Hoppa till huvudinnehåll

Tjäreborg lovar flyga hem de sista strandsatta resenärerna på onsdag kväll – kunder har klagat på knapphändig information

Strandvy i Parga, Grekland
Resenärer flygs hem från Parga på onsdag kväll Strandvy i Parga, Grekland Bild: /All Over Press Parga,Grekland

Researrangören Tjäreborg uppger att bolaget flyger hem sina sista strandsatta resenärer på onsdag kväll. Ett plan ska avgå från Preveza i Grekland klockan 21:35. I måndags inhiberades Tjäreborgs samtliga charterflyg på grund av moderbolaget Thomas Cooks konkurs.

Totalt har Tjäreborg 2 000 kunder på olika semestermål utomlands. En del av dem kunde återvända hem i går. Trots intyganden från Tjäreborgs sida verkar ändå oklarheter förekomma på turistorterna - åtminstone om man får tro sociala och andra medier.

Folk har fått veta att deras returplan avgår vid en viss tid, men därefter följer i värsta fall många timmar av osäkerhet.

Hurudana erfarenheter har du? Dela med dig på kommentarsplats eller per e-post nyheter@yle.fi.

Tjäreborg upprepar i ett pressmeddelande som publicerades på onsdag eftermiddag att alla semesterresor som bokats förverkligas planenligt. Mindre förseningar kan förekomma till dess allt har återgått till det normala.

Thomas Cooks konkurs påverkar inte heller vinterresor som bokats med Tjäreborg. Tjäreborg och dess nordiska systerbolag Ving, Spies, Globetrotter occh Thomas Cook Airlines Scandinavia fortsätter sin verksamhet som självständiga enheter, som inte berörs av moderbolagets konkurs, heter det i meddelandet.

Alla inhiberade resor ersätts

Tjäreborg intygar också att alla resor som inhiberades ersätts helt och hållet. De, vars resa förkortades, får ersättning i enlighet med hur mycket kortare resan blev. Resenärerna får information om det här per e-post.

Bolaget beklagar också att det vid enstaka hotell har uppstått oklarheter med betalningarna.

– Vi har varit i kontakt med alla våra samarbetspartners, men problem kan fortfarande förekomma.

Resenärerna uppmanas be om kvitto för alla extra utgifter som hotellet möjligen kräver.

Konkurserna sprider sig

På onsdagen kom besked om att två av Thomas Cooks andra dotterbolag har sökts i konkurs. De är tyska Thomas Cook GmbH och polska Neckermann.

Thomas Cook GmbH skriver i ett meddelande till tyska medier att man velat undvika det här steget men att det är nödvändigt för att frigöra sig från de finansiella förbindelserna till det brittiska moderbolaget.

140 000 tyska resenärer drabbas av konkursen. Nu hjälper tyska utrikesministeriet till med att få hem resenärerna.

Enligt nyhetsbyrån Reuters är Thomas Cooks polska dotterbolag Neckermann Polska också på konkursens brant. Alla flygningar är inställda sedan i tisdags

Tjäreborg går bra

Enligt vad nyhetsbyrån Bloomberg erfar letar moderbolaget Thomas Cook efter en köpare till sin skandinaviska verksamhet. I maj ska en affär ha varit nära då placeringsbolaget Triton gav ett anbud på Thomas Cook Northern Europe.

Tjäreborg uppvisar för egen del goda siffror. Omsättningen uppgick i fjol till 145 miljoner euro och en vinst på 6,4 miljoner euro.