Hoppa till huvudinnehåll

Greta Thunberg i Skavlan: "Jag avbokar möten med statsöverhuvuden för jag vill inte småprata med dem" - känner att hon kan avsluta sin kampanj när hon vill

I sin andra intervju i den populära talkshowen Skavlan säger den 16-åriga miljöaktivisten Greta Thunberg att hon kan hoppa av klimatkampen om hon vill, men känner att hon vill fortsätta. Hon berättar om sin tid i New York och om intermezzot med USA:s president Donald Trump tidigare i veckan.

Thunberg har vistats i New York sedan slutet av augusti och Skavlanavsnittet bandades in i en lokal tv-studio. Thunberg seglade över Atlanten till New York i augusti för att tala under FN:s klimatmöte. Hon höll sitt tal i måndags.

Man får tänka att det här är ett maraton, inte en spurt. Så man får helt enkelt se hur man känner. Som det är nu, så känner jag att jag vill fortsätta

Hur har Thunberg haft det i New York, frågade den norska programvärden Fredrik Skavlan inledningsvis.

- Det är folk som hela tiden kommer fram och ska ta bilder, och bara nu på tunnelbanan hit såg jag att två personer satt och kollade på mitt tal från i går på telefonen, och en som läste i tidningen om mig. Så det är väldigt overkligt. Det är överallt, sa Thunberg.

Är det en bra känsla eller är det också lite skrämmande?

- Det är varken bra eller dåligt för mig personligen. Det är klart att det är jobbigt med så mycket uppmärksamhet, att jag hela tiden står i fokus. Jag gillar inte att få så mycket uppmärksamhet. Men det är ju för en bra sak, antar jag. Så om jag kan använda den plattformen till att förespråka saker och försöka bidra till allmänbildning så är det väl bra ...

Det är klart att man måste tänka mera på vad man säger när man har så stor plattform. Men jag har inte förändrats privat, tycker jag― Greta Thunberg i Skavlan

Enligt Skavlan var Thunberg mer känslosam i sitt tal än vad han sett tidigare, och att det var överraskande.

Var det överraskande också för Thunberg?

- Ja, det tror jag det var. Det är ju självklart ett stort ögonblick och det är mycket ... man får ju fokusera och tänka att det här är allvar nu, på nåt sätt. Men jag var inte så nervös innan, jag tänkte liksom inte på det och sedan när jag började prata så kom det ut på nåt sätt, och det var väl bra, antar jag.

Andra Skavlanuppträdande inom ett år

Greta Thunberg besökte Skavlan i början av året och intervjun med det kända tv-ansiktet bidrog till att lyfta fram henne i rampljuset. På kort tid har Thunberg blivit ett globalt ansikte för ungas miljörörelse.

Du är sannolikt världens mest inflytelserika 16-åring. Du hade till och med ett intermezzo med Donald Trump i FN i veckan. Har du ändrat dig sedan vi möttes senast?

Greta Thunberg intervjuas av Fredrik Skavlan. I mitten av bilden syns Thunberg och i högermiljö Skavlan.
Thunberg sitter som gäst hos Skavlan. Greta Thunberg intervjuas av Fredrik Skavlan. I mitten av bilden syns Thunberg och i högermiljö Skavlan. Greta Thunberg,Skavlan

- Nej, eller på ett sätt ja, jag har mera erfarenhet och mycket mera upplevelser som jag kan ta lärdom av. Men inte på det sättet. Det är klart att man måste tänka mera på vad man säger när man har så stor plattform. Men jag har inte förändrats privat.

Det kommer alltid att finnas människor som hittar något att klaga på, och hittar de ingenting så hittar de på något att klaga på― Greta Thunberg i Skavlan

Greta Thunberg har både fått ros och ris för sitt tal och sitt klimatarbete. En del anser att man inte kan pressa ett barn så hårt, medan andra anser att det är andra människor som styr Thunberg.

