Hoppa till huvudinnehåll

Lännen Media: United Brotherhood har lovat belöna personer som misshandlar fängelsepersonal

En svart läderväst med texten United brotherhood member i rött.
CKP slog till mot kriminella gänget United Brotherhood i början av september. En svart läderväst med texten United brotherhood member i rött. Bild: Handout United Brotherhood (Gäng)

Den kriminella organisationen United Brotherhood har lovat ersättning för misshandel av personer som ansvarar för säkerheten i fängelser, rapporterar Lännen Media.

I somras utsattes sex fångvaktare vid Riihimäki fängelse för våld både på fritiden och på jobbet. Enligt Lännen Medias källor var fem av dessa fall arrangerade av United Brotherhood. Organisationen misstänks också ligga bakom den sjätte misshandeln.

Enligt tidningen har uppgifterna bekräftats av flera olika källor.

Brottspåföljdsmyndigheten har nu inlett åtgärder för att skydda fängelsepersonalen.

Arto Kujala, ny direktör på Brottspåföljdsmyndigheten, säger till Lännen Media att man i framtiden kommer att statistikföra alla hotande situationer, inklusive verbala hot, och informera polisen om dem.

Åklagaren vill förbjuda organisationen

Lännen Media rapporterade i våras att United Brotherhood uppnått en maktposition i Finlands slutna fängelser. Enligt tidningen kontrollerar organisationen bland annat narkotikahandeln i fängelserna.

I början av september slog Centralkriminalpolisen till mot United brotherhood på flera orter i Finland och beslagtog vapen och narkotika. Sammanlagt greps 21 medlemmar eller personer med kopplingar till United Brotherhood.

Polisstyrelsen och åklagaren försöker genom en sällsynt talan avveckla hela organisationen.

Riksåklagarämbetet meddelade i samband med Centralkriminalpolisens tillslag att man grundat en särskild grupp med åklagare som jobbar med fall kopplade till United Brotherhood och dess underavdelning Bad Union.

Läs också