Hoppa till huvudinnehåll

Runeberg fick en röd väst – hungerdagsinsamlingen har kört i gång i Borgå

Runebergsstatyn i Borgå iklädd Röda korsets väst
På torsdagsmorgonen fick Runebergsstatyn i Borgå en röd insamlingsväst. Runebergsstatyn i Borgå iklädd Röda korsets väst Bild: Yle/ Fredrika Sundén Hungerdagen,Röda Korset,Johan Ludvig Runeberg,statyer

Röda korsets årliga hungerdagsinsamling har nu börjat. Frivilliga iklädda röda västar och insamlingsbössor går omkring även i Borgå fram till lördag. Också Runebergsstatyn fick en insamlingsväst.

Bössinsamlarna med röda västar rör sig i Borgå centrum och i närheten av köpcentrum.

I år får också kända statyer i Finland en röd insamlingsväst på hungerdagen. I Borgå har Röda korset klätt Runebergsstatyn i en röd väst.

Röda korsets Borgåavdelning utmanar Borgåborna att dela sina selfier och foton med Runebergsstatyn iklädd sin röda väst på sociala medier. Då kan man använda #hungerdagen.

Runebergsstatyn i Borgå iklädd Röda korsets väst
Om man vill kan man ta en selfie med Runeberg och lägga ut den på sociala medier. Runebergsstatyn i Borgå iklädd Röda korsets väst Bild: Yle/ Fredrika Sundén Hungerdagen,Röda Korset,Johan Ludvig Runeberg,statyer

Fler insamlare behövs

Aulikki Blomqvist från Röda Korsets Borgåavdelning besökte Katarina Lind i Yle Östnylands studio på torsdagsmorgonen.

Under hungerdagsinsamlingen kan vem som helst bli en bössinsamlare. Blomqvist säger att Röda korsets Borgåavdelning ännu behöver fler insamlare.

– Vi kan aldrig ha för många som hjälper till med att samla in pengar. Målet är att samla in 12 000 euro i Borgå.

Fotografi av kvinna med scarf.
Aulikki Blomqvist. Fotografi av kvinna med scarf. Bild: Yle/ Stefan Paavola Röda Korset,Finlands Röda Kors,sekreterare vid röda korset i borgå

Om man vill ställa upp som frivillig ska man ta sig till Ågatan 25 mellan klockan 10 och 16. Där får man en insamlingsbössa och den röda insamlingsvästen.

Berättar om hungerdagen i skolorna

Själv kommer Aulikki Blomqvist att besöka Strömborgska skolan för att berätta om insamlingen på torsdagen. Hon besökte en lågstadieskola redan på onsdagen.

– Småttingarna som jag var med i går var väldigt intresserade och hade frågor. En liten flicka undrade om det bara är fattiga som får hjälp, säger hon.

Och svaret på den frågan är nej, medlen från hungerdagsinsamlingen går till Röda korsets katastroffond. Hungerdagsinsamlingen pågår fram till lördag.