Hoppa till huvudinnehåll

Butiker och banker plundrades under protest i Haiti - invånare trötta på fattigdom och korruption

Demonstrant i Haiti
Fredagens protest var den våldsammaste på länge i Haiti. Demonstrant i Haiti Bild: Jean Marc Hevre Abelard Haiti,protest

Tusentals haitier demonstrerade mot president Jovenel Moïse i Haitis huvudstad Port-au-Prince under fredagen. Butiker och banker plundrades och en del demonstranter kastade sten mot polisen. Polisen svarade med skottlossning och tårgas.

Demonstranter plundrade också en övergiven polisstation och tog med sig allt som gick att ta loss i byggnaden, så som takplåt och möbler.

- Nu tar vi vad vi behöver för att förbättra våra hem. Vi är trötta på att bli dyblöta när det regnar, sade demonstranten Steven Edgard till nyhetsbyrån AFP.

Protesterna under fredagen var bland de största på flera månader. Under de senaste dagarna har minst fyra personer mist livet i protesterna, och många har rapporterats skadade.

Haitierna protesterar mot den utbredda mat- och bensinbristen, stigande priser, och korruptionsanklagelser inom den offentliga sektorn.

Haiti tillhör ett av världens fattigaste länder och över hälften av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. 60 procent av landets 11 miljoner människor förtjänar under 2,40 dollar om dagen.

Vägbarrikader i Haiti
Demonstranter blockerade vägar och byggde barrikader av bland annat brinnande bildäck under fredagen. Vägbarrikader i Haiti Bild: Jean Marc Hevre Abelard Haiti,protest
Haitis president Jovenel Moïse och Taiwans president Tsai Ing-wen
Jovenel Moïse tillträdde som Haitis president i februari 2017. Haitis president Jovenel Moïse och Taiwans president Tsai Ing-wen Bild: EPA Haiti,Tsai Ing-wen,Jovenel Moïse

Kräver presidentens avgång

Många demonstranter anklagar president Moïse för korruption och kräver att han ska avgå eftersom han misslyckats med att lösa de otaliga problemen i landet.

I juni offentliggjorde Haitis högsta förvaltningsdomstol en rapport där Moïse utpekas som en central aktör i missbruket av biståndspengar från Venezuela.

Presidenten har förnekat korruptionsanklagelserna och vägrat avgå från sin post. Tidigare i år sade Moïse att han inte tänker lämna landet "i händerna på kriminella gäng och narkotikasmugglare".

Källor: Reuters, AFP, Yle

Läs också