Vad tänker du när du hör den typen av spekulationer?

- Det är självklart irriterande att folk ägnar sin tid åt att göra sådant när de kan göra nytta istället. Men det kommer alltid att finnas människor som hittar något att klaga på, och hittar de ingenting så hittar de på något att klaga på.

- Det kan inte jag göra något åt. Även om jag skulle ägna all min tid åt till att korrigera rykten och konspirationsteorier och säga att det här är inte sant, och försöka försvara mig, så skulle de ändå fortsätta, så det är ingen mening med att göra det, sa Thunberg.

Trumps tweet "kan tolkas på olika sätt"

Under ett samtal senare i programmet, tillsammans med avsnittets andra gäst, dokumentaristen och samhällskritikern Michael Moore, får Thunberg frågan om hon är blyg - och om det var orsaken till att hon inte ville gå fram till Donald Trump under sitt FN-besök för att småprata.

Skärmdump. I bildens mitt syns Greta Thunberg och i högermiljö USA:s president Donald Trump.
Bild på Trump och Thunberg som har cirkulerat den senaste veckan. Skärmdump. I bildens mitt syns Greta Thunberg och i högermiljö USA:s president Donald Trump. Greta Thunberg,Donald Trump

Thunberg säger att hon är blyg i det privata, men att det inte var den största orsaken till att hon undvek Trump.

- De facto avbokar jag möten med statsöverhuvuden för jag vill inte småprata med dem.

Skavlan visar en bild där Thunberg står bakom Trump och tittar på presidenten med allvarlig min.

- Jag blev stoppad för han kom plötsligt in och säkerhetsvakterna sade att jag måste stiga åt sidan. Jag undrade vad som pågick och då dök han upp. Jag tror att jag var chockad, beskriver Thunberg.

Trump kommenterade Thunberg på Twitter:

”Hon verkar vara en ung lycklig flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. Så trevligt att se!”

- Man kan tolka tweeten på många olika sätt, men jag visste att han i något skede kommer att säga något om mig. Det spelar ingen roll, på ett sätt.

Shop-stop för både far och dotter

Under intervjun fick Thunberg också frågor om hennes erfarenheter av tiden i New York; Vad har hon gjort i storstaden, Har hon shoppat? Har hennes pappa, som reser med henne, shoppat?

Ingendera har shoppat, för Thunberg har beslutat att varken hon eller hennes pappa får shoppa. Thunberg har vistats i parker, på museer och i lägenheten där hon bor med sin pappa.

- Jag spenderar mycket tid hemma för när jag går ut är jag på något sätt offentlig och det kommer folk och tar bilder. Men dels vill jag också vila och jag gör annat; jag läser och skriver tal.

Det är ett enormt projekt du har gett dig in på. Är du någonsin rädd för att allt ståhej som skapas nu blir bara ett jippo, att det inte händer något?

- Självklart kan det vara så, men jag får bara helt enkelt göra så mycket som jag känner för och kan och hoppas att någonting händer.

Om du ville, skulle du känna dig fri att hoppa av?

- Man kan inte göra något sådant här utan att känna att man faktiskt kan sluta om man vill. Då kommer man inte att hålla. Man får tänka att det här är ett maraton, inte en spurt. Så man får helt enkelt se hur man känner. Som det är nu, så känner jag att jag vill fortsätta, sade Thunberg.

Från New York fortsätter hon till Montreal i Kanada. Hur hon ska ta sig dit är oklart, men många, bland annat skådespelaren och politikern Arnold Schwarzenegger, har erbjudit sig att låna Thunberg sin elbil.

Avsnittet sänds i kväll, fredag, på Yle Arenan med start klockan 20.00. I Yle Fem sänds programmet på måndag.

Artikeln korrigerades 27.9.2019 klockan 16.30. Det stod felaktigt i artikeln att programmet sänds i Yle Fem på fredag, men det rätta datumet är måndag 30.9.