Hoppa till huvudinnehåll

“Då pusslet är klart kommer jag till Tokyo”

Emil Soravuo tar en dag i taget. Koncentrerar sig på att göra enskilda rörelser så bra som möjligt. Lägger ett pussel, ett pussel som ser ut som hans OS-dröm.

Då Emil Soravuo, till skillnad från många andra elitidrottare, valde att genomföra sin värnplikt direkt efter gymnasiet, fick han höra många varningens ord. Grenträningen skulle komma att lida, var budskapet. Istället visade Soravuo att det går att kombinera de två – med framgång till och med.

Då de i ordningen andra Europeiska spelen arrangerades i Vitryssland i juni, fick två finländare stiga upp på högsta prispallen. OS-bronsmedaljören i boxning Mira Potkonen, vars finalmotståndare drog sig ur på grund av skada, samt redskapsgymnasten Emil Soravuo, som vann guld i fristående.

– Under armétiden nådde jag de första finalplatserna i världscupen, vilket gav massor med ny motivation. Jag började tänka att bara jag kommer ut härifrån och får ännu mer tid att träna, då lossnar det!

Vilket det gjorde i Minsk bara tre månader senare. Segern i de Europeiska spelen blev Finlands första stora manliga gymnastiktriumf sedan Tomi Tuuhas EM-guld i hopp för nio år sen.

Se Sportlivs minidokumentär om den manliga artistiska gymnastikens senaste finländska affischnamn på Yle Arenan:

Självdisciplin a och o

Emil Soravuo sticker inte under stol med att militärtjänsten rent tidsmässigt störde träningen, speciellt under grundutbildningen.

Med tiden hittade Soravuo en modell, där han tillsammans med tränarna kom överens om när han skulle komma till träningssalen, för att de vid behov skulle kunna stanna lite längre för hans skull. Soravuos klubb Espoon Telinetaiturits elitgymnaster har en egen träningssal i Kilo i Esbo, vilket möjliggjorde en flexibel träningstidtabell.

Emil Soravuo i armékläder
Emil Soravuo gjorde sin värnplikt i idrottskompaniet i Sandhamn. Emil Soravuo i armékläder Bild: Privat Emil Soravuo,redskapsgymnastik,artistisk gymnast

Slutligen var det upp till gymnasten själv att på bästa sätt utnyttja de möjligheter som stod till förfogande.

– I grund och botten handlade det om att gå och lägga sig i tid, stiga upp tidigt och att efter dagens tjänstgöring ta sig själv i kragen och sticka i väg till träningssalen. Med facit på hand kan jag säga att det lönade sig.

Tanken på att jag skulle ha dubbelt mer tid att träna kändes hisnande

Under armétiden nådde Soravuo en fjärde, en femte och en sjätte plats i de världscuptävlingar som räknas med i OS-rankningen. Det gav en enorm boost.

– Tanken på att jag efter armén skulle ha dubbelt mer tid att träna kändes hisnande, minns 22-åriga Soravuo, som efter gymnasiet och armén nu är idrottare på heltid.

Emil Soravuo står vid spisen och kockar.
Soravuo bor kvar i sitt barndomshem, men sköter själv matlagningen till lunch. Emil Soravuo står vid spisen och kockar. Bild: Yle / Marianne Nyman Emil Soravuo,redskapsgymnastik,Artistisk gymnastik herrar

Enligt Soravuo har kvaliteten på träningspassen i och för sig inte förändrats så mycket efter armén, men idag kan han förfoga över sin tid på ett helt annat sätt, han har möjlighet att träna både morgon och kväll och han har framförallt mer energi på träningarna.

Då Sportliv följer Emil Soravuo under en dag i augusti, skiner solen in i träningssalen Vitikka under morgonträningen. Salen, som öppnades i fjol, ligger i en rymlig före detta lagerbyggnad med många fönster. Stämningen är helt annorlunda än i Väderbackens underjordiska idrottshall, där gymnasterna fram till dess tränat i alla år.

Under tränaren Mati Kirmes vakande öga upprepar Soravuo friståendeseriens voltserier gång på gång.

"Han har stor potential. På världscupstävlingarna kommer andra tränare fram och berömmer Emils höga volter."

-Mati Kirmes

– Om Emil kan göra sin friståendeserie ännu svårare och hålla sig frisk, tror jag det kan räcka långt, säger tränaren Kirmes, vars son Oskar var Finlands första manliga OS-gymnast på 44 år då han deltog i sexkampen i Rio 2016.

Om man tänker 3-4 år tillbaka, visste Emil inte riktigt vad han ville, det var mer lek för honom

Det var just träningskompisen Oskars OS-äventyr som fick Emil Soravuo att börja drömma om OS.

– Då Oskar kom med till OS väcktes känslan att dit vill jag också, det var så coolt. Och när jag sen nådde de första världscupsfinalerna, bestämde jag att nu satsar jag allt för att komma till Tokyo 2020.

