Hoppa till huvudinnehåll

Kommunens Airbnb-projekt i Dalsbruk anses lyckat - fortsätter under vintern

Fritidsbåtar i Dalsbruks småbåtshamn invid de gula magasinen
Dalsbruk har mycket att erbjuda en tillfällig besökare. Fritidsbåtar i Dalsbruks småbåtshamn invid de gula magasinen Bild: Yle/Nina Bergman Taalintehdas - Dalsbruk,Magasinsbyggnad,småbåtshamnar

Kimitoöns kommun och dotterbolaget Dalsbostäder gjorde under sommaren ett Airbnb-försök i Dalsbruk. Verksamheten var enligt projektledaren Sari Hyvärinen lyckat.

Inkvarteringen skedde i en tom höghuslägenhet i Dalsbruk centrum, där man under sommaren hade sammanlagt 27 övernattningsdygn.

Höghus från 1970-talet.
Lägenheten kommer att hyras ut även på vintern. Höghus från 1970-talet. Bild: Amanda Vikman/Yle höghus,Dalsbruk,klockberga

Gästerna var nöjda och ingen av grannarna stördes av uthyrningsverksamheten.

Hyresintäkterna under försökstiden blev 3 049,46 euro, medan kommunens utgifter var cirka 12 700 euro. Utgifterna bestod bland annat av anskaffning av möbler och inventarier.

Under de livligaste sommarmånaderna var inkomsterna nästan dubbelt så stora som hyresutgifterna, fastän det var ett helt nytt objekt.

Arirbnb-verksamheten i lägenheten fortsätter

Eftersom möblerna och lägenheten nu finns, och eftersom det gjorts webbsidor för verksamheten så föreslås i slutrapporten att verksamheten fortsätter, trots att det kan vara svårare att sälja övernattningar under vintermånaderna.

Styrelsen för Kimitoöns kommunala bostadsbolag Dalsbostäder har därför beslutat att fortsätta hyra ut lägenheten för kortare och längre perioder.

Kollage med svart figur och minustecken samt vit figur med plustecken invid Airbnb på mobiltelefon
Många bokade övernattning via en app. Kollage med svart figur och minustecken samt vit figur med plustecken invid Airbnb på mobiltelefon Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos litteratur,Yle Fem,Korjaamo Culture Factory,Fest,Airbnb,rasism

Målet med projektet var att utreda efterfrågan på tomma hyreslägenheter, men också att förbättra kännedomen om området samt främja turism- och inkvarteringsverksamhet och på så sätt öka efterfrågan på annan service.

Trots att de som ledde projektet ansåg att det var lyckat, konstaterar man i slutrapporten att Airbnb-marknaden på Kimitoön växer och konkurrensen därmed hårdnar.

Det finns nästan 50 Airbnb-objekt på Kimitoön. Bara under denna sommar har det kommit 17 nya övernattningsställen på ön.

Läs hela rapporten på kommunens webbsida.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland