Hoppa till huvudinnehåll

Brand i kemikaliefabrik i Rouen sprider tjock rök och riskerar förorena Seine

Branden i Lubrizols fabrik i Rouen spred tjock svart rök över hela trakten.
Branden i Lubrizols fabrik i Rouen spred tjock svart rök över hela trakten. Branden i Lubrizols fabrik i Rouen spred tjock svart rök över hela trakten. Bild: AFP / Lehtikuva Rouen,brand- och räddningsarbete,eldsvådor,Frankrike

Kring 200 brandmän har kämpat mot en brand i en amerikanskägd kemikaliefabrik i Rouen, i norra Frankrike. På eftermiddagen sade de sig ha fått den under kontroll. Skolor och daghem i närheten höll stängt och invånare uppmanades hålla sig inomhus.

Kemikaliefabriken i Rouen ägs av det amerikanske företaget Lubrizol och där tillverkas industriella oljor och bränsletillsatser. Branden i fabriken bröt ut halv tre-tiden natten till torsdagen.

På torsdag eftermiddag meddelade alltså lokala myndigheter att brandmännen fått branden under kontroll. Inrikesminister Christophe Castaner påpekade att det kan ta flera dagar, eller till och med veckor, innan branden har släckts.

Brandmännen ska ändå ha lyckats flytta bort "de farligaste produkterna", enligt Castaner.

Röken från branden har spridit sig så långt som 22 kilometer från fabriken och kan innehålla ämnen som utgör en hälsorisk, men enligt de första analyserna ska det inte föreligga "någon speciell fara", tillade Castaner.

En man i närliggande Bonsecours ser ut över röken och floden Seine.
En man i närliggande Bonsecours ser ut över röken och floden Seine. En man i närliggande Bonsecours ser ut över röken och floden Seine. Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,brand- och räddningsarbete

Lokala myndigheter har varnat för att fabrikens dammar kan spilla över och att föroreningar då riskerar att rinna ut i floden Seine.

Marina André, som arbetar i en bar i närheten av fabriken, berättar för nyhetsbyrån AFP att röken syns över hela Rouen och att den luktar bränsle.

Källa: AFP

Karta över Rouen
Karta över Rouen Bild: Google kartor,Paris,Rouen