Hoppa till huvudinnehåll

Dohas hetta plågade gångarna – Jarkko Kinnunen enda finländare i mål: "Tuffaste tävlingen jag deltagit i"

Jarkko Kinnunen jublar med händerna knutna.
En lycklig Jarkko Kinnunen efter målgång. Jarkko Kinnunen jublar med händerna knutna. Bild: Lehtikuva Jarkko Kinnunen

Den tyngsta tävlingen jag varit med i, slog rutinerade Jarkko Kinnunen fast efter att ha placerat sig 20:e på 50 kilometer gång i friidrotts-VM i Doha. "Aku" Partanen tvingades avbryta efter 15 kilometer i hettan. Segertiden i tävlingen blev historiskt svag.

50 kilometer gång i världsmästerskapen i Doha blev precis som damernas maraton en svår utmaning för deltagarna. Den höga temperaturen och luftfuktigheten orsakade åter flera avbrytningar.

En av två finländare lyckades ta sig till mål. Jarkko Kinnunen blev 20:e på tiden 4.25.36.

– Nog är det här den tuffaste tävlingen jag deltagit i. Osaka är säkert tvåa, men här var fuktigheten så speciell. Inte skulle det annars vara tänkbart att gå 5.20 per kilometer i en tävling. Benen hade kramper lite hela tiden, sade Kinnunen till Yle efteråt.

– I början av tävlingen ville jag nog ärligt talat bara bort härifrån. Jag njöt nog inte, det var otroligt varmt.

Kinnunen jublade vilt vid målgången.

– Jag funderade på den här sommaren. Den har varit mycket utmanande. Många gånger har man nästan tappat tron. Man hade känslan av att mattan alltid drogs under fötterna. Jag var mentalt slut, när olika ställen hela tiden krampade. Tur att tävlingarna var så sent, tyckte Kinnunen, som småningom börjar fokusera på OS i Tokyo.

Partanen inte i toppskick

Veli-Matti "Aku" Partanen var ännu för ett par dagar sedan sjuk, men beslöt sig till slut för att delta efter en snabb tillfriskning.

Partanens lopp i Dohahettan varade i runt 15 kilometer. Därefter tyckte både läkare och tränare att det var färdigtävlat.

– Kroppen började koka snabbare än väntat. Starten var trög, men jag tänkte att det kanske blir bättre. Farten blev ändå bara långsammare. Jag kände mig inte som normalt. I dessa förhållanden borde allt vara i skick, konstaterade Partanen, som är kvalificerad för OS i Tokyo nästa år.

På damsidan lämnade Tiia Kuikka återbud på grund av sjukdom.

Veli-Matti Partanen får hjälp (bland annat vatten) av sin tränare.
Veli-Matti Partanen tvingades ge upp. Veli-Matti Partanen får hjälp (bland annat vatten) av sin tränare. Bild: Lehtikuva Veli-Matti Partanen

Historisk japansk seger på historiskt dålig tid

Japanen Yusuke Suzuki ledde på herrsidan från början till slut och säkrade nationens första VM-guld i grenen genom tiderna. Suzukis tid 4.04.20 är den sämsta guldtiden genom tiderna och 25 minuter sämre än hans egna rekord.

Även silvermedaljören var historisk. Den 43-åriga portugisen Joao Vieira är den äldsta herrmedaljören i ett VM genom tiderna. Bronset gick till kanadensaren Evan Dunfee.

Den regerande världsmästaren och trefaldiga Europamästaren Yohann Diniz hade det däremot svårt. Fransmannen, som inför loppet tyckte att gångarna behandlas som "idioter", avbröt tidigt.

– Jag är besviken över att inte kunna vara med och kämpa, att inte ha vapen för det, sade Diniz som menade att han började "kvävas" i ett tidigt skede.

På damsidan tog Kina dubbelseger. Liang Rui fixade VM-guld på 4.23.26 och Li Maocuo säkrade silver tre minuter senare. Italiens Eleonora Giorgi kammade hem bronset.

Källa: AFP