihimäki säger att handelskrig, brexit och läget i Mellanöstern påverkar i synnerhet Wärtsiläs nyförsäljningsmarknad som en försvagad orderingång.

– Våra kunder är mycket försiktiga nu och det har lett till att vi behöver fortsätta våra effektiveringsåtgärder. Därför måste vi anpassa våra funktioner på flera olika sätt även i Finland, och tyvärr kan vi inte undvika personalminskningar, säger Riihimäki.

Riihimäki vill inte ange något datum för när parterna sätter sig ner vid förhandlingsbordet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten