Hoppa till huvudinnehåll

Annimari Korte för snabb för sitt eget bästa – nu vill benen inte längre hänga med: ”Det finns en verklig risk”

Annimari Korte i Doha.
Annimari Korte i finländsk rekordform. Annimari Korte i Doha. Bild: Lehtikuva Annimari Korte

Annimari Korte tror inte på finländare i VM-finalen på årets succégren 100 meter häck. Detta trots att sommarens mest omtalade blåvita friidrottare är i rekordform. Formen är till och med farligt bra.

Medan de flesta idrottarna, inte minst nordborna, har ondgjort sig över de brutala temperaturerna på VM-orten Doha, skrattar Annimari Korte bort allt prat om värmeproblem.

Eller visst, hon har ett värmerelaterat bekymmer – ett motsatt sådant.

– Det är ju kallt på stadion! Jag var och kollade på tävlingarna i går och fick sitta med rocken på. Min tränare skickade meddelande och skrev att det är tur att jag är van vid vädret i Finland, säger Korte med ett leende.

Hon menar att förhållandena i Valencia, där hon tränar under spanjoren Rafael Blanquer, är till och med varmare om somrarna med 40 grader och ännu högre luftfuktighet än Qatars cirka 70 procent.

Annimari Korte pratar med tränaren Rafael Blanquer.
Korte med tränaren Blanquer i Valencia. Annimari Korte pratar med tränaren Rafael Blanquer. Bild: Yle/Anki Karhu Annimari Korte

Annimari Korte har varit namnet på Friidrottsfinlands läppar i sommar. Hon fullbordade en fullständigt makalös comeback till häcklöpningen efter åratal av skade- och hälsobesvär genom att löpa finländskt rekord 12,72 i Joensuu i juli.

31-åringen har i år sprungit karriärens nio snabbaste tider och hyvlat bort över fyra tiondelar från sitt personbästa. Till VM åker hon som nia i årsstatistiken.

– Det har varit en helt otrolig säsong. I början av sommaren var mitt mål ännu att springa 12,90, och 12,80 var en tid jag närmaste bara drömde om. Det har gått mycket bättre än jag någonsin kunnat vänta mig.

– Jag skulle aldrig trott att jag åker till VM som statistiknia. Jag har fortfarande svårt att förstå att jag faktiskt ligger så högt. Men det är skönt, jag är så lycklig att jag är här och får springa frisk.

Sportlivs minidokumentär om Annimari Kortes otroliga väg till världstoppen:

Du är sommarens mest omtalade friidrottare i landet. Hur har du hanterat den situationen?

– Jag vande mig i fjol, då jag inte ens gjorde några på riktigt bra resultat och ändå fick mycket uppmärksamhet. Nu har det kanske blivit till och med lite för mycket, medger Korte.

– Jag har tackat nej till nästan alla intervjuer och försökt lugna ner läget, men tydligen plockar man nyheter från mina sociala medier och annanstans om jag inte ställer upp. Men det är inget jag kan göra något åt.

Tekniken klarar inte rekordtempot

Korte har förberett sig inför VM i turkiska Belek. Förutom landsmaninnorna Reetta Hurske och Nooralotta Neziri har HIFK-löparen fått sparrning av holländska inomhuseuropamästaren Nadine Visser.

– Hon är i grym form, jag förlorade trots att jag sprang betydligt snabbare än jag någonsin sprungit tidigare. Tävling är förstås en annan sak, men på träning har jag löpt finländsk rekordfart och formen är bättre än i Joensuu.

Banan är snabb, du är i snabb form... Finns det en risk att du till och med är i för snabb form, att tekniken inte hinner med?

– Jo, det finns en verklig risk. Jag har aldrig varit i snabbare slätform och benen vill inte riktigt hinna med häckarna. Jag har slagit väldigt mycket in i häckar de senaste veckorna. Förra veckan fick jag som tur träningar utan kollisioner, så det börjar se lite säkrare ut.

Annimari Korte jublar, 2019.
Annimari Korte vill inte ställa finalmål. Annimari Korte jublar, 2019. Bild: Jesse Karjalainen / AOP Annimari Korte

Under 2010-talet har det krävts tider på 13,10–13,23 för semifinal och 12,78–12,86 för final i VM-sammanhang (läs mer i Yle Sportens häckanalys). Kortes normalnivå sett till hela säsongen ligger däremellan.

– Finalnoteringarna låter helt möjliga, men jag tippar att det kan krävas under 12,80 den här gången. Jag siktar på att springa under 13 sekunder i alla lopp jag gör, hur många det än blir. Det här är mitt första VM, det skulle vara ganska vilt att ens drömma om finalplats.

Tror inte på finländare i final

På lördag ställer sig tre finländare på startstrecket i försöksheaten på 100 meter häck – och i statistiken finns alla bland de 24 främsta som tar sig till semifinal.

Hur många finländare blir det i semifinal?

– Jag tror att vi alla tre tar oss vidare. Jag är ganska säker på det.

Och hur många i finalen?

– Nå..., inleder Korte och funderar ett par sekunder. Om jag ska svara helt ärligt, så ingen. Men det är förstås det vi strävar efter.