Hoppa till huvudinnehåll

Antalet som anlitar mathjälpen i Karis har tredubblats på några år

En man i mörk jacka och med glasögon öppnar dörren till ett skafferi.
Ordförande Robert Karlman förevisar kylrummet i den nya lokalen på Högbergsgatan. En man i mörk jacka och med glasögon öppnar dörren till ett skafferi. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Karis,mat,kylskåp,mathjälp (familje- och socialservice),robert karlman

I fem år har mathjälpen i Karis försett invånare med en matkasse i veckan. Till en början hittade ett sextiotal personer till mathjälpen, numera är kön drygt hundra personer fler på måndagskvällarna.

Sedan den 1 september är adressen ny efter att verksamheten flyttat in i den tidigare restauranglokalen på Högbergsgatan 20.

Ett trähus i rött, gult och blått.
Den tidigare restauranglokalen är målad i glada färger. Ett trähus i rött, gult och blått. Bild: Yle / Nicole Hjelt Karis,mat,kylskåp,mathjälp (familje- och socialservice),högbergsgatan karis

- Folk har hittat väldigt bra. Redan från första gången har det varit över hundra människor här. De har varit väldigt nöjda från första början, så det verkar vara en bra plats, konstaterar föreningens sekreterare Suvi Suckman.

Idealiskt läge

Mathjälpen var tvungen att flytta ur den tidigare lokalen, den så kallade Heneliusfastigheten, i slutet av augusti.

Den nya lokalen har förut fungerat som restaurang. Maten delas ut vid den tidigare bardisken.

- Den fungerar riktigt bra som utdelningsdisk. Vi har också frysboxarna som fungerar bra, berättar ordförande Robert Karlman och pekar mot de myckna frysarna i lokalen.

Ett stort kylskåp i en gammal restauranglokal.
Det tog ett tag att hitta en lämplig plats. Ett stort kylskåp i en gammal restauranglokal. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Karis,mat,kylskåp,mathjälp (familje- och socialservice),högbergsgatan karis

Utöver frysboxar och kylskåp behövs även kylrum. Ett fanns färdigt i fastigheten och ett har föreningen köpt. Då företagen som sålde kylrummet hörde till vilket ändamål det skulle ändrades priset till två tredjedelar av det urpsrungliga. Överlag har företag varit ivriga med att hjälpa till, poängterar Karlman.

Också flytten löpte smidigt då ett lokalt företag ställde upp och hjälpte avgiftsfritt med frakten.

Mathjälpen fick ändå kämpa ett tag med att hitta en lämplig ersättande lokal.

- Det var ingalunda lätt. Det går inte med vilken lokal som helst, säger Karlman.

Han förklarar att de även måste ta i beaktande att de som bor intill mathjälpen och de som anlitar den inte blir irriterade på varandra.

Allt föll ändå på plats när de kom över lokalen på Högbergsgatan som Karlman beskriver som idealisk.

Stor ökning på några år

Vikten av Mathjälpen som i år funnits i fem år, syns tydligt i antalet som anlitar hjälpen. Då verksamheten startade var det 60 personer som kom och hämtade mat. I måndags var det 154 personer. Antalet har alltså ökat med kring hundra personer på några år, berättar Karlman.

- Det finns klara orsaker; hela vårt samhälle och politiken som förs inverkar så att folk har mindre pengar. På ett sådant här ställe är vi bland de första som märker det.

En kvinna i gul tröja och man i mörk jacka och glasögon ser mot kameran. De lutar sig över en bardisk.
Suvi Suckman och Robert Karlman har märkt att flera kämpar att få ekonomin att gå ihop. En kvinna i gul tröja och man i mörk jacka och glasögon ser mot kameran. De lutar sig över en bardisk. Bild: Yle / Nicole Hjelt Karis,mat,kylskåp,mathjälp (familje- och socialservice),Suvi Suckman

Verksamheten fungerar på frivillig basis, och finansieringen sker via bidrag.

- Vi är kring 20 väldigt duktiga och hängivna personer. Jag kan bara berömma våra volontärer, de gör ett jättearbete, konstaterar Karlman.

Maten får de från de lokala affärerna.

En lapp där det står färdigmat skrivet i rött.
Maten skulle annars slängas bort. En lapp där det står färdigmat skrivet i rött. Bild: Yle / Nicole Hjelt Karis,mat,kylskåp,mathjälp (familje- och socialservice),färdigmat

- Det är mat som annars skulle slängas bort, så det är en ganska stor miljögärning. Vi delar ut kanske 2 000 kilogram mat per vecka. Butikerna sparar ganska mycket pengar i sopor, berättar Karlman.

Dessutom kör frivilliga till Mäntsälä en gång i veckan för att hämta frukt och grönsaker som kommer från centrallager.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland