Hoppa till huvudinnehåll

Lanthandeln Knallis bjuder in till värme och gemenskap varje vecka: "Det blir ganska lite politik, mest skvaller"

Åsa Storberg står i butikskassan, i bakgrunden en massa folk samlade runt ett bord.
Det var Åsa Storberg som kläckte kaféidén, verksamheten drivs med talkokrafter. Åsa Storberg står i butikskassan, i bakgrunden en massa folk samlade runt ett bord. Bild: Amanda Vikman/Yle person,Åsa Storberg

Lanthandeln Knallis bjuder på utrymmet för det tiotal kafébesökare som traskar in en dag i veckan. Runt kaffebordet diskuterar man aktuella händelser och förbättrar världen över en kopp kaffe.

- Jag tror att det är många som annars hade suttit hemma, i lugn och ro kanske man kan säga, eller ensamma. Nu har man en orsak att ta sig ut och umgås minst en dag i veckan, berättar fjärde generationens köpman Åsa Storberg som driver Knallis i Västanfjärd.

Något som är avvikande, jämfört med de flesta matbutiker, är matbordet som står nära butikens kassa. För jämnt ett år sedan bjöd Åsa Storberg in alla som var intresserade på en kopp kaffe.

16 personer samlades runt bordet och en frivillig kaffepeng användes för att bekosta nästa träff. Så har det rullat på i sann Västanfjärdsanda, med talkokrafter, under ett års tid.

- Det är ett bra sätt att träffas varje vecka och dricka kaffe och diskutera vad det stod i tidningen i morse. I dag vet jag inte om det stod något att tala om men jag tror nog vi hittar på något att tala om ändå, säger Max Jansson.

Runa Heino skär upp tårta i bybutiken Knallis.
Runa Heino skär upp kakan som dukades upp ettårsdagen till ära. Runa Heino skär upp tårta i bybutiken Knallis. Bild: Amanda Vikman/Yle person,Tinget Västanfjärd

Normalt samlas drygt tio personer varje vecka, men födelsedagen till ära kom det mer än det dubbla, också ett och annat nytt ansikte.

- Ofta talar vi om kommunalpolitik, men också annat. Till exempel har vi helt konkret låtit göra t-skortor och diskuterar andra souvenirer som kunde säljas i butiken, säger Runa Heino.

- Men det är sist och slutligen ganska opolitiskt, mest skvallrar vi, säger Max Jansson skämtsamt.

Politik med låg tröskel

Bo Vilander sitter med i Kimitoöns kommunfullmäktige och kommer ofta med diverse politiska nyheter under träffarna. Under kaffestunden får han i vanlig ordning frågan om det finns något nytt att rapportera.

- Den här veckan har vi diskuterat budgeten, och som vanligt är det vården som kostar väldigt mycket. Men den behövs ju. Positivt är att vi ska anställa en egen ordinarie läkare, säger Vilander.

Han anser att Västanfjärd ligger vid sidan av och ofta glöms bort av politikerna. Det är mycket tack vare byagemenskapen man har lyckats bevara bland annat biblioteket.

- Om man såg på den uppslutningen så var det ju tack vare byborna som vi fick behålla biblioteket, säger han.

Han hoppas att kaféet får en fortsättning.

- Det var ett bra initiativ av Åsa Storberg att starta kaféverksamheten. Jag tror och hoppas att det får en fortsättning och nästa gång är det två ljus som brinner i kakan, säger Vilander.

- För oss är ju vintern väldigt lugn så då har vi också bättre tid att sitta ner och delta i diskussionerna. Kaféet bara ger, det tar ingenting, säger Åsa Storberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland