Hoppa till huvudinnehåll

Tongåvan har hängt med i Sofis liv ända sedan barndomen i Houtskär

kvinna sitter i sin trädgård
På altanen lyssnar Sofie Skaag-Laine ibland på Tongåvan. kvinna sitter i sin trädgård familj,sofie skaag-laine

Vi besöker nu och då hängivna tongåvelyssnare och den här gången hälsar vi på hos Sofi Skaag-Laine i Raseborg. Hur ser hennes fredagsrutiner ut, och vem får i allmänhet hennes hälsningar?

Hemma hos familjen Skaag-Laine i Langansböle lyfts radion ofta ut på altanen då de har badat fredagsbastu. Här är det skönt att koppla av och lyssna på Tongåvan.

Åker de ut till sommarstugan i Houtskär en fredag kväll, har de i allmänhet radion på i bilen och Tongåvan är deras sällskap på landsvägen och i färjkön.

Till familjen Skaag-Laine hör Sofis man Esa, 19-åriga Robin och 17 år gamla Elin

en fyra personers familj
Familjen Skaag-Laine en fyra personers familj familj,sofi skaag-laine

Redan i barndomen i Houtskär hörde Tongåvan till veckorutinerna

Sofis föräldrar har alltid troget lyssnat på Tongåvan. Hon minns att hon redan som liten flicka lyssnade på programmet tillsammans med föräldrarna ute i den åboländska skärgården, där hon har vuxit upp.

Sofis föräldrar är så pass ivriga tongåvevänner att om de inte kan lyssna på fredagskvällen så utnyttjar de möjligheten att lyssna på programmet på Arenan senare då det passar dem.

Servitör till sjöss

Den aktivaste tongåvelyssnaren i Sofis nuvarande familj är hon själv. Hon har ändå inte möjlighet att varje fredag lyssna eftersom hon arbetar till sjöss och är borta från Langansböle åtminstone varannan fredag.

- Jag växte upp i Houtskär så det låg på något sätt nära till hands att jag sökte mig till Sverigebåtarna på jobb när jag hade gått ut skolan, funderar hon.

Hon gick till sjöss redan som 18-åring och jobbade där i tio års tid. Sedan var det dags för barn och då kände hon att jobbet på båtarna inte gick ihop med familjelivet.

Under den senaste våren har hon gjort come back på båtarna och jobbar nu som servitör ombord på en av Viking Lines röda färjor mellan Åbo och Stockholm.

- Jag trivs jättebra med att jobba på sjön. Då jag är på jobb, jobbar jag till 110 procent och då jag kommer hem får jag göra precis vad jag vill och behöver inte ägna en tanke åt jobbet, förklarar Sofie.

Drömmen om Elin

I Tongåvan får hon sällan hälsningar, åtminstone har hon inte noterat att hon skulle ha fått. Då hon själv skickar hälsningar går de oftast till föräldrarna i Houtskär. Ibland får hennes syster också hälsningar.

Hon brukar sällan lägga ett musikönskemål i sina hälsningar via Tongåvan, men en gång gjorde hon ett undantag: hon ville gratulera sina föräldrar på bröllopsdagen.

Då önskade hon att de skulle få höra Drömmen om Elin, som var deras bröllopsvals i tiderna.

Ett skojigt sammanträffande - eller kanske är det helt avsiktligt - är att Esas och Sofis dotter heter Elin.

Frågar man Sofi vilken musik hon gillar, säger hon att hon egentligen inte har någon specifik musiksmak. Svensk musik ligger ändå varmt om hjärtat. Och dessutom gillar hon den finlandssvenska a cappella-gruppen Fork.

Läs också