Hoppa till huvudinnehåll

Fjärde VM-guldet för Fraser-Pryce och Taylor – Bengtsson satte svenskt rekord med lånad stav

Anzjelika Sidorova seglar över ribban.
Anzjelika Sidorova vann sitt första VM-guld. Anzjelika Sidorova seglar över ribban. Bild: AFP / Lehtikuva friidrott,Anzhelika Sidorova

Stavdamerna bjöd på en högklassig final i VM. Anzjelika Sidorova var ensam över 495 och knep guldet. På damernas 100 meter klev Shelly-Ann Fraser-Pryce tillbaka upp på tronen, medan Christian Taylor visade mental styrka i tresteg.

Under stora delar av 2000-talet dominerades damernas stavhopp av två ryska hoppare: Svetlana Feofanova och framför allt Jelena Isinbajeva.

Feofanova vann ett guld och sammanlagt fyra medaljer i VM medan Isinbajeva var världens bästa hoppare med världsrekord och flera VM- och OS-titlar.

Nu har de fått en arvtagare på VM-tronen. Anzjelika Sidorova knep i kväll sitt första VM-guld i karriären.

Sidorova, som är en av 30 ryska idrottare som är anmälda till VM och tävlar under neutral flagg, hoppade 495 i en högklassig VM-final.

Sandi Morris från USA gjorde också tre goda försök på den höjden men klarade inte och därmed gick guldet till ryskan.

Morris har sedan tidigare både OS- och VM-silver och fick nu alltså en ny medalj av samma valör. Den regerande världsmästaren Ekaterini Stefanidi klarade 485 och tog bronset.

Bengtsson bröt staven men fick ett nytt försök

Under finalen utspelade sig också otroliga scener då svenskan Angelica Bengtsson satte svenskt rekord på ett minst sagt speciellt sätt.

När hon skulle göra sitt tredje hopp på 480 gick staven av och hon landade med ryggen ner i lådan där staven sätts i. Efter några minuters diskussioner med arrangörerna blev det klart att hon skulle få göra om sitt hopp.

Men Bengtsson hittade inte sin andra stav och fick i stället låna en av fransyskan Ninon Guillon-Romarin. Svenskan visade då prov på en otrolig vinnarskalle när hon men lånad stav seglade över 480 och förbättrade det svenska rekordet med fyra centimeter.

Hoppa över Twitterpostning

– Det är en av de mest imponerande prestationer jag sett i hela mitt liv. Jag hade aldrig klarat det, hon är så mentalt starkt, sade Sveriges herrstavstjärna Armand Duplantis i SVT:s sändning.

Följande höjd 485 blev sedan för högt för Bengtsson som slutade på sjätte plats i finalen.

Fraser-Pryce tillbaka på tronen

På damernas 100 meter blev Shelly-Ann Fraser-Pryce den genom tiderna äldsta världsmästaren 100 meter. Efter sin mammaledighet var 32-åringen tillbaka som världens snabbaste kvinna – med en fantastisk tid.

Jamaicanskan vann finalen med 10,71, den näst snabbaste VM-segertiden genom tiderna bakom Marion Jones 10,70 från Sevilla 1999.

VM-guldet var Fraser-Pryces fjärde på 100 meter efter segrarna 2009, 2013 och 2015. Hon firade med ett ärevarv med sonen i famnen.

Silvret gick till Dina Asher-Smith med det nya brittiska rekordet 10,83 och bronset till Marie-Josée Ta Lou från Elfenbenskusten med 10,90. Hollands Dafne Schippers kom inte till start i finalen.

Också Taylor tog fjärde guldet

Herrarnas trestegsfinal var likaså en högklassig tillställning. Den trefaldiga världsmästaren Christian Taylor från USA låg illa ute utan resultat efter två omgångar men räddade sin tävling genom att hoppa 17,42 i tredje.

Landsmannen och världsettan Will Claye ledde tävlingen fram till den fjärde omgången, då Taylor slog till med 17,86. Han bättrade på ytterligare till 17,92 i den femte och besegrade Claye med 18 centimeter.

En ny medaljnation presenterade sig på bronsplatsen då Hugues Fabrice Zango från Burkina Faso i den sista omgången klämde till med det afrikanska rekordet 17,66 och passerade Portugals Pedro Pablo Pichardo.

I det historiska första VM-stafettloppet på 4x400 meter mixed gick guldet till USA före Jamaica och Bahrain.

Artikeln uppdaterad med resultat från 100 meter, tresteg och mixedstafett klockan 23.30.

Läs också