Hoppa till huvudinnehåll

Ilona Rista ställer ut på populärt museum i Sankt Petersburg - hennes träreliefer väcker tankar om miljöskydd

En stor fisk av träslaget ebenholts som konstnären Ilona Rista har skurit ut för hand.
En fisk av ebenholts som konstnären Ilona Rista har skurit ut för hand. En stor fisk av träslaget ebenholts som konstnären Ilona Rista har skurit ut för hand. Bild: Kerstin Kronvall konstverk,Ilona Rista,Ebenholts

Konstnären Ilona Rista är självklart glad över att hon har fått inbjudan till Erarta, som är det populäraste centret för nutidskonst i Sankt Petersburg.

– Det här är ju jättekul, säger hon med ett skratt.

För Rista är det lite av en hemkomst att ställa ut just här. För fyrtio år sedan kom hon nämligen till staden som då hette Leningrad för att utbilda sig vid den berömda bildkonstakademin.

Senare valde hon träet som sitt material och har specialiserat sig på att göra akustikväggar av trärelief.

Bild på Ilona Rista som ler mot kameran med konstverk i bakgrunden.
Konstnären Ilona Rista har utbildat sig i dåvarande Leningrad. Bild på Ilona Rista som ler mot kameran med konstverk i bakgrunden. Bild: Kerstin Kronvall. Ilona Rista,konstnärer

Trä, ljus och ljud ska överraska publiken

Rista planerar sina arbeten digitalt, men trävirket bearbetas maskinellt. Hon är ändå minsann inte främmande för att ta i med egna händer.

Det gäller nämligen att foga samman de sköra trädelarna på rätt sätt.

Träkonstruktionerna kombinerar Rista med elektronik så att verken har både ljud och ljus. Vissa verk styrs av rörelsedetektorer. Till exempel hör man plötsligt åskmuller då man närmare sig ett av verken på Erarta-utställningen.

Ilona Rista vill nämligen överraska sin publik. Besökarna får gärna bli förvånade samtidigt som de upplever estetiskt välbehag.

Bild på en trärelief som gestaltar vasstrån.
En av Ristas träreliefer som gestaltar vasstrån. Bild på en trärelief som gestaltar vasstrån. Bild: Kerstin Kronvall konst,konstutställningar,Ilona Rista
Fyra män och en kvinna monterar upp utställningen av Ilona Ristas träelement.
Här monteras Ilona Ristas konstvärk upp inför vernissagen. Fyra män och en kvinna monterar upp utställningen av Ilona Ristas träelement. Bild: Kerstin Kronvall Ilona Rista,konstverk

Starkt miljöbudskap

Många besökare på vernissagen blev glatt överraskade också av att Rista talar ryska. Och många tyckte att utställningen hade ett miljövårdsbudskap.

Temat för utställningen är vass och trävirket är utformat som tunna strån. Ljudet och ljuset förstärker intrycket av att vara på en strand.

– Miljöfrågor får alltför lite uppmärksamhet i vårt land. Vi borde ta exempel av Finland, sa Sergej Melnikov.

Melnikov hör till de otaliga finlandsvännerna i Sankt Petersburg. Det fanns många sådana bland vernissagepubliken.

Modigt pröva på nya material

Också Nadezjda Smolnikova talade om hur mycket hon uppskattar Finland. Hon uppskattade också Ilona Ristas modiga sätt att kombinera trä och elektronik.

– Så fint att en sextioåring tar sig an nya material och inte stampar på stället, sa Smolnikova.

Ilona Rista själv säger att det känns viktigt att förnya sig och lära sig nya sätt att arbeta. Och hon vill i första hand vara konstnär, inte företagare.

Generalkonsul Anne Lammila öppnade utställningen, i bakgrunden Ilona Rista och direktören för Finlandsinstitutet Sani Kontula-Webb.
Generalkonsul Anne Lammila öppnade utställningen, i bakgrunden Ilona Rista och direktören för Finlandsinstitutet Sani Kontula-Webb. Generalkonsul Anne Lammila öppnade utställningen, i bakgrunden Ilona Rista och direktören för Finlandsinstitutet Sani Kontula-Webb. Bild: Kerstin Kronvall Ilona Rista,Vernissage,Anne Lammila

Konstnärsidentitet

Hon är nämligen utbildad inom den finska formgivningstraditionen, där formgivare självklart hörde till konstnärsskrået.

För ungefär tjugo år sedan förändrades inställningen. Efter ett beslut av Statsrådet skulle formgivare identifieras om företagare.

– Men jag hade ju redan valt min bana och hade en konstnärsidentitet, säger Rista.

Hon tycker det känns väldigt befriande att här i Sankt Petersburg bemötas uttryckligen som konstnär.

Utställningen på Erarta har producerats i samarbete med Finlands generalkonsulat och Finlands Sankt Petersburg-institut.

På bilden syns ingången till Erarta, ett populärt center för nutidskonst i Sank Petersburg.
Erarta är ett populärt center för nutidskonst i Sank Petersburg. På bilden syns ingången till Erarta, ett populärt center för nutidskonst i Sank Petersburg. Bild: Kerstin Kronvall nutidskonst,Sankt Petersburg,Erarta

Läs också