Till skillnad från Kirmes, som tävlar på alla sex redskap, har Soravuo specialiserat sig på benredskapen fristående och hopp, och det är i fristående han siktar på att ta en OS-plats.

Gymnasterna Oskar Kirmes, Emil Soravuo och Robert Kirmes poserar tillsammans.
Klubbkompisarna Oskar Kirmes, Emil Soravuo och Robert Kirmes ingår alla i Finlands VM-trupp i år Gymnasterna Oskar Kirmes, Emil Soravuo och Robert Kirmes poserar tillsammans. Bild: Yle / Marianne Nyman Oskar Kirmes,Emil Soravuo,redskapsgymnastik,Artistisk gymnastik herrar,robert kirmes

Mati Kirmes, som tränat Soravuo sedan pojkåren, har sett skillnaden i adeptens attityd under de senaste åren.

– Om man tänker 3-4 år tillbaka, visste Emil inte riktigt vad han ville, det var mer lek för honom. Idag har har han en stor träningsvilja, han är fokuserad, han vet vad han måste göra på träningarna – och han lyssnar, säger tränaren.

Respekten är ömsesidig.

– Jag vill inte se dålig ut i Matis ögon. Om han vill se mig göra något, då gör jag det också. Och nu då jag har problem med benet, förstår han situationen.

Belastningsskada tvingar till försiktighet

Planen var att Soravuo skulle åka till VM i Stuttgart i början av oktober med en försvårad friståendeserie, men kroppen ville annorlunda.

Emil Soravuo tejpar sin vrist.
Emil Soravuo tejpar sin vrist. Bild: Yle / Marianne Nyman Emil Soravuo,redskapsgymnastik,Artistisk gymnastik herrar

Det senaste årets krävande tävlingsprogram har lett till en överbelastning av höger knä och vrist, vilket i sin tur lett till att Soravuo fått ta det lite lugnt på sistone.

I VM hade han tänkt göra en serie med utgångspoängen 6.0, då hans nuvarande är värd 5.6. På grund av skadan har han ändå inte hunnit jobba på den, så i VM planerar han att göra sin gamla serie, eventuellt med något litet tillägg.

– Gör jag den lika snyggt som i Europeiska spelen, är en finalplats fullt möjlig.

En del av Soravuos träningstid går nu åt till rehabövningar som ska öka blodomloppet i en rispad sena, för att hålla den vid liv.

– I nuläget är målet att formen ska hållas god och att det ska gå att utföra friståendeserien trots att det gör lite ont.

Många OS-platser på spel i VM

VM i artistisk gymnastik inleds fredagen den 4 oktober. Dagen därpå tävlar de finländska damerna, medan herrarnas kval går måndagen den sjunde.

I Stuttgart delas största delen av platserna till OS i Tokyo ut. Redan ifjol knep Kina, Ryssland och Japan de tre första av tolv lagplatser bland herrarna. I år får ytterligare nio nationer en lagplats, vilket innebär fyra gymnaster per nation.

De finländska gymnasterna tävlar om de individuella platser som står på spel, tolv i mångkampen samt tre i vart och ett av de sex redskapen.

Skulle finländarna bli utan OS-platser i VM, återstår ännu en möjlighet i vår. Emil Soravuo har siktet inställt på den enda återstående platsen i fristående, som delas ut enligt världscupens OS-rankning i mars 2020.

Då jag insåg att jag faktiskt kan vinna, började jag inte panikera

Soravuo har märkt att han presterar bra under tryck. I finalen i de Europeiska spelen startade han näst sist, och visste att motståndarna inte lyckats så bra som de kunde ha lyckats.

– Då jag insåg att jag faktiskt kan vinna hela tävlingen, började jag inte panikera, utan tänkte bara att jag gör serien som jag brukar göra den på träning.

"Hade jag börjat tänka att allt måste gå perfekt, att det här är mitt ögonblick, att jag inte får göra bort mig, då vet jag inte vad som hade hänt."

-Emil Soravuo

Beträffande målen i VM är tränaren Mati Kirmes fåordig.

– Jag förväntar mig att det ska gå bra, gymnasterna siktar mot OS, vi får se.

Och för gymnastikens nya affischnamn är strategin fram till i vår att ta en dag i sänder.

– Om jag varje dag tänker att jag måste göra allt jättebra, för att jag vill till Tokyo, kommer det inte att funka. Då är det bättre att till exempel fokusera på en enskild rörelse under en vecka och veta att om jag gör den bra, är jag ett steg närmare målet.

– Det är som att lägga ett pussel. Då pusslet är klart, då kommer jag till Tokyo.

Sportliv med gymnasten Emil Soravuo på Yle Arenan (klippet nedan) och på Yle Fem söndag 29.9.2019 kl. 19.50.