Hoppa till huvudinnehåll

Alla kan bidra till omställningen – gemensam grönsaksodling första steget i Nykarleby

Sandra Neuman med barnen Milea och Leon.
Sandra Neuman plockar aroniabär tillsammans med barnen Milea och Leon. Sandra Neuman med barnen Milea och Leon. Bild: Yle/Mikaela Löv Nykarleby

Gör något, istället för att känna ångest över klimatet. Ett exempel är den gemensamma grönsaksodlingen i Nykarleby. Omställning börjar med små steg.

I vintras hölls en inledande kurs i omställning, en så kallad transition launch, i Nykarleby.

Sandra Neuman är en av de tjugo personer som deltog. Hon säger att natur och miljö alltid legat hennes hjärta nära.

- Jag vill ta hand om naturen, vara snäll mot den. Men först lät det här med omställning rätt så luddigt med hela omställningsidén. Men jag tänkte att jag måste ta chansen att se vad det är fråga om, säger Sandra Neuman.

Men under kurshelgen reddes begreppen ut. Det var inte alls luddigt och komplicerat säger Neuman.

- Det handlar i princip om att ta lite bättre hand om sig själv, miljön och sina medmänniskor, säger Sandra Neuman.

Familjen Neuman bor på Källbacken i Nykarleby och på tomten finns ett växthus, bärbuskar och många pallkragar med blommor och grönsaker. På gården spatserar också en tropp färggranna hönor omkring och gräver efter mask.

Barnen Leon och Milea plockar aroniabär, det är vana vid att odla och skörda sin egen mat och tycker att det är roligt. Fast man bor i stan kan man odla säger Sandra Neuman.

- Man får rum för väldigt mycket odling på tusen kvadratmeter, säger Sandra Neuman.

Anna Övergaard.
Anna Övergaard är en av eldsjälarna som tog omställningsrörelsen till Nykarleby. Anna Övergaard. Bild: Yle/Mikaela Löv Nykarleby

Bidra till en positiv utveckling

Anna Övergaard är en av de eldsjälar som tog omställningsrörelsen till Nykarleby. Hur beskriver hon omställningsrörelsen?

- För mig är omställningsrörelsen en global rörelse på gräsrotsnivå. Det finns inga svåra, byråkratiska regler för hur man organiserar sig. Det är ett sätt att bidra till att världen svänger mot ett positivare håll, säger Anna Övergaard.

Omställning behöver inte betyda att alla plötsligt blir självhushållande, utan alla är bra på något och förverkligar omställningen utifrån sina egna förutsättningar säger Anna Övergaard.

- Det är individuellt vad omställningen betyder för oss. Är det vår livsstil, vår konsumtion eller något annat vi behöver ändra för att må bättre?

Man talar om både inre och yttre omställning. Många gånger är det den inre omställningen som blir den stora behållningen säger Anna Övergaard.

- Många mår dåligt och känner press och stress över vart världen är på väg, det här är också ett sätt att mota de egna demonerna, säger Anna Övergaard.

En hållbar livsstil

Målsättningen är en mera hållbar livsstil som vi mår bra av säger Anna Övergaard. Och omställningshelgen satte en liten snöboll i rullning. Många vill veta mera om omställningsrörelsen och Anna Övergaard och den andra eldsjälen Anna Jungarå har bland annat föreläst om omställning.

Från bildningshåll har man också visat intresse för omställning och rörelsen ska bland annat delta i hållbarhetsveckan som hålls i skolorna. Det är egentligen bara tiden som sätter gräns för engagemanget säger Anna Övergaard.

Sandra Neuman.
Sandra Neuman odlar grönsaker på den egna tomten på Källbacken. Sandra Neuman. Bild: Yle/Mikaela Löv Nykarleby

Gemensam odling

Rent konkret resulterade omställningskursen i en gemensam grönsaksodling ett stenkast från familjen Neumans hem på Källbacken i Nykarleby.

Under kursens gång fick deltagarna i uppgift att föreslå vad man tillsammans kunde göra i nejden.

- Jag hade en tanke om att man kunde göra något tillsammans redan när jag kom till kursen. Jag är en social person, men lite lat och energilös och vill inte göra allt själv. Så jag tänkte att vi kan väl odla mat tillsammans, säger Neuman.

De andra nappade på idén och i sommar har deltagarna tillsammans odlat grönsaker i en gammal hästhage. Potatis, pumpor, sallad och bönor.

- Det var lite väl torrt i sommar och vi har kärrat dit vatten från våra regntunnor. Men bönorna lyckades riktigt bra och vi har fått skörd, och vi har gjort det här tillsammans, säger Sandra Neuman.

På söndag blir det skördefest och omställarna ska träffas för att njuta av det de odlat tillsammans.

Sandra Neuman.
Sandra Neuman. Bild: Yle/Mikaela Löv Nykarleby

Inte bara Greta Thunbergs framtid

Sandra Neuman säger att det har varit givande att bekanta sig med omställningsrörelsen även om hon också sedan tidigare intresserat sig för natur och miljö.

Alla kanske inte har möjlighet att gå en kurs, men man kan också välja att prata med någon annan som gått kursen, säger Sandra Neuman.

Och visst oroar sig Sandra Neuman för klimatet.

- Jag har ju två små barn. Alla borde oroa sig, det är ju allas framtid det handlar om, inte bara Greta Thunbergs, säger Sandra Neuman.

Läs också