Hoppa till huvudinnehåll

Sofia och Jussi tillbringar de första dygnen med sin nyfödda bebis på hotell: “Här känner man sig inte som en patient”

Sofia Tigerstedt och Jussi Ukkonen byter blöja på sin nyfödda dotter på patienthotellet Familjeboet i Helsingfors.
Nyblivna föräldrar har mycket att lära sig. Sofia Tigerstedt och Jussi Ukkonen hjälps åt att byta blöjan på sin nyfödda dotter. Sofia Tigerstedt och Jussi Ukkonen byter blöja på sin nyfödda dotter på patienthotellet Familjeboet i Helsingfors. Bild: Mikko Koski / Yle Women's Hospital,nyfödda,förlossningssjukhus,kvinnokliniken

Tänk att få bo på hotell med sin nyfödda bebis. Det här är möjligt i Helsingfors. "Härligt", säger Sofia Tigerstedt och Jussi Ukkonen som är nyblivna föräldrar till en liten dotter.

– Det är mer privat här. Man får vara i fred men får hjälp vid behov. Det är skönt att få vara i ett sådant här rum, man kan vila när man vill och vara i lugn och ro, säger Sofia Tigerstedt.

Familjen kom till hotel Familjeboet sex timmar efter förlossningen på Kvinnokliniken. Och trots att sjukhuset ligger nästan bredvid är det taxiskjuts som gäller för de familjer som kommer hit.

En fjärdedel av alla dem som föder barn på Kvinnokliniken vistas de första dygnen på ett patienthotell.

Familjeboet är beläget några hundra meter från sjukhuset i Mejlans på Hotell Scandic Meilahtis andra våning.

Stängning möjliggjorde kreativa lösningar

Familjeboet kom till för två år sedan efter att Barnmorskeinstitutet stängdes. Kvinnokliniken blev det enda förlossningssjukhuset i Helsingfors och det behövdes flera rum för alla mammor och bebisar. Då föddes idén om ett familjehotell.

– Så här två år efter stängningen av Barnmorskeinstitutet kan jag säga att vi klarat oss riktigt bra. Vi fick en chans att tänka på nya sätt, utanför boxen, säger Maarit Männistö, avdelningsskötare på Familjeboet.

Det är mer privat här― Sofia Segerstedt

Den största skillnaden jämfört med sjukhus är kanske akustiken. Ljud från rummen hörs inte ut.

– Det är väldigt lugnt här. Ljudisoleringen är verkligen bra. Familjerna får vara ifred, säger Maarit Männistö.

Avdelningsskötare Maarit Männistö på patienthotellet Familjeboet i Helsingfors.
Avdelningsskötare Maarit Männistö är stolt över den verksamhet som bedrivs på Familjeboet. Avdelningsskötare Maarit Männistö på patienthotellet Familjeboet i Helsingfors. Bild: Mikko Koski / Yle Women's Hospital,nyfödda,avdelningsskötare

Stängningen av Barnmorskeinstitutet förde alltså med sig också bra saker. Förutom Familjeboet skapades modellen med hembesök. Barnmorskor åker hem till de familjer som lämnar sjukhuset i ett tidigt skede.

– Barnmorskornas hembesök har hela tiden blivit fler, nu är vi uppe i hundra besök per månad, säger Maarit Männistö som var med och utvecklade verksamheten.

Hembesöken möjliggör att familjer kan lämna sjukhuset så tidigt som bara sex timmar efter förlossningen.

Under hembesöken kan barnmorskan ge all den vård som behövs. De mäter och väger bebisen, tar de blodprov som behövs och ger det stöd som familjen behöver.

På det här sättet behöver familjerna inte åka tillbaka till sjukhuset för kontroll.

Hjälpen finns nära

För tillfället finns det familjer i 16 rum och en gravid kvinna på Familjeboet. Det är stor cirkulation, familjerna stannar vanligtvis på hotellet endast i ett eller två dygn.

