Hoppa till huvudinnehåll

29 år kryssade restaurangbåten Sunnan II i Ekenäs skärgård - nästa sommar inleder den en ny karriär i de åländska vattnen

Restaurangbåten Sunnan vid restaurang Fyren i Ekenäs.
Sista vintern i Ekenäs. Arkivfoto av Sunnan II från mars 2019. Restaurangbåten Sunnan vid restaurang Fyren i Ekenäs. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Ekenäs,ekenäs gästhamn

Restaurangbåten Sunnan II har tagit farväl av Norra hamnen i Ekenäs. För en vecka sedan vände restaurangbåten fören mot Mariehamn, för att nästa sommar bli en kryssningsbåt i den åländska skärgården. Ombord var Björn "Nalle" Lindqvist, som drivit restaurangbåten i Ekenäs i 29 år.

Resan mellan fastlandet och Åland gick bra.

- Vi väntade oss att det skulle bli blåsigt på Hangö västra och Skiftet, men vi hade tur med vädret, säger Lindqvist.

Nu är Björn Lindqvist tillbaka i Ekenäs, medan Sunnan II ligger förtöjd vid samma kaj som galeasen Albanus i Sjökvarteret i Mariehamn. Även om ägarna och hemhamnen byts ut kommer Sunnan II också i framtiden att tjänstgöra som restaurangbåt.

Björn Lindqvist får en klassisk fråga när han nyss hemkommen från Åland gästar Yle Västnylands morgonprogram i radio den 24 september: Hur känns det nu?

- Att bli pensionär är ett steg som många kan uppleva som ganska tungt. Och inte skulle jag heller vilja bli pensionär, säger Lindqvist med en aning vemod i rösten.

Sen tillägger han att han visserligen officiellt har varit pensionär i 15 år redan.

Restaurangbåten Sunnan 2:s tidigare ägare Björn Lindqvist.
Björn Lindqvist gästar Yle Västnylands studio efter att han kommit hem från resan med Sunnan 2 till Åland. Restaurangbåten Sunnan 2:s tidigare ägare Björn Lindqvist. Bild: Yle / Sebastian Dahlström Västnyland,Ekenäs,Sunnan 2

Nästan 30 år i Ekenäs skärgård

Det har redan hunnit gå 29 år sedan Björn Lindqvist köpte Sunnan II och inledde sina restaurangbåtskryssningar i Ekenäs skärgård. Själva båten är ändå mycket äldre än så.

- Jag har alltid varit intresserad av lite äldre grejer, förklarar Lindqvist sitt beslut att köpa Sunnan II för nästan 30 år sedan.

Redan då var båten över 80 år gammal. I år fyller den 113.

Sunnan II byggdes i Varkaus, på Varkaus bruk, där ett flertal likadana båtar tillverkades. Ursprungligen var det en ångbåt, men år 1985 ersattes ångmaskinen med en dieselmotor.

Först trafikerade båten på Saimen, för att sedan flytta till Viborg i Ryssland.

Sommarfest på Skåldö.
Sunnan II förtöjd vid Skåldö en sommarkväll. Sommarfest på Skåldö. Bild: YLE/Mikaela Sonck sommaröudd

Det var finländare som drev restaurang i Viborg som köpte båten, men den verksamheten växte så snabbt att Sunnan II bara efter ett halvt år visade sig vara för liten. Då trädde Björn Lindqvist in och köpte båten, och gav den i samma veva namnet Sunnan II.

- Det fanns en mjölkbåt i Ekenäs skärgård i början av 1900-talet som hette Sunnan. Så jag tyckte att den här skulle få heta Sunnan II.

Den första vintern i Lindqvists ägo låg Sunnan II på Skåldö där båten slipades och reparerades. Här är en intervju på Youtube med Björn Lindqvist från tiden då Sunnan kom till Ekenäs. Kjell Ekholm intervjuar och Jåi Video står för produktionen.

Båten har krävt mycket underhåll under årens lopp.

- Det har varit ganska mycket jobb, men det har varit roligt också. Jag har bytt mycket plåt i bottnen under årens lopp, och så skall den målas om i princip varje år. Och så gäller det att se till att den klarar besiktningarna.

Många Ekenäsbor kommer att sörja båten

Sunnan II har under årens lopp hunnit bli en kär syn i hamnen för många Ekenäsbor.

- Sunnan II blev en del av Ekenäs. Jag vet nog många som kommer att sörja båten. Det kommer nog att talas om Sunnan i många år framöver ännu, säger Lindqvist.

Kryssningarna har gått i skärgården kring staden, som längst har Lindqvist kört till Barösund eller till Hangö.

Några större katastrofer har råkade Sunnan II inte ut för under sin tid i Lindqvists ägo, om man räknar bort några grundstötningar och en tom dieseltank.

- En gång tog bränslet slut, mitt på Mörnäsfjärden. Jag hade väl mätt tankens innehåll fel. Men sen kom en god vän till mig och hämtade ut lite bränsle, så vi kom i land trots allt, minns Lindqvist.

Sin sista sommar i Ekenäs stod Sunnan II parkerad vid Knipan, efter att den fått lämna sin gamla kajplats i och med att restaurang Fyren byggdes intill.

Sunnan ii i norra hamnen i ekenäs.
Sunnan II redo att ta emot kunder. Sunnan ii i norra hamnen i ekenäs. Bild: Matilda Salo / Yle Raseborg,Västnyland,Ekenäs,hamn,hav,vatten,båtar,sunnan

Nästa sommar blir det utfärd till Åland

Försäljningen av Sunnan II blev en utdragen affär. Båten har varit till salu i 8 år. Att den visade sig vara så svårsåld överraskade Lindqvist. De nya ägarna från Åland funderade i ett års tid innan de slog till, berättar han.

Att driva restaurangbåt i dag är mera krävande än förr i världen. Björn Lindqvist som har 60 års erfarenhet av krogbranschen säger att folk inte längre vill gå på krogen.

- Det var annat drag på krogarna förr. Det är datorerna och mobiltelefonerna som har förstört kroglivet, konstaterar han.

Själv har Björn Lindqvist lovat att han skall ta en tur med Sunnan II i den åländska skärgården nästa sommar. Han är förstås nyfiken på hur de nya ägarna har restaurerat båten. Några större ändringar tror han inte att kommer att göras. namnet kommer att förbli Sunnan II.

Nu när Björn Lindqvist inleder sina pensionärsdagar också i praktiken blickar han framåt mot nya projekt.

- Drömmar har jag alltid. Jag har drömt lite om att köpa Gamla Bastun i Ekenäs. Huset är så "jädrans nätt" och kanske man kunde hitta på något där, funderar Lindqvist.

Snabbt konstaterar han att de planerna nog ändå lär förbli på idéstadiet.

- Men man kan ju alltid drömma...