Hoppa till huvudinnehåll

Sjundeå IF nära skräll i premiären – mästarna HIFK avgjorde sent

HIFK:s Kathlen Ax under handbollsfinalerna 2018.
Kathlen Ax låg bakom HIFK:s vändning mot SIF. HIFK:s Kathlen Ax under handbollsfinalerna 2018. Bild: Handbollförbundet/Matti Matikainen/Newspix24 handboll,Dicken,HIFK Handboll,kathlen ax

Sjundeå IF hade en tremålsledning mot HIFK då tio minuter återstod att spela i premiären i damernas FM-serien. Den ledningen höll ändå inte. HIFK avslutade starkt och knep fulla poäng.

Sjundeå IF har pekats ut som en liten joker som ska kunna sätta käppar i hjulen för giganterna HIFK och Dicken. I premiären mot regerande mästarna HIFK visade Sjundeådamerna också att man blir att räkna med den här säsongen.

Laget tog ledningen för första gången då premiären var en dryg kvart gammal och höll den sedan fram till slutskedet av matchen. Då drygt tio minuter återstod att spela gjorde Erica Gustafsson 25–22 men SIF klarade inte av att knyta ihop säcken.

HIFK visade varför man vann guldet förra säsongen då man gjorde en stark avslutning. Anniina Nyholm och Kathlen Ax gjorde två mål var på drygt tre minuter och HIFK gick upp i ledning.

SIF fick in en kvittering men HIFK var starkare och vann till slut med 28–27. Johanna Hilli som återvänt till HIFK var bäst in anfallsväg med åtta fullträffar.

– Det märktes att det var första matchen för säsongen. I början hade vi bra fart i spelet men fick inte in bollarna, kommenterar Hilli lagets insats.

Sjundeåtränaren Petter Forsström ansåg att hans spelare inte orkade i 60 minuter den här gången.

– Vi hade en bra inställning och kämpaglöd. Tyvärr räckte det inte hela matchen och vi blev trötta, säger han.

Atlas är tillbaka i FM-serien efter en paus på ett år och premiären blev ingen rolig upplevelse för Vandadamerna. Laget var steget efter direkt mot Grankulla IFK och förlorade med 17–35.

– Seriestart och lite nervöst med många debutanter i vårt lag. Vi måste kunna hålla en jämnare nivå men det fanns även många bra saker att bygga vidare på, säger Atlastränaren Johan Öller.

Klara segrar för Dicken och SIF

I herrarnas liga bjöd Dicken på målkalas mot Åbo IFK. Laget spelade ut hela sitt register då man vann matchen med 43–21. Segern var Dickens andra på lika många matcher den här säsongen.

Tadas Stankevicius gjorde åtta mål för Dicken i matchen medan Johan Gripenberg och Ian Martin noterades för sex baljor var.

– Vi ville visa oss från vår bästa sida i hemmapremiären och det lyckades vi med på samtliga områden, säger Stankevicius efter matchen.

Sjundeå IF tog också sin andra seger den här säsongen då man besegrade Pargas IF på hemmaplan med 32–23.

Cocks har ännu inte inlett sin ligasäsong och spelade i dag i den baltiska ligan. Laget vann sin första match med 32–28 mot ZTR Zaporozhye.

Resultat:

Damer:

GrIFK – Atlas 35–17 (15–9)

SIF – HIFK 27–28 (13–12)

Herrar:

Dicken – ÅIFK 43–21 (19–12)

SIF – PIF 32–23 (18–9)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport