Hoppa till huvudinnehåll

Dramatisk brand i central hamn i Tromsø – den brinnande ryska trålaren kantrade

Rykande farttyg med slagsida i hamn under pågående släckningsarbete.
Släckningsarbetet fortsatte medan den ryska trålaren kantrade i Breivika hamn i Tromsø. Senare låg den ännu djupare, stadigt på havsbottnen. Rykande farttyg med slagsida i hamn under pågående släckningsarbete. Bild: AFP / Lehtikuva Norge,brand- och räddningsarbete

En rysk trålare i Breivika hamn i Tromsø hade brunnit i uppemot ett dygn då den kantrade på torsdag morgon. Myndigheterna utlyste en evakueringszon på 300 meter runt fartyget och ett stort sjukhus tvingades ställa in en del av sin verksamhet.

Den ryska trålaren Buchta Najezdnik har cirka 200 000 liter dieselolja och en stor ammoniaktank ombord.

Det är främst ammoniaktanken och explosionsrisken som oroat brandmyndigheterna i Tromsø och som fick dem att evakuera ungefär 100 boende inom en radie av 300 meter kring fartyget.

Risken för en explosion blev mindre i och med att trålaren kantrade och lade sig stadigt på havsbottnen.

– Båten ligger stabilt på bottnen. Det är mindre rök från fartyget nu, men det föreligger en viss föroreningsfara från marin diesel, sade polischefen Ole Sæverud till NRK.

Enligt Sæverud har explosionsrisken också minskat då fartyget nu ligger på bottnen och kyls ner av vattnet, men man upprätthåller evakueringszonen tills explosionsrisken kan uteslutas.

Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) tvingades ställa in en del av sin verksamhet då anställda inte kunde ta sig fram till sjukhuset som ligger i evakueringszonen. Man måste också stänga av delar av ventilationen och hålla alla fönster stängda på grund av röken.

Brinnande fartyg i hamn under pågående släckningsarbete.
Lågorna från trålaren lyste upp natten i Breivika hamn. Brinnande fartyg i hamn under pågående släckningsarbete. Bild: AFP / Lehtikuva Norge,brand- och räddningsarbete

Myndigheterna i Tromsø fick larm om branden vid 11-tiden på onsdag förmiddag då trålaren lade till vid kajen i Breivika hamn. Besättningen fördes genast i säkerhet, men en del av dem har fått vård för möjliga rökskador.

NRK citerar källor inom brandväsendet som säger att branden tros ha blossat upp i samband med svetsningsarbete då lågorna spreds till nätredskapen.

Torsktrålaren Buchta Najezdnik byggdes i Norge år 1991. Den är 64 meter lång och 13 meter bred.

Källor: NRK, Aftenposten

Läs också