Hoppa till huvudinnehåll

Vita huset försökte dölja samtalet mellan presidenterna Trump och Zelensky

Två kostymklädda herrar skakar hand.
Enligt visselblåsarens rapport förvarades transkriberingen av telefonsamtalet mellan presidenterna i en databas för hemlighetsstämplad information, trots att telefonsamtalet inte innehöll känslig information. Två kostymklädda herrar skakar hand. Bild: AFP/Lehtikuva Donald Trump,Volodymyr Zelenskyj

Vita huset försökte hemlighålla all dokumentation av telefonsamtalet mellan presidenterna Donald Trump och Volodymyr Zelensky, enligt rapporten av visselblåsaren inom underrättelsetjänsten.

Visselblåsaren menar att Trump utövat påtryckningar mot Zelensky för att få honom att återöppna en undersökning mot den tidigare amerikanska vice presidenten Joe Biden och hans son Hunter.

Enligt visselblåsarens rapport förvarades transkriberingen av samtalet i en databas som vanligtvis inte används för sådan information.

Det är fråga om en separat databas för hemlighetsstämplade dokument som innehåller känsliga uppgifter. Det här för att undvika att informationen om samtalet skulle läcka ut.

Enligt visselblåsaren har Donald Trump “använt sitt ämbetes makt för att möjliggöra för ett annat land att lägga sig i det amerikanska valet 2020.”

Visselblåsaren har inte själv bevittnat detta, men hänvisar till minst sex olika källor inom statsapparaten som uppgett liknande bevis.

Underrättelsechef förhörs

Den tillförordnade chefen för den amerikanska underrättelsetjänsten Joseph Maguire hörs idag, torsdag, av representanthuset om varför han valde att inte offentliggöra visselblåsarens rapport.

Maguire mottog visselblåsarens rapport i början av augusti.

Anmälningar av det här slaget brukar rapporteras till kongressen inom sju dagar, vilket inte skedde.

Maguire sade till kongressen att han inte hade för avseende att dölja information.

Källa: BBC, the Guardian