Utmaningarna med att som en BB-avdelning vara inhyst på ett hotell har varit många. Det har inte gjorts några renoveringar eller ändringar på hotellet för att tillgodose behoven av ett patienthotell.

Stämningen är annorlunda här än på sjukhus― Jussi Ukkonen

Personalen har sitt kontor i rummet som tidigare var ett gym, belysningen i loungen är för dämpad för att ordentligt kunna se färgen på bebisens hud och skötborden för bebisarna är inträngda mellan skrivbord och garderob i rummen.

Men det här är bara små saker som man lätt kan leva med, tycker Maarit Männistö. Hon är helt tydligt stolt över den verksamhet man bedriver på Familjeboet.

– Vi får mycket positiv respons av familjerna. Det här är en trivsam miljö både för familjerna och personalen, säger Männistö.

På Familjeboet finns det allt som allt tjugo rum för familjer och tre rum för gravida kvinnor som väntar på förlossningen.

Yrkeskunnig personal finns på plats dygnet runt. Familjerna sköter om sin bebis själva. Barnmorskan kommer till rummet för att träffa bebisen och familjen bara på överenskommen tid.

Yleiskuva
På BB-avdelningens familjerum får föräldrarna tillsammans bekanta sig med den nya familjemedlemmen. Yleiskuva Bild: Mikko Koski / Yle Women's Hospital,nyfödda

Föräldraskapet tar form

Det är ändå på Kvinnoklinikens BB-avdelningar 61 och 52 som majoriteten av de som föds på Kvinnokliniken får vård de första dygnen efter förlossningen.

Också här är det familjerum som gäller och föräldrarna kan tillsammans bekanta sig med den nya familjemedlemmen.

I början av september tog man i bruk 26 nya familjerum. Allt som allt finns det nu över 50 familjerum på Kvinnokliniken.

– Familjerummen har varit mycket efterfrågade och nu har vi så många att nästan alla som vill ha ett familjerum får ett sådant, säger avdelningsskötare Katja Mattila.

Yleiskuva
Elina och Toni Sofronjuk kan inte slita blickarna från sin två dagar gamla förstfödde son. Yleiskuva Bild: Mikko Koski / Yle Women's Hospital,nyfödda

Inne på rum 10 tar Elina och Toni Sofronjuk hand om sin två dagar gamla son.

Dagen efter förlossningen var det pappa Toni som bytte blöjorna på sonen, så att mamma Elina, som hade svårt att röra på sig efter förlossningen fick vila sig.

– Det känns jätteviktigt för oss att få vara tillsammans den här första tiden med vårt första barn, säger Elina Sofronjuk.

– Allt är nytt och det känns bra att vi tillsammans får lära oss att hand om vår bebis. Och att det dessutom finns en barnmorska nära som kan hjälpa och stöda känns bra, fyller Toni Sofronjuk i.

Inget massmaskineri

Kvinnokliniken är Finlands största förlossningssjukhus med 9 000 förlossningar årligen. Efter en hektisk sommar med många förlossningar ser hösten ut att bli lugnare.

– Vi har mest beräknade förlossningsdatum på sommaren och ännu nu i början av hösten så har vi många förlossningar, men sen ser det ut att bli lugnare, säger Katja Mattila.

Henkilökuva
Avdelningsskötare Katja Mattila berättar att vårdtiden på BB-avdelningen i genomsnitt är två dygn. Henkilökuva Bild: Mikko Koski / Yle Women's Hospital,nyfödda

Mängden förlossningar har fortsatt minska i Finland de senaste åtta åren. Förra året, 2018 föddes det 47 577 barn. Och av dem är det ungefär vart femte liv som börjar här på Kvinnokliniken.

– Vi har inget att klaga på. Vi har fått individuell vård och den har varit bra. Det är ett högt kunnande hos personalen. Jag har inte upplevt att vi skulle vara i någon slags massmaskineri, säger Elina Sofronjuk och Toni Sofronjuk håller med.

