Hoppa till huvudinnehåll

I Schweiz får du ta hem ditt tjänstevapen och i Eritrea kan du tjänstgöra i tiotals år

Här är sju länder med en annorlunda värnplikt än Finland och några beväringar som tjänstgjort i dem

Vi har bekantat oss med värnplikten i Norge, Ryssland, Schweiz, Israel, Eritrea, Sydkorea och Nordkorea. Beväringarna Erling, Rahel, Youngho och Ran berättar hur deras tjänstgöringstid såg ut.

Eritrea - tjänstgöring på obestämd tid

Soldater med röda baretter marscherar på en gata. I handen har de gevär som pekar rakt uppåt. Stämningen verkar uppspelt men ändå glad.
Soldater med röda baretter marscherar på en gata. I handen har de gevär som pekar rakt uppåt. Stämningen verkar uppspelt men ändå glad. Bild: ullstein bild - Boness/IPON/ All Over Press Eritrea,Soldat,armeer,militär,krig,vapen (tekniskt objekt)

I Eritrea tjänstgör både män och kvinnor. Beväringarna får först en grundläggande militärutbildning som varar i ett halvt år. Efter det tjänstgör man i princip ett år - men ofta i civila uppdrag, beroende på ens utbildning.

Många västerländska människorättsorganisationer har ändå kritiserat Eritrea för att hålla kvar beväringar i tjänst upp till tiotals år.

- Man måste ha en viss förståelse för Eritreas agerande. Det är ändå frågan om en väldigt liten stat som inte har mycket pengar att lägga på försvaret och det finns en konflikt med Etiopien, säger Rahel Weldeab Sebhatu, som tjänstgjorde år 2000.

Etiopien och Eritrea har länge stridit om var gränsen mellan länderna ska gå. År 2018 slöt länderna ändå ett fredsfördrag.

En kvinna sitter på en stol utomhus. Bakgrunden är grön. Hon ser bestämt in i kameran.
Rahel Weldeab Sebhatu tjänstgjorde i Eritreas militär år 2000. En kvinna sitter på en stol utomhus. Bakgrunden är grön. Hon ser bestämt in i kameran. Bild: Privat/ Rahel Weldeab Sebhatu Eritrea,Sebhatu

Sebhatus grundläggande utbildning blev kortare på grund av att hon påbörjade sina universitetsstudier.

- Jag tjänstgjorde i knappt fyra månader och sedan började mina studier. Strax innan jag blev klar med min examen återvände jag till tjänst, eftersom man måste ha tjänstgjort klart för att utexamineras.

Sebhatu tjänstgjorde på en intresseorganisation för unga under ett års tid. Hennes tjänstgöring tog slut tack vare Världsbankens demobiliseringsprogram.

- Det var okej att tjänstgöra. Jag mognade som människa. Min farbror tjänstgjorde i armén flera år, tills han blev sjuk och dog. Men ingen njuter av tjänstgöringen. Det är också tungt med tanke på situationens allvar, säger Sebhatu.

Nordkorea - tio års värnplikt

Delar av den koreanska folkarmén höjer en kuten näve under militärparad.
Delar av den koreanska folkarmén höjer en kuten näve under militärparad. Bild: EPA/KCNA Nordkorea,Koreanska Folkarméns markstridskrafter

I Nordkorea tjänstgör både män och kvinnor, män 10 år och kvinnor 7 år. Förut var tjänstgöringstiden kring 4 år lång, men i 1993 förlängde landets dåvarande ledare Kim Jong-il tiden.

Nordkorea har officiellt den längsta tjänstgöringstiden i världen. Men i bland annat Eritrea kan tjänstgöringstiden vara längre.

Sydkorea - kamp om befrielse på etiska grunder

Bepansrade fordon under militärparad.
Bepansrade fordon under militärparad. Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT USA,Sydkorea

I Sydkorea är tjänstgöringstiden också längre än i Finland. I dagsläget tjänstgör beväringarna mellan 18 och 22 månader, beroende på var de placeras.

