Hoppa till huvudinnehåll

Estland minns Estoniakatastrofens offer - "Vi hade inga nätverk som fångade upp dem som behövde stöd"

Estlands president Kersti Kaljulaid deltar i minnesstunden på 25-årsdagen efter Estoniakatastrofen.
Estlands president Kersti Kaljulaid deltar i minnesstunden. Estlands president Kersti Kaljulaid deltar i minnesstunden på 25-årsdagen efter Estoniakatastrofen. Bild: Gustaf Antell / Yle Estoniakatastrofen,M/S Estonia,Estland,ester,sorg,sorgearbete,Haveri

I dag är det 25 år sedan passagerarfärjan Estonia förliste i Östersjön. I Tallinn ordnades en kort minnesstund vid minnesmärket Bruten linje som lockade fler deltagare än på många år.

Minnesmärket Bruten linje ligger vackert i solen i dag och lugnet här är en djup kontrast till den stormiga natten för 25 år sedan.

Ett par hundra blommor och ljus har redan lagts på minnesmärkets fot och hela tiden kommer fler sörjande med blommor till platsen.

25 år är en lång tid, men de koncentrerade, tårfyllda blickarna som söker kära namn på stenen avslöjar att tiden inte alltid läker alla sår.

Blommor och ljus på minnesmärket Bruten linje på 25-årsdagen av Estoniakatastrofen.
Blommor och ljus på minnesmärket Bruten linje. Blommor och ljus på minnesmärket Bruten linje på 25-årsdagen av Estoniakatastrofen. Bild: Gustaf Antell / Yle Estoniakatastrofen,M/S Estonia,Estland,sorg,sorgearbete,Haveri,minnesceremoni,Minnesmärke

Presidenten är här och lägger ner sin minneskrans.

Det samma gör Sveriges ambassadör, ett par ministrar, Tallinns stads vice-borgmästare och andra myndighetspersoner.

Debatten i Estland har under veckan ifrågasatt den officiella haverirapporten och makthavarna vill visa att de lyssnar.

Estlands president Kersti Kaljulaid i mitten, Vladimir Svet från Tallinns stad i förgrunden och Sveriges ambassadör Mikael Eriksson längst till höger.
Estlands president Kersti Kaljulaid, Vladimir Svet från Tallinns stad i förgrunden och Sveriges ambassadör Mikael Eriksson längst till höger. Estlands president Kersti Kaljulaid i mitten, Vladimir Svet från Tallinns stad i förgrunden och Sveriges ambassadör Mikael Eriksson längst till höger. Bild: Gustaf Antell / Yle Kersti Kaljulaid,Estoniakatastrofen,M/S Estonia,Estland,minnesceremoni

- På den tiden hade vi inga nätverk som fångade upp dem som behövde stöd. Det fanns inte tillräckligt många som kunde säga att vi finns här för er, sade kyrkoherden Jaan Tammsalu till de anhöriga och dem som överlevde katastrofen.

Enligt Tammsalu drev sorgen många till ensamhet under åren efter katastrofen.

- Ni möttes av stängda dörrar och människor som inte visste bättre.

"Vi förtjänar en ny olycksundersökning"

En av de överlevande jag pratar med säger att de förtjänar att få veta sanningen. Och här, i dag, är det tydligt att de flesta hellre ser nya dykningar ner till färjan än att Estonias gravfrid respekteras.

Estlands premiärminister Jüri Ratas har nu kommenterat kraven på en ny utredning. Han säger till nyhetsportalen Delfi att det är naturligt att det uppstår frågor när det handlar om en så stor fartygsolycka.

- Vi måste ändå vara mycket tydliga med vilken information vi söker och vad syftet med en kompletterande utredning skulle vara, säger han. Vi vill inte skapa nya besvikelser för de anhöriga.

Av de över 850 personer som omkom i Estoniakatastrofen var 285 från Estland.

Anhöriga till offren i Estoniakatastrofen lyssnar på kyrkoherdens tal under minnesstunden på 25-årsdagen.
Anhöriga till offren i Estoniakatastrofen lyssnar på kyrkoherdens tal under minnesstunden. Anhöriga till offren i Estoniakatastrofen lyssnar på kyrkoherdens tal under minnesstunden på 25-årsdagen. Bild: Gustaf Antell / Yle Estoniakatastrofen,M/S Estonia,Estland,ester,minnesceremoni,Minnesmärke,minnesmärken,sorg,sorgearbete,anhöriga