Hoppa till huvudinnehåll

Planerna på en ny bilparkering på Åbo universitets campusområde upprör studenter: "Raka motsatsen till ett bra miljötänk"

Juho Pylvänäinen protesterar mot universitetens parkeringsplaner
Juho Pylvänäinen ser inget behov av nya parkeringsplatser mitt på campusområdet. Juho Pylvänäinen protesterar mot universitetens parkeringsplaner Bild: Yle / Peter Karlberg Åbo universitet,Juho Pylvänäinen protesterar mot universitetens parkeringsplaner

Planerna på en ny bilparkering mitt på Åbo universitets campusområde upprör många studenter. Uppdaterad: Åbo Akademi svarar på kritiken.

Åbo universitet informerade nyligen om parkeringsplanerna på sitt intranät. En av dem som har reagerat på planerna är Juho Pylvänäinen, som studerar socialvetenskap vid Åbo universitet.

- Det finns många studenter som är upprörda över det här. Varför ska man bygga nya parkeringsplatser just här? Det känns lite orimligt. Varför ska vi stödja privatbilismen här? Och varför ska alla få en möjlighet att köra sin bil här mitt i campusområdet?

Den nya byggnaden Aurum behöver parkeringsplatser

Konkret handlar det om runt 90 nya parkeringsplatser på en ny parkeringsplats mellan Educarium och Calonia. Arbetet inleds i höst och asfalteringen är planerad till början av nästa år.

- Just nu är det här området en liten park där det går en stig rakt igenom parken. En stig som många använder. Det är också fint med lite grönt mitt i campusområdet. Det kommer både se ut och kännas som ett tråkigt område när det i stället blir parkeringsplatser.

Juho Pylvänäinen protesterar mot universitetens parkeringsplaner
De nya parkeringsplatserna ska byggas på den här ytan mellan Educarium och Calonia. Juho Pylvänäinen protesterar mot universitetens parkeringsplaner Bild: Yle / Peter Karlberg Åbo universitet,Juho Pylvänäinen protesterar mot universitetens parkeringsplaner

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK) bygger den här parkeringen och enligt Anu Aalto, byggnadsarkitekt vid Åbo universitet, finns redan ett bygglov för det här.

- Jag förstår att en del reagerar på att träden försvinner, men det finns ett behov för nya parkeringsplatser för Åbo Akademis och Åbo universitets nya byggnad Aurum. Det finns ingen annan lika lämplig plats i närområdet.

Det handlar inte bara om att träden kommer att försvinna, det är också en symbolisk handling där man stödjer privatbilismen.― Juha Pylvänäinen

Juho Pylvänäinen förstår de argumenten, men tycker samtidigt att de strider med universitets miljöpolicy.

- Åbo universitet säger att deras miljömedvetenhet kommer att synas i all deras verksamhet, men att man nu stödjer privatbilismen är raka motsatsen till ett bra miljötänk. Det handlar inte bara om att träden kommer att försvinna, det är också en symbolisk handling där man stödjer privatbilismen.

Juho Pylvänäinen protesterar mot universitetens parkeringsplaner
Juho Pylvänäinen protesterar mot universitetens parkeringsplaner Bild: Yle / Peter Karlberg Åbo universitet,Juho Pylvänäinen protesterar mot universitetens parkeringsplaner

För tillfället finns flera lappar med texten "universitetet hugger ner de här träden för att bygga en parkeringsplats" fastklistrade på träden i området.

- Jag vet inte vem som har satt upp de här lapparna, men jag är jätteglad över att någon har varit aktiv och gjort det. Senare i dag ska vi också ha ett planeringsmöte om det här, då jag och flera andra som är engagerade i det här ska träffas och diskutera, säger Juho Pylvänäinen och fortsätter:

- Aurum byggs dessutom på andra sidan Universitetsbacken, så det är ganska långt från den här platsen. Jag fattar inte heller varför det behövs så många nya parkeringsplatser bara för att man bygger en ny byggnad. Åbo universitet borde göra samma sak som Åbo stad, alltså uppmana deras personal att använda kollektivtrafiken.

Alla måste väl ändå ha möjlighet att ta bilen till sitt jobb om man vill?

- Det finns redan flera parkeringsplatser här och många av platserna är tomma, så jag förstår inte varför det skulle behövas fler platser för bilar.

ÅA svarar på kritiken: "Studenterna vet inte hela sanningen"

Från Åbo Akademi svarar förvaltningsdirektör Ulla Achrén på kritiken.

Hon anser att studenterna inte har hela bilden.

- För det första är det så att den bilparkering som planeras kommer ligga så långt från bosättningen som det bara är möjligt i de regionerna, och för det andra så måste varje fastighet förses med ett antal parkeringsplatser.

Orsaken går att finna i markanvändnings- och bygglagen, som kräver att varje större byggnad måste ha ett visst antal parkeringsplatser per kvadratmeter.

Tyvärr har vi inte ännu kommit så långt att man kan utgå från att folk hyr bilar om de behöver eller att de ingen bil har. Istället är vi då illa tvungna att anvisa på ett max avstånd från det här nybygget Aurum ett antal parkeringsplatser.― Ulla Achrén, Åbo Akademis förvaltningsdirektör
Närbild på Ulla Achrén.
Förvaltningsdirektör Ulla Achrén säger att målsättningen för universiteten nog är att bli bilfria någongång, men att det inte ännu är möjligt att uppnå. Närbild på Ulla Achrén. Bild: Yle/Marie Söderman Svenska folkpartiet i Finland,ulla achren

Planer finns på att göra biskopsgatan mer vänlig för lättrafiken

Achrén säger ändå att Åbo Akademi till exempel nog arbetar med miljötänk.

- Tillsammans med boendeföreningarna, bland annat Biskopsgatans förening, diskuterar vi hur vi får Biskopsgatan och omgivningen där mera vänlig för fotgängare och cyklister.

Lösningen blir troligtvis att avgiftsbelägga parkeringen på området, tror Achrén.

Åbo Universitet kommer att ordna ett diskussionstillfälle 4 oktober med anledning den planerade bilparkeringen.

Uppdaterad på onsdag eftermiddag med intervju av förvaltningsdirektör Ulla Achrén som svarar på kritiken.

Uppdatering på onsdag kväll om diskussionstillfället.