Hoppa till huvudinnehåll

Handgranater, skjutövningar, bunkrar och gasmasker – vardagen på Nylands brigad ser exakt likadan ut för kvinnor och män

En ung kvinna med militärgrön uniform, i bakgrunden höstlöv.
Celinn Westerholm vill att kvinnor som är intresserade av militärtjänst ska få all information de behöver. Därför startade hon ett instagramkonto vid namnet "tjejeriforsvaret". En ung kvinna med militärgrön uniform, i bakgrunden höstlöv. Bild: Sofia Kajander / Yle Västnyland,Ekenäs,Nylands brigad,militärtjänst,Dragsvik, Raseborg,Raseborg,militär utbildning,celinn westerholm

Flera kvinnor ger ett starkare försvar. Det anser i alla fall Celinn Westerholm som visar upp tjejernas vardag på Nylands brigad.

Kvinnorna utgör endast två procent av alla rekryter.

Instagramkontot “tjejeriforsvaret” gjorde sitt första inlägg i juni. Kontots skapare, jägare Celinn Westerholm, 20, från Esbo hoppas ge en detaljerad inblick i den kamouflagegröna vardagen för att sänka tröskeln för tjejer söka in till militärtjänstgöringen.

Instagramkontot, som görs i samarbete med Nylands brigad, ska råda bot på informationsbristen kring den kvinnliga militärtjänstgöringen.

– När jag själv sökte information hittade jag bara killars erfarenheter, så jag ville hjälpa andra kvinnor att hitta den information som jag själv sökte, säger Westerholm.

Hon vill normalisera det faktum att det finns kvinnor i försvarsmakten.

Skip Instagram post

Westerholm visste redan på högstadiet att hon vill göra militärtjänstgöring. Men det var först efter att hennes bror tjänstgjort i Dragsvik för ett par år sedan som hon fick en mera konkret inblick i vardagen på garnisonsområdet.

– Då visste jag att det kommer att vara min grej.

Westerholm ska tjänstgöra i elva månader, eller 347 dagar, och när Yle Västnyland träffar henne har hon utfört 22 procent av tiden, visar en app i hennes mobiltelefon.

Hon menar att kvinnor beskriver upplevelsen i militären på ett annat sätt än män.

– Tjejer talar mera med känsla om hur det har varit. Själv var jag nervös över hur det skulle vara fysiskt. Man vill ju veta om kvinnor som varit här orkat med det.

Kvinnor och män tänker ändå olika och det behövs ett bredare perspektiv på saker och ting― Celinn Westerholm

Den fysiska utmaningen är bara en av de myter instagramkontot vill ta kål på.

– Det är bara att söka, även om man är orolig för att man inte ska klara det fysiskt. Man komma hit fast med dålig kondis, för den blir bättre.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

På tisdagen hade vi en tung dag på schemat. I utbildningen för dagen ingick täthetsprov, den enskilda krigarens framryckning och hur man funktionerar som spejare. Täthetsprovet gick ut på att vi skulle lära oss att använda skyddsutrustningen som vi har (stövlar, regnkläder, handskar samt skyddsmask) och kunna klä på det inom utsatt tid. Efter att vi hade fått på utrustningen gick vi till en container var vi sedan grupp efter grupp skulle gå in och testa att skyddsutrustningen fungerade. Det var tungt att stå utanför konttin och vänta då man har en skyddsmask som spänner och också gör att andningen blir betydligt svårare med dessutom regnkläder, hjälm, ryggsäck, stridsväst och vapen på. Väl inne i konttin så tände en av utbildarna på en övningstårgas tablett och ifall man inte hade satt på masken ordentligt eller om den var sönder så började det klia i ögonen och sticka i slemhinnorna. Efter ”testet” gick vi och putsade kläderna, skyddmasken, händerna och ansiktet. Även om det i stunden kändes väldigt jobbigt med täthetsprovet så känns det efteråt tryggt att veta hur utrustningen fungerar. Vi fick även lära oss att öva hur man framrycker på rätt sätt: lågt/högt beredskap, krypandes och ålandes. Efter att ha övat alla framryckningssätt simulerade vi några anfall (i ösregn) 🌧 Då det var över gick vi in och vårdade vapnen, satt all utrustning och torka i torkrummet och under kvällsfritiden tog vi det bara lugnt 😴 #tjejeriförsvaret #naissotilaat #nylandsbrigad #puolustusvoimat #försvarsmakten #marinen #merivoimat #nylbr

A post shared by Tjejer i försvaret 🇫🇮 (@tjejeriforsvaret) on

Kontot ger tips och råd som lämpar sig både för kvinnor och män: enkla instruktioner för hur man söker in, samt vanliga frågor och svar om hur det är att vara beväring.