Yleiskuva
Barnskötarna på avdelning 61 lindar de nyfödda till fina knyten. Yleiskuva Bild: Mikko Koski / Yle Women's Hospital,nyfödda,Lindning

Efter två dygn på sjukhuset är det dags för familjen Sofronjuk att åka hem med sitt lilla knyte. De har uppskattat tiden tillsammans i familjerummet på avdelning 61.

– Jag har kunnat hjälpa till hela tiden. Det hade känts konstigt att inte kunna vara här, säger Toni Sofronjuk.

– Det ska bli härligt att komma hem. Jag litar på att det kommer att gå bra där hemma också, eftersom allt gått så bra här på sjukhuset, säger Elina Sofronjuk.

"Vi vet inte hur vi ska ta hand om vår bebis"

Inne på rum 204 på Familjeboet byter Sofia Tigerstedt och Jussi Ukkonen tillsammans blöja på sin bebis. De är ännu lite ovana och nervösa. Men här får de träna i egen takt.

– Vi har haft en del spännande situationer. Men vi får vara tillsammans och ta hand om bebisen. Det känns bra, säger Jussi Ukkonen.

– Allt är så nytt. Vi har varit lite osäkra och inte riktigt vetat vad man ska göra i alla situationer. Men man lär sig väl så småningom, säger Sofia Tigerstedt.

Familjerna som vårdas på Familjeboet ska ha haft en normal förlossning utan komplikationer och också bebisen ska vara frisk. På rummet får också den andra föräldern övernatta och dessutom är eventuella syskon välkomna att bo på hotellet.

– Det här föreslogs åt oss efter förlossningen och vi kände att vi gärna kommer hit när allt hade gått så bra, säger Sofia Tigerstedt.

Slipper sjukhuskänslan

Familjerna får handledning och bebisen undersöks på samma sätt som på sjukhuset. Men till skillnad från en BB-avdelning är det mer personligt på Familjeboet.

– Familjerna är mera ensamma och de har möjlighet att lära känna sin bebis på egen hand på sitt rum. Vi går till rummen endast när familjerna ber om det, säger Maarit Männistö.

Yleiskuva
Sofia Tigerstedt och Jussi Ukkonen njuter av den första tiden med den nya lilla familjemedlemmen. Yleiskuva Bild: Mikko Koski / Yle Women's Hospital,nyfödda

– Stämningen är annorlunda här än på sjukhus. Jag tror att man på sjukhuset skulle känna sig mer som en patient. Här har man inte den känslan så mycket, beskriver Jussi Ukkonen.

En konkret skillnad är att familjerna har sina egna kläder och inte sjukhuskläder. Och maten, den får de gå och äta på hotellets restaurang eller hämta maten därifrån upp till rummet.

– Vi har tyckt om att äta tillsammans här på rummet, säger Sofia Tigerstedt och Jussi Ukkonen.

Patienthotellet skulle bli en tillfällig avlastare efter att Barnmorskeinstitutet stängdes för två år sedan och det var brist på rum. Men renoveringarna på Kvinnokliniken kommer att pågå ännu i flera år och bristen på rum finns kvar.

– Jag vet ännu inte säkert om det här kommer att bli en bestående verksamhet. Men jag hoppas det eftersom det här har visat sig vara så omtyckt både av familjer och personal, säger Maarit Männistö, avdelningsskötare på Familjeboet.

– Familjeboet kunde fortsätta också efter renoveringarna här på hotellet eller varför inte invid Kvinnokliniken, funderar Männistö.

Glada och lyckliga

Familjen Ukkonen Tigerstedt har ännu en natt på Familjeboet innan det är dags att åka hem.

– Det är jättespännande. En helt ny livssituation, men det ska bli riktigt roligt att komma hem med en sådan här liten typ, säger Sofia Tigerstedt.

– Jag ser fram emot att få vara hemma och ta hand om bebisen, och bara njuta av vardagen, säger Jussi Ukkonen.