Tidigare fängslades du om du vägrade tjänstgöra på etiska grunder - men sedan en dom i Högsta domstolen i slutet av 2018 är det möjligt att bli befriad från tjänstgöring på religiösa grunder. Speciellt Jehovas vittnen har länge kämpat för det här.

Youngho Lee tjänstgör i flygvapnet just nu. Han är producent för flygvapnets konton på sociala medier. Han har tre månader kvar av sin tjänstgöring.

- Jag är stolt över mitt jobb här. Jag får representera flygvapnet och mitt land.

Lee säger ändå att tjänstgöringen även har sina dåliga sidor.

- Vi får inte dricka alkohol, vi får inte lämna enheten, vi får inte träffa vänner eller vår familj, vi måste lyda dem som är högre i rang.

En man i militäruniform ser in i kameran. Han ser neutral och bestämd ut. Fotot ser ut som ett passfoto.
Youngho Lee tjänstgör i Sydkoreas flygvapen just nu En man i militäruniform ser in i kameran. Han ser neutral och bestämd ut. Fotot ser ut som ett passfoto. Bild: Privat/ Youngho Lee Sydkorea,lee

Alla beväringar får mellan 40 och 70 lediga dagar under sin tjänstgöring - plus extra semester om de gör väl ifrån sig.

Det politiska läget mellan Syd- och Nordkorea är spänt, och gränsen mellan länderna övervakas noggrant.

Lee säger att han egentligen inte varit på några riskfyllda uppdrag under sin tjänstgöring. Under vissa filmningsuppdrag har de ändå rört sig nära Nordkoreas gräns.

- Vi har bland annat åkt till Baengnyeongön i västra delen av landet. Det är ett farligt ställe, det är väldigt nära gränsen.

Ryssland - farväl till värnplikten?

En bil avfyrar raket.
En bil avfyrar raket. Bild: EPA-EFE/ALEXANDER ERMOCHENKO Ryssland,Ukraina,Luhansk,BM-21 Grad,Raketartilleri

Den ryska värnplikten baserar sig på Sovjetunionens gamla värnpliktsmodell, där alla män tjänstgjorde i två år.

Under åren har tjänstgöringstiden ändå kortats ner, och sedan 2008 så tjänstgör beväringarna endast i tolv månader.

President Vladimir Putin har flera gånger, senast i början av 2019, pratat om att avskaffa värnplikten helt och hållet. Beväringarna skulle ersättas av en yrkesarmé. Än så länge är det oklart ifall dessa planer kommer att bli verklighet, och när det i så fall kommer att ske.

Norge - första europeiska landet med könsneutral värnplikt

Kvinnlig soldat med barett talar med en annan soldat.
Kvinnlig soldat med barett talar med en annan soldat. Bild: Jani Saikko / Yle Nato,militär,marinkår,Norge,Trondheim,manövrer,Trident Juncture,Holland,kvinnor

Sedan 2016 tjänstgör både män och kvinnor i Norges militär. Trots att värnplikten i Norge egentligen gäller alla medborgare väljs endast motiverade individer till tjänstgöring, eftersom det helt enkelt inte behövs fler soldater.

Tjänstgöringstiden är 1,5 år. I vanliga fall rycker man in för en första tjänstgöringsperiod som varar i ett år. Den resterande tjänstgöringen gör man i hemvärnet under repetitionsövningar.

Erling Søyland tjänstgjorde i Norges militär 2010-2011. Han var gränsbevakare i norra Norge, vid den ryska gränsen.

- Jag var 19 då. Jag ville tjänstgöra för att uppleva något annorlunda. I praktiken tog jag ett mellanår innan jag började studera på universitet. Det var en av de bästa tiderna i mitt liv.