– Om flickor ser bilder på andra tjejer i försvaret, så kanske de omedvetet börjar tycka att det är normalt, säger Westerholm.

Det finns ingen viss typ

På Instagram kan man ta del av tjejernas personliga berättelser om varför de valt att söka in.

– Det är just det jag själv skulle ha velat se - vad någon annan flicka tyckte om det.

De tio tjejerna som började samtidigt som Celinn hade alla väldigt olika bakgrund, ålder och motivering till varför de sökte sig till militären.

Skip Instagram post

– Det finns ingen viss “typ” som passar i militären, utan det lämpar sig verkligen för alla som har vilja och intresse.

Westerholm tror att det finns en stor grupp kvinnor som kunde vara intresserade men som behöver mera information för att kunna fatta sitt beslut.

Många har tagit kontakt via sociala medier för att fråga om de lämpar sig för militären eller hur man klarar sig fysiskt och psykiskt.

– Det enda sättet att få veta är att testa. Om man märker att det inte alls är ens grej kan man avbryta.

Brist på info lockar ingen

Hon har fått positiv respons från Sverige och Norge via sociala medier, och inte minst från den egna brigaden. Det finns inget allmänt konto för Nylands brigad, vilket ger “tjejeriforsvaret” en dubbelroll som informell marknadsföringskanal.

Westerholm ser till att kontot uppdateras ungefär tre gånger i veckan. De flesta av bilderna har hon tagit själv, och på bilderna syns både killar och tjejer.

Under tiden för hennes eget uppbåd för ett och ett halvt år sedan fanns det ingen information på Nylands brigads hemsida specifikt för kvinnor. Det finns det i dag.

– Jag tror att försvaret skulle må jättebra av att ha så många olika slags åsikter och tankar som möjligt. Kvinnor och män tänker ändå olika och det behövs ett bredare perspektiv på saker och ting.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

Under veckan hade vi vår första övernattning samt marsch. Till övernattningsplatsen var det lite på 3 km som kändes mycket längre då det var så varmt och vi för första gången hade full stridsutrustning på oss ☀️ Då vi kom fram lärde vi oss att maskera tälten och andra färdigheter som behövs då vi är i skogen 🏕 Under natten fick vi alla i tur och ordning ha närposttur. Det innebär alltså att man med full utrustning går runt och vaktar tältet. Nästa dag hade vi övning av olika skjutställningar och annat program före vi sedan packade ihop alla saker och påbörjade vår marsch. Vi marscherade i 10 km och då vi kom fram till brigaden vårdade vi all utrustning och oss själva. Det blev vård av många blåsor och skavsår men det var skönt att komma tillbaka till egen säng och rinnande vatten 😍 #kvinnoriförsvaret #naissotilaat 📸 Bild: Försvarsmakten

A post shared by Tjejer i försvaret 🇫🇮 (@tjejeriforsvaret) on

Westerholm tror inte att den nuvarande försvarsmodellen skulle fungera om militärtjänstgöringen var fullständigt frivillig för båda könen. Hon hänvisar till utvecklingen i Sverige.

– Men jag tycker å andra sidan att det är lite orättvist att det bara är killarna som måste göra någonting. Jag tycker det kunde finnas någonting motsvarande för kvinnor, att man antingen väljer militär- eller civiltjänst och på så sätt hjälper samhället.

Av de cirka 1500 beväringar som årligen utbildas vid Nylands brigad utgör endast en procent kvinnor.

Om man räknar ihop hela årets rekryter finns det för tillfället kring 30 kvinnliga beväringar i Dragsvik.


Läs också