Hoppa till huvudinnehåll

En vegetarisk gazpacho i glas. Bilden har kort skärpedjup men i bakgrunden kan man skönja en gurka och en citron. Högst uppe i höger hörn finns Vegval/Vegevalintas logotyp.




En vegetarisk gazpacho i glas. Bilden har kort skärpedjup men i bakgrunden kan man skönja en gurka och en citron. Högst uppe i höger hörn finns Vegval/Vegevalintas logotyp.
vegetariska rätter,vegval

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Den här soppan är bara så god. Den håller några dagar i kylskåpet om satsen är för stor, men man kan faktiskt också frysa in den.

Receptet finns i en kokbok som jag köpte i Spanien och som placerar den här gazpachon i Andalusien. Ett perfekt sätt att ta vara på tomater som kanske inte är helt släta och felfria. Man kan också skålla och frysa in hackade tomater för senare bruk.

Harriet Tuominen

Ingredienser

  • 1 kg stora mogna tomater
  • 2 skivor bröd, fullkorn (Behåll kanterna!)
  • 1 grön paprika
  • 1/2 gurka
  • 1/2 lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • ¼-½ tsk malen spiskummin (eller mer enligt smak)
  • 5 msk vinäger eller citronsaft
  • 1/4 - 1/2 l vatten

Gör så här

  1. Lägg brödet i blöt i lite vatten.
  2. Skålla tomaterna - skär ett kryss på toppen och lägg några sekunder i kokande vatten så kan skalet dras av - och skär i bitar.
  3. Ansa resten av grönsakerna och skär i bitar.
  4. Krama ur brödet. Kör i matberedare till smågrynig konsistens.
  5. Tillsätt salt, mortlad spiskummin, olja och vinäger. Kör så att allt blandas. Eventuellt behöver man köra ingredienserna i två omgångar, beroende på hur stor matberedaren är.
  6. Smaka av (snåla inte med mängden spiskummin).

Den som önskar en tunnare soppa slår i vatten efter behov, men soppan är god som den är. Låt den stå kallt några timmar innan den serveras.

Som tillbehör kan man servera hackad tomat, gurka, paprika, rostade brödtärningar med mera, men soppan klarar sig också bra som den är.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: