Hoppa till huvudinnehåll

Förnya pizzakvällen med en tarte flambée – en fransk pizza med creme fraiche och vitmögelost

En gräddad tarte flambée på ett bord
En gräddad tarte flambée på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,pizzor,Betor,grönkål,vegetariska rätter,tarte flambée

Tarte flambée påminner om pizza men har en knaprigare botten som inte behöver jäsas. Härstammar från Alsace i Frankrike och görs traditionellt med fläsk och lök.

Deg

Ingredienser, 4 pers:

  • 5 dl ekologiskt vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 2 dl vatten
  • 3 msk olivolja

Gör så här:

  1. Knåda samman mjölet med salt, vatten och olivolja till en smidig deg.
  2. Knåda ytterligare 5 minuter och låt sedan degen vila.

Fyllning

Ingredienser, 4 pers:

  • 2dl creme fraiche
  • 4-6st gulbetor
  • 100gram camembert (gärna get)
  • 1knippe grönkål
  • 1bit peccorino

Gör så här:

  1. Dela degen i fyra delar och arbeta ut till tunna bottnar.
  2. Hyvlade gulbetor i en skål med vatten på ett bord
    Hyvlade gulbetor i en skål med vatten på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE Betor,matrecept,Strömsö (tv-program)
  3. Bottna med crème fraiche och hyvlad gulbeta och grönkål.
  4. Bryt ner camemberten och fördela ut.
  5. Baka i ugn på 250 grader tills gyllene ca7-12 minuter.
  6. Svarvade gulbetor och en grönsakssvarv på ett bord
    Svarvade gulbetor och en grönsakssvarv på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE Betor,matrecept,Strömsö (tv-program)
  7. Toppa med finriven peccorino och lite dressad svarvad beta och om du hittar lite roliga späda blad i trädgården.
En gräddad tarte flambée på ett bord
En gräddad tarte flambée på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE tarte flambée,pizzor,Strömsö (tv-program),matrecept

Nyligen publicerat - Mat och dryck