Hoppa till huvudinnehåll

Lär dig sticka olika strukturer med räta och aviga maskor

Det enklaste är oftast det vackraste. Här tipsar Lee om några lätta sätt att variera stickningen, vare sig du är nybörjare eller stickproffs.

gula stickade lappar på ett turkost bord
Några variationer av kombinationer med aviga och räta maskor. gula stickade lappar på ett turkost bord Bild: Yle/ Esa Saari stickning,handarbeten och hantverk,Strömsö

Om du inte har stickat förut kan du börja med Lees lilla stickskola.

Vill du variera dig, få lite mer struktur på dina stickade ytor eller kanske testa något helt nytt, så kommer här några tips. Välj din favorit till tröjor, sockor, mössor, disktrasor, halsdukar eller vad du vill sticka!

Beskrivningarna nedan anger hur stickningen ser ut från rätsidan, var alltså uppmärksam på, om du stickar fram och tillbaka, vilken maska du ska sticka från avigan för att få rätt utseende från rätan.

Slätstickning

Slätstickningen med räta maskor på rätsidan och aviga på baksidan är väl den mest kända kombinationen av aviga och räta maskor.

Har du tänkt på att du lika bra kan använda aviga sidan som den synliga sidan? Det är ett lätt sätt att få lite struktur på en tröja eller kofta.

Mosstickning

stickad lapp med mosstickning
stickad lapp med mosstickning Bild: Yle/ Esa Saari stickning,Strömsö

Enkel mosstickning, eller bara mosstickning stickas 1r, 1a varvet ut och nästa varv börjar med motsatt maska. Från avigan ska du alltså börja med en rät maska om du slutat med en rät maska föregående varv. Ovanpå en rät kommer alltid en avig osv.

Ytan får små knoppar av de aviga maskorna och avigan är likadan som rätan.

Tänk på att mosstickningen drar ihop sig på längden. Mosstickning är en av mina favoritytor på stickade plagg!

Dubbel mosstickning

stickad lapp med dubbel mosstickning
Dubbel mosstickning stickas två maskor lika på höjden. stickad lapp med dubbel mosstickning Bild: Yle/ Esa Saari stickning,Strömsö

I dubbel mosstickning stickas 4 varv som upprepas. De två första varven stickas likadant 1 r, 1 a varvet ut. Varv 2 alltså samma maska som i varvet under, varvet ut. På höjden blir det alltid 2 räta ovanpå varandra och två aviga. Tredje varvet byter du maska, 1 a, 1 r varvet ut och fjärde varvet stickas som varv 3. Upprepa de fyra varven.

Resultatet liknar en flätad korg och avigan och rätan ser likadana ut.

Resårstickning

stickad lapp med resårstickning
Dubbel resårstickning med två räta, två aviga. stickad lapp med resårstickning Bild: Yle/ Esa Saari stickning,Strömsö

Näst efter slätstickning är resårstickning den vanligaste kombinationen av räta och aviga maskor. Den går att variera på många olika sätt.

Enkel resårstickning med 1 r, 1 a, varvet ut och samma maska ovanpå de följande varven är en snygg yta på en tröja t ex. Det är också dubbel resår med 2 r, 2 a. Den är vanligast på sockskaft och muddar på tröjor och mössor. Dubbel resår är mycket töjbar.

Tröjor stickade helt med dubbel resårstickning blir både snygga och skönt följsamma. Fiskemössor med dubbel resårstickning hela vägen är en riktig klassiker.

Bruten resårstickning

Bruten resårstickning på en provlapp
Bruten resårstickning där avigsidan stickas alla maskor avigt och framsidan två aviga, två räta. Bruten resårstickning på en provlapp Bild: Yle/ Esa Saari stickning,Strömsö

Om du stickar 2 r, 2 a på rätsidan och alla varv på avigan avigt så får du en bruten resårstickning. Den stickas som resårstickning från rätan men de aviga varven alltid avigt.

Detta sticksätt blir inte lika elastiskt som dubbel resårstickning och ser väldigt annorlunda ut på rätsidan.

Avigsidan av en lapp stickad med bruten resårstickning
Avigsidan av bruten resåstickning Avigsidan av en lapp stickad med bruten resårstickning Bild: Yle/ Esa Saari stickning,Strömsö

Vänder du på den brutna resårstickningen och använder avigan som rätsida så får du en yta som redan börjar se avancerad ut och påminner lite om någon form av spetsstickning på avstånd. Snygg yta och struktur på en kofta eller tröja!

Diagonalmönster i resår

stickat diagonalt mönster med aviga maskor
Diagonalt mönster stickat med två aviga, två räta som förskjuts en maska varje varv. stickat diagonalt mönster med aviga maskor Bild: Yle/ Esa Saari stickning,Strömsö

Om du stickar resår med 2 r, 2 a eller bredare så kan du skapa diagonala mönster bara genom att flytta sticksätt ett steg till vänster för varje varv.

Varv 1 stickas alltså 2 r, 2 a. Varv 2 stickas först 1 a, sedan fortsätter varvet med 2 r, 2 a som upprepas. Varv 3 stickas 2 a, 2 r. Fortsätt på samma sätt. Var uppmärksam vid varvbytet, speciellt om du stickar runt!

Ett snyggt sätt att variera resårstickningen på sockor och muddar och läckert som handledsvärmare eller benvärmare.

Kombinera grupper med aviga och räta

Beroende på hur du grupperar flera aviga och räta maskor kan du göra romber, kvadrater eller andra upprepade mönster i din stickning.

På bilden nedan har jag stickat 4 r, 4 a i fyra varv med likadana maskor ovanpå varandra (på avigan stickas alltså varvet 4 a, 4 r). På varv 5 byter jag till motsatta maskor och stickar på samma sätt 4 och 4 i 4 varv.

stickad lapp med rutmönster
Lapp stickad med rutmönster stickad lapp med rutmönster Bild: Yle/ Esa Saari stickning,Strömsö

Avigan och rätan blir likadana så detta rutmönster passar utmärkt på en filt, till exempel.

Figurmönster med aviga maskor på slät botten

Det finns många olika sätt att experimentera med aviga maskor mitt i en slätstickning. På den räta sidan kan du skriva text och sticka figurer med aviga maskor.

Stickad lapp med stjärnmönster
Stjärnan är stickad i mosstickning. Stickad lapp med stjärnmönster Bild: Yle/ Esa Saari stickning,Strömsö

Här har jag stickat en stjärna som blir ett diskret men dekorativt mönster. Den är stickad som mosstickning, dvs. i figuren är varannan maska rät och varannan avig.

Gör du denna typ av test så tänk på att mosstickningen drar ihop på längden så mönstret bör ritas lite längre för att se ok ut när det är klart.

På baksidan är mönstret inte alls lika tydligt eftersom det är stickat i mosstickning.

Kvinna som stickar
Kvinna som stickar Bild: Yle/ Esa Saari Lee Esselström,Strömsö