Hoppa till huvudinnehåll

Brand i migrantläger på Lesbos – minst två döda

Man som bär på ett barn i flyktingläger på Lesbos
Man som bär på ett barn i flyktinglägret Moria på ön Lesbos under en brand 29.9.2019 Man som bär på ett barn i flyktingläger på Lesbos Bild: AFP / Lehtikuva Grekland,Lesbos,flyktingar,bränder,flyktingläger

Minst två personer har dött i en brand som bröt ut i en container i det överbefolkade migrantlägret Moria på den grekiska ön Lesbos.

Enligt grekiska nyhetskällor är de omkomna en kvinna och ett barn.

Också sammandrabbningar med polis har ägt rum i området. Polisen uppges ha avfyrat tårgas mot upprörda människor som samlats. Många var ilskna över att räddningsinsatserna inte inleddes tillräckligt snabbt, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt AFP finns det 13 000 människor på lägerområdet trots att det är planerat för bara 3 000.

Området uppges se ut som en liten stad med FN:s flyktingtält för ungefär 8 000 personer utspridda över olivfälten i närheten av byn Moria. Många flyktingar är inhysta i containrar.

Brand i migrantlägret Moria på ön Lesbos, Grekland 29.9.2019
Många utsattes för rök i lägret. Brand i migrantlägret Moria på ön Lesbos, Grekland 29.9.2019 Bild: LEHTIKUVA / AFP Angelos Tzortzinis Grekland,Lesbos,flyktingar,bränder,flyktingläger,migranter,asylsökande
Brand i migrantlägret Moria på ön Lesbos, Grekland 29.9.2019
Lägret Moria är överbefolkat Brand i migrantlägret Moria på ön Lesbos, Grekland 29.9.2019 Bild: LEHTIKUVA / AFP Angelos Tzortzinis Grekland,Lesbos,flyktingar,bränder,flyktingläger,migranter,asylsökande

Allt fler har kommit från Turkiet under de senaste månaderna

Grekland har tagit emot emot omkring 70 000 flyktingar och migranter som har flytt från sina hemländer sedan år 2015. De flesta har kommit från Syrien via Turkiet till Grekland.

I enlighet med en överenskommelse mellan Turkiet och EU från år 2016 har Turkiet försökt begränsa flyktingströmmen från turkiskt område till de grekiska öarna.

Under de senaste månaderna har det kommit betydligt fler flyktingar och migranter till de grekiska öarna från Turkiet än tidigare.

I augusti anlände 9 000 personer till Grekland, vilket är det högsta antalet på tre år. Under september månad har det anlänt över 8 000 personer.

Källor: Reuters, AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes