Hoppa till huvudinnehåll

Tre jobb försvinner vid Vasa kyrkliga samfällighet – men samtidigt uppstår nya tjänster

Vasa kyrkliga samfällighet, neonskylt.
Vasa kyrkliga samfällighet, neonskylt. Bild: Yle/Rolf Granqvist Vasa,vasa kyrkliga samfällighet

Samarbetsförhandlingarna gällde kanslipersonalen på grund av centralisering av vissa tjänster. En ordinarie kanslist inom Vasa svenska församling sägs upp.

Totalt är det tre personers tjänster som berörs av resultatet av samarbetsförhandlingarna. Två tillfälliga avtal inom Vasa finska församling som inte förlängs och en ordinarie tjänst som försvinner från Vasa svenska församling, allt från årsskiftet.

Anledningen till samarbetsförhandlingarna var att några av de nuvarande arbetsuppgifterna för kanslipersonalen inom församlingen kommer att överföras till centralregistret, och det är tjänster som församlingen betalar för.

Kjell Fellman är förvaltningschef inom Vasa kyrkliga samfällighet, och han är nöjd med hur samarbetsförhandlingarna har förlöpt.

– Vi har haft bra diskussioner, och vi har samtidigt sett det som en möjlighet att fundera på andra saker också, inte bara de här specifika sparåtgärderna.

Centralregistret i Vasa

För församlingsmedlemmar betyder förändringen från och med januari 2020 att man kanske får göra två besök istället för ett.

– Om man nu i dag är van vid att få alla tjänster utförda vid ett och samma besök så får man nu, beroende på ärendets natur, fundera på om man ska gå till pastorskansliet eller centralregetsitet.

Centralregistret kommer i Vasa att finnas i samma lokaler som den kyrkliga samfälligheten, och i rekryteringen till de nya tjänsterna där förväntas den personal som nu frigörs att erbjudas jobb.

Just nu finns det inga andra sparkrav på Vasa kyrkliga samfällighet, berättar Kjell Fellman.

– Men samfälligheten, som vilka andra företag och organisationer som helst, behöver hela tiden titta över verksamheten. Det är en pågående process, man sparar där man kan.