Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Rinne: Sluta kalla klimatfrågan trams

Antti Rinne i Villa Bjälbo 1.8.2019
Statsminister Antti Rinne (SDP) vill fokusera på genomförbara klimatåtgärder. Antti Rinne i Villa Bjälbo 1.8.2019 Bild: Antti Haanpää / Yle Antti Rinne,Regeringens ministrar & departement,Villa Bjälbo,politiker

Statsminister Antti Rinne (SDP) säger apropå den senaste IPCC-rapporten att det är dags att sluta kalla klimatfrågan trams. I stället borde vi enligt Rinne koncentrera oss på det som kan göras för att stoppa klimatförändringen.

Rinne har kommenterat klimatrapporten för Yle i samband med ett besök i Ilomants på onsdagen. I rapporten kommer det bland annat fram att världens isar och glaciärer smälter i en aldrig tidigare skådad takt.

Statsminister Rinne framhåller att de allt vanligare extremvädren kommer att påverka livet på jordklotet avsevärt.

- Det är helt enkelt ansvarsfullt att sluta betrakta miljö- och klimatfrågan som trams och i stället fokusera på det vi tillsammans kan göra, säger Rinne.

Han säger att rapporten bekräftar den lägesbild som har varit känd redan en tid.

- Det har i några års tid stått klart att klimatuppvärmningen kommer att leda till stora förändringar som är negativa för människan.

Nöjer sig med torvbolagets nya strategi

För Finlands del säger sig Rinne tro att man kan leva upp till regeringens mål att landet är koldioxidneutralt år 2035, även om regeringen inte har presenterat några anmärkningsvärda åtgärder för att nå dit.

Rinne framhåller dels att regeringen nyligen har inlett ett arbete där olika industrigrenar bedömer hur de kan minska utsläppen, dels höjt bränslepriserna.

Miljöorganisationer och forskare har bedömt att det snabbaste sättet att minska koldioxidutsläppen är att förbjuda att torv används som bränsle, vilket inte ingår i regeringens planer.

Statsminister Antti Rinne säger sig vara nöjd med torvbolaget Vapos förnyade strategi att övergå från att använda torv som energikälla till att använda den för andra ändamål, till exempel som växtunderlag.

Texten bygger på Yles artikel Pääministeri Antti Rinne tuoreesta ilmastoraportista: On vastuullista lopettaa puhe "vouhotuksesta" ja tehdä se mitä voidaan.