Hoppa till huvudinnehåll

Australiens huvudstad legaliserar cannabis - snart får invånarna odla plantor hemma

Graffiti-bild på Richard Di Natale som röker cannabis
Ledare för Australian Green Party Richard Di Natale avbildad av artisten Scott Marsh. Di Natale är en stark förespråkare för legalisering av cannabis i Australien. Graffiti-bild på Richard Di Natale som röker cannabis Bild: AAP Image cannabis,graffiti,Australien

Australian Capital Territory (ACT), med sina 400 000 invånare och huvudstaden Canberra, blir det första området i Australien som legaliserar cannabis för personligt bruk. Den nya lagen tas i bruk nästa år den 31 januari.

Lagen tillåter vuxna att inneha upp till 50 gram cannabis per person och att odla två cannabisplantor hemma för eget bruk. Högst fyra plantor får odlas i samma hushåll.

Förespråkare för cannabis hoppas att legaliseringen av drogen ska minska stigman och riskerna kring att använda cannabis.

Enligt myndigheter har 35 procent av australier över 14 år använt drogen någon gång under sin livstid.

Cannabis-motståndare befarar att legaliseringen kommer att öka antalet personer som börjar använda skadliga droger.

Lagen kan ännu dras tillbaks

Även om det federala territoriet ACT har godkänt legalisering av cannabis kan lagen ännu köras över. Det här kan ske om den blir prövad på federal nivå.

Det här hände till exempel med en lag år 2013, som skulle legalisera samkönade äktenskap.

Personligt bruk av cannabis är fortsättningsvis olagligt i övriga delar av Australien, men för medicinskt bruk har det varit lagligt sedan 2016.

Cannabisplantor odlade inomhus.
Försäljning av cannabis kommer fortsättningsvis att vara förbjudet i hela Australien, förutom för medicinskt bruk. Cannabisplantor odlade inomhus. Bild: AAP Image cannabis,Australien,hampa

Acceptansen för cannabis växer

Allt fler i-länder legaliserar cannabis för privat bruk. Drogen har bland annat legaliserats i Kanada, Spanien och flera amerikanska delstater.

Nästa år ska även Nya Zeeland rösta om att legalisera den.

Källor: ABC, BBC