En man i militäruniform står på ett gräsbelagt fält. Han ser bestämt in i kameran. Han håller i ett stormgevär.
Erling Søyland tjänstgjorde i Norges militär 2010-2011. En man i militäruniform står på ett gräsbelagt fält. Han ser bestämt in i kameran. Han håller i ett stormgevär. Bild: Privat/ Erling Søyland Norge,Søyland

Søyland tycker det är bra med värnplikt, och att det är bra att både män och kvinnor kallas in på lika villkor.

- Värnplikten ger oss en möjligast stor reserv. Jag tycker det är jättebra att värnplikten är könsneutral, och att kvinnor behandlas på samma sätt som män både under uppbådet och då lämpliga beväringar väljs ut. Vi får de mest motiverade och bästa individerna ur hela befolkningen.

Schweiz - beväringarna tar hem sina vapen

Soldater står på ett torg. De har röda baretter på huvudet, och har stormgevär i handen. I bakgrunden syns Schweiz flagga.
Soldater står på ett torg. De har röda baretter på huvudet, och har stormgevär i handen. I bakgrunden syns Schweiz flagga. Bild: ullstein bild - Ex-Press / Nadja Frey/ All Over Press Soldat,armeer,militär,krig,vapen (tekniskt objekt),Schweiz

Vad skulle dina utbildare i militären ha sagt om du velat ta hem ditt vapen?

I Schweiz var det förr normen att beväringarna tog hem sitt vapen efter sin tjänstgöring, så att de skulle kunna rycka ut så snabbt som möjligt om ett krig utbröt.

I dag är vapenlagarna striktare - bland annat så får de tidigare beväringarna inte bevara ammunition hemma, och vapnet får du endast ta hem om du ansöker om det och har ett vapenskåp.

I Schweiz tjänstgör alla män i fyra månader.

Israel - två och ett halvt år vid fronten

Två israeliska soldater går bakom hönsnät.
Två israeliska soldater går bakom hönsnät. Bild: EPA-EFE/ABIR SULTAN Israel

Även Israel har en av de längsta tjänstgöringstiderna i världen. Alla män och kvinnor är värnpliktiga - med vissa undantag på grund av religiös bakgrund. Till exempel är det få muslimer som tjänstgör i Israel.

Män tjänstgör 32 månader, medan kvinnor tjänstgör i 24 månader. De flesta kvinnorna jobbar med civila uppdrag, men de kan även tjänstgöra som soldater om de vill.

Det är farligt att tjänstgöra i Israel på grund av den pågående konflikten med Palestina om landområden.

- Många av min fars vänner har dött vid fronten. På mitt gymnasium fanns det tavlor med namn på tidigare studerande som dött vid fronten, säger Ran Goren, som tjänstgjorde i Israels militär för omkring tio år sedan.

En man står med en stormgevär på en asfalterad plan i solen. Han ser glad ut. Han har på sig militäruniform.
Ran Goren tjänstgjorde i Israels militär för omkring tio år sedan. En man står med en stormgevär på en asfalterad plan i solen. Han ser glad ut. Han har på sig militäruniform. Bild: Privat/ Ran Goren Israel,Goren

Goren tjänstgjorde på ett stödkompani och stred därför sällan i första linjen. Han blev ändå beskjuten flera gånger.

- En av de värsta upplevelserna var när jag i början av tjänstgöringen var vakt vid en gränsstation vid ett flyktingläger nära Jerusalem.

Det var främst palestinska flyktingar som passerade genom stationen.

- De andra soldaterna var grymma mot flyktingarna. De kunde tvinga folk att vänta trots att de var skadade och behövde medicinsk vård. De misshandlade också ofta palestinierna på godtyckliga grunder, säger Goren.

Tjänstgöringen var ytterst obehaglig, men Goren säger att han också mognade som människa.

- Jag hade just blivit färdig med mina gymnasiestudier när jag ryckte in. Jag blev mer kritisk mot mitt hemlands politik när jag tjänstgjorde. Jag kände att det inte var mitt krig.