Hoppa till huvudinnehåll

Protester på Hawaii försenar bygge av jätteteleskop

Demonstranter i Las Vegas
Också i Las Vegas har folk protesterat mot det planerade teleskopbygget på Hawaii. Demonstranter i Las Vegas Bild: AOP teleskop,protester,Hawaii,Las Vegas

Bygget av ett massivt teleskop på Hawaiis största ö, Big Island, fördröjs på grund av protester. Teleskopet planeras att byggas på toppen av den inaktiva vulkanen Mauna Kea, som är en helig plats för Hawaiis ursprungsbefolkning.

Det 1,4 miljarder dollar dyra teleskopbygget har redan försenats med flera år på grund av de upprepade protesterna. Det skulle ursprungligen påbörjas år 2015 och planerades vara färdigt år 2027.

Demonstranter vill att teleskopet ska byggas på ett mindre kontroversiellt område, som till exempel ett berg på Kanarieöarna i Spanien, där det finns en alternativ byggplats för teleskopet.

Ett heligt berg ypperligt för astronomiska observationer

Mauna Kea sträcker sig över 4000 meter ovanför havsytan och från havsbottnen räknat är vulkanen världens högsta berg.

Mauna Kea betyder "Vita berget" och enligt polynesiska traditioner är det vid bergets topp som jorden och himlen, mor och far, möttes och skapade hela mänskligheten.

Teleskop på vulkanen Mauna Kea
Det finns redan 13 teleskop på vulkanen Mauna Kea och demonstranter tycker att det här räcker mer än väl. Teleskop på vulkanen Mauna Kea Bild: University of Hawaii teleskop,Hawaii,Mauna Kea
bruno mars på american music awards
Kändisar som Bruno Mars, Jason Momoa och Dwayne Johnson har gett sitt stöd till demonstranterna. bruno mars på american music awards Bild: EPA / Paul Buck / All Over Press Bruno Mars,american music awards

För astronomer är vulkantoppen särskilt väl lämpad för astronomiska observationer. Toppen är den högsta ovanför vattenytan i Stilla havet och runt omkring den är himlen klarare och mörkare än någon annanstans på jorden.

Enligt forskare kommer det planerade 30-meters teleskopet att ge betydligt noggrannare rymdobservationer än rymdteleskopet Hubble, som skickades upp i rymden år 1990.

Källor: Yle, AFP