Hoppa till huvudinnehåll

Medan flera västländer misstänker Huawei för spionage rullar Ryssland ut röda mattan för telekomjätten

Man som demonstrerar en ny Huawei Kirin 990 5G processor
Huawei presenterar sitt senaste 5G-chipp på en elektronikmässa i Berlin 6.9.2019. Man som demonstrerar en ny Huawei Kirin 990 5G processor 5G,Huawei,Richard Yu

Moskva välkomnar den kinesiska telekomjätten Huawei att utveckla 5G-nät i Ryssland. Analytiker säger att det här handlar lika mycket om att visa solidaritet med Peking, som det handlar om att bygga ut följande generation av höghastighetsinternet.

Den här månaden öppnade Huawei sin första 5G testzon i Moskva, tillsammans med den ryska operatören MTS. Moskvas ledning säger att nätverket kommer att bli en del av stadens infrastruktur inom de kommande åren.

Ryssland planerar att distribuera 5G-nät till alla sina största städer före år 2024.

Hur stor del av den här kakan som Huawei kommer att få är oklart, experter säger att bolaget inte är den enda aktören som tävlar om att få bygga ut 5G-nät i Ryssland.

- Ryssland samarbetar med en rad olika försäljare, inklusive Huawei, säger analytiker Michela Landoni vid Fitch Solutions, till nyhetsbyrån AFP.

Basstationer utan amerikanska komponenter

Huawei meddelar till nyhetsbyrån Reuters att de börjat tillverka basstationer utan amerikanska komponenter, eftersom USA svartlistade bolaget i maj det här året.

Vladimir Putin och Xi Jinping träffades i St. Petersburg i juni 2019.
Huawei säkrade ett ryskt lokalt kontrakt då Rysslands president Vladimir Putin och Kinas ledare Xi Jinping träffades i juni i St. Petersburg. Vladimir Putin och Xi Jinping träffades i St. Petersburg i juni 2019. Bild: /All Over Press Xi Jinping,Vladimir Putin,Kina,Ryssland
Huaweis grundare och vd Ren Zhengfei
Huaweis grundare och vd Ren Zhengfei uppger att telekombolaget testat tillverkningen av 5G-basstationer utan amerikanska komponenter under augusti och september det här året. Huaweis grundare och vd Ren Zhengfei Huawei,Ren Zhengfei

USA:s förbud mot Huawei baseras på misstankar om att Peking skulle kunna utnyttja Huaweis utrustning i syftet att spionera.

Det här har upprepade gånger förnekats av bolaget.

I oktober planerar Huawei att börja massproducera basstationerna. Nästa år räknar bolaget med att fördubbla produktionen, då allt flera länder introducerar 5G-teknologi.

Källor: AFP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes