Hoppa till huvudinnehåll

MGP-finalisten Ollie från Karleby rappar på två språk

Oliver "Ollie" Takanen tittar in i kameran, har händerna i kors. Höstlöv i bakgrunden.
Oliver Takanen är finalist i MGP 2019. Oliver "Ollie" Takanen tittar in i kameran, har händerna i kors. Höstlöv i bakgrunden. Bild: Yle/Anna Wikman MGP Finland,Oliver Takanen

Oliver Takanan från Öja i Karleby använde båda sina modersmål, svenska och engelska, när han skrev låten ”The world we live in”. Min låt handlar om livet och mina tankar, berättar Oliver.

Oliver ”Ollie” Takanen är 14 år och en av årets finalister i MGP – Melodi Grand Prix. Hans intressen är bland annat att spela dataspel och vara med kompisar.

Ollie tycker också om att lyssna på musik, och det var det som ledde till att han skrev en låt som han skickade in till MGP.

– Jag lyssnade på musik och tänkte att jag ska försöka göra en låt. Så jag gjorde en låt och skickade in det till MGP och kom med.

Varför ville du vara med i MGP?

– Jag ville få feedback på min musik och se om den var bra eller dålig.

Skriver på två språk

En artist som Ollie brukar lyssna på är Eminem, vilket också hörs i Ollies låt ”The world we live in” som är en raplåt.

– Jag skrev på engelska och svenska, för mitt andra modersmål är engelska eftersom min pappa är från Kanada och jag har bott där i sex år innan jag flyttade till Finland.

Enligt reglerna ska låten ska vara på ett av de inhemska språken.

– Jag ville ta med båda språken, men jag fick bara ha det på svenska. Men lite engelska finns med.

Hittade ett beat på nätet

Låten handlar om livet, berättar Ollie.

– Det handlar mest om mina tankar och vad jag tänkte på när jag skrev låten. Det handlar lite om världen också, men mest psykiskt.

Hur gick det till att skriva låten?

– Jag tänkte att nu ska jag göra en sång och så tog det kanske en vecka att skriva och tänka. Sen tog jag en paus och skrev lite mer och hittade ett beat på nätet. Jag satte ihop allting och så blev det en låt, berättar Ollie.

Ollie ser fram emot MGP-finalen, även om han är nervös.

– Det känns bra, spännande. Nervöst kommer det säkert bli. Just nu är det kanske 4, men just före jag ska upp på scen blir det säkert 9-10, säger Ollie när han placerar sin nervositet på en skala från 1-10.

Finalen hålls 5 oktober

MGP - Melodi Grand Prix är en låtskrivartävling för 8-15-åringar som produceras i samarbete mellan Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, produktionsbolaget Five Corners och Yle.

Finalen i Melodi Grand Prix sänds direkt från Yles tv-studio i Helsingfors lördagen den 5 oktober. Den kan ses i Yle Fem och på Yle Arenan kl. 18.

Läs också