Hoppa till huvudinnehåll

Enormt polispådrag inför prideparad i Polen - skärpt motsättning inför valet

Prideparad i Lublin, Polen 28.9.2019
Kravallpolis redo för prideparad i Lublin, Polen 28.9.2019 Prideparad i Lublin, Polen 28.9.2019 Bild: LEHTIKUVA / AFP Wojtek Radwanski Polen,kravallpolis,poliser,Lublin,Vattenkanon

Polisen använde sig av vattenkanoner och pepparsprej, och grep tiotals personer i en högerextrem grupp som försökte förhindra en prideparad i Polen i dag.

Paraden hölls i staden Lublin i den konservativa östra delen av Polen under ett stort polispådrag. Helikoptrar surrade i luften och kravallpolis uppbackade av vattenkanoner försökte separera de två marscherna.

Lublins borgmästare hade ursprungligen försökt förbjuda paraden med hänvisning till säkerhetsskäl, men förbudet hävdes av en domstol.

En del av de som attackerade prideparaden var klädda i ultranationalistiska skjortor. De försökte blockera paraden och kastade flaskor och ägg på dem som deltog i marschen.

Konflikten har blivit synligare

Rörelsen för sexuella minoriteters rättigheter har under den senaste tiden blivit starkare och synligare. Det har i sin tur lett till ökad social spänning och starka motreaktioner i konservativa kretsar i det mestadels katolska Polen.

Det konservativa styrande partiet Lag och rättvisa PIS betecknar "hbtq-ideologin" som ett "utländskt påhitt avsett att underminera traditionella polska värderingar". Frågan har blivit ett viktigt tema inför valet den 13 oktober.

PIS ledare Jaroslaw Kaczynski har offentligt uppmanat polackerna att motsätta sig pridemarcherna som han definierat som "resande teatersällskap". Enligt Kaczynski utgör marscherna "ett reellt hot mot den polska staten".

De senaste opinionsmätningarna visar att PIS har en stor anhängarskara. Stödet för partiet överstiger 40 procent.

Källa: AP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes