Hoppa till huvudinnehåll

Två minuter pausgymnastik om dagen i Kronoby gymnasium – "Alla blir lite piggare och gladare, också lärarna"

Jenny Åkerlund, längst till höger, pausgymnastiserar tillsammans med sina studiekamrater i Kronoby gymnasium.
Jenny Åkerlund, längst till höger, pausgymnastiserar tillsammans med sina studiekamrater i Kronoby gymnasium. Jenny Åkerlund, längst till höger, pausgymnastiserar tillsammans med sina studiekamrater i Kronoby gymnasium. Bild: Yle/Anna Wikman Kronoby,jenny åkerlund

Sedan skolstarten i höst har gymnasieeleverna i Kronoby schemalagd rörelse varje dag. Pausgymnastiken tar två minuter per gång och består av övningar för övre- och nedrekroppen och för att träna konditionen.

Kronobys idrottskoordinator Hanna Lindholm berättar att det finns många orsaker till varför det är bra att röra på sig mitt i skoldagen.

– Det finns oändligt med bra saker, men man känner sig mera pigg. Blodcirkulationen kommer igång och hjärnan behöver få en liten paus ibland från allt tänkande. Så är det bra att man gör det tillsammans, att det blir en vi-känsla.

"Alla blir lite piggare och gladare"

Lindholm får medhåll av de studerande.

– Man känner sig ganska mycket piggare och det här är ett kul initiativ, säger Amanda Hansén.

Amanda Hansén
Amanda Hansén. Amanda Hansén Bild: Yle/Anna Wikman Kronoby,amanda hansén

Hon tycker speciellt att stretchningsövningarna öppnar upp kroppen och koncentrationen blir bättre.

– Alla blir lite piggare och gladare, också lärarna, säger Hansén.

Också Gabriel Meriluoto-Sparby tycker att det är skönt att få röra på sig emellanåt.

– Det beror på vädret om jag skulle röra på mig om vi inte hade pausgymnastiken. Om jag riktigt vill kan jag ju ta en tur runt skolan, men det brukar jag inte göra så ofta, säger Meriluoto-Sparby.

Gabriel Meriluoto-Sparby.
Gabriel Meriluoto-Sparby. Gabriel Meriluoto-Sparby. Bild: Yle/Anna Wikman Kronoby,Gabriel Meriluoto-Sparby

Jenny Åkerlund tycker att pausgymnastiken ger mer energi i skolan eftersom de studerande annars sitter ganska mycket stilla i skolan.

– Innan vi hade pausgymnastiken rörde jag också på mig ganska mycket, men jag tycker det är bra att vi har det här också för dem som inte annars skulle röra på sig.

Men Åkerlund berättar att det också finns de som kritiserar pausgymnastiken.

– De vill helt enkelt inte stiga upp och röra på sig. Men många är mer motiverade efteråt att fortsätta med sitt arbete, säger Åkerlund.

Pengar från RVF

Idén till pausgymnastiken kom från att det fanns pengar att söka från regionförvaltningsverket för projektet studier i rörelse. Lindholm berättar att programmet Smart break, som de använder, är ett enkelt sätt att få in mer rörelse under skoldagen.

Responsen från de studerande har enligt Lindholm varit positiv.

– Det har varit rätt så bra feedback. En del kanske lite mer försiktiga. Men nog har vi den känslan att alla har kommit igång och eleverna har också tyckt att de får mer energi, säger Lindholm.

Kronobys idrotsskoordinator Hanna Lindholm
Hanna Lindholm. Kronobys idrotsskoordinator Hanna Lindholm Bild: Yle/Anna Wikman Kronoby

Pausjumppa en gång om dagen är bara början, man funderar på att utöka träningen till två gånger per dag, Dessutom är pallar som uppmuntrar kroppen till rörelse på väg, man planerar ståbord, cyklar och livsstilsanalys för den som vill.

De studerande får också använda gymmet i idrottshallen bredvid skolan gratis.

Kronoby gymnasiums rektor Viola Storbacka berättar att de studerande inte rör på sig så mycket under skoldagen.

– De sitter vid sin dator under lektionerna, på pauserna sitter de med sina telefoner eller datorer och sen går de tillbaka till lektionerna.

Storbacka berättar att man också försöker ha andra pauser under skoldagen.

– I morse när jag kom till skolan hade första lektionen redan börjat och då mötte jag två grupper som var på morgonpromenad. I det här fina vädret är det också jättebra, säger Storbacka.

Kommungården nästa

Enligt Storbacka är också lärarna nöjda med pausgymnastiken.

– De kommer också att bli allt mer delaktiga och de ska också få sätta upp sina individuella mål för att de ska röra sig mera, säger Storbacka.

Snart är det inte bara de studerande i gymnasiet som pausgymnastiserar.

– I oktober startar vi upp pausgymnastik i kommungården. Kaffepauserna på morgonen och eftermiddagen ska vi börja med rörelse och sen tar vi kaffe. Det här behöver precis alla, säger Lindholm.

Storbacka berättar att de studerande själva har sagt att de får mer energi efter pausgymnastiken.

– Vi behöver också komma oss ut och andas den friska luften.

Storbacka berättar att det finns många undersökningar som visar att ju bättre kroppen mår desto bättre mår också psyket.

– Ju bättre kroppen och psyket mår desto bättre lär man sig. Det här tycker jag är ett bra steg i rätt riktning, säger Storbacka.

Kommer det här att märkas på vårens resultat i studentskrivningarna?

– Absolut! I tisdags informerade vi abina om praktiska saker inför studentskrivningarna och då sa vi att när de går på wc-paus måste de också röra på sig i korridoren där i idrottshallen. De får hjula och springa och göra vad som helst, bara de rör på sig så att de orkar ta itu med det igen, säger Storbacka.

Läs också