Hoppa till huvudinnehåll

Tredje veckomenyn – Vegval

En vegetarisk Shaksuka i en gjutjärnsgryta på en silverbricka. Högs upp till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp.
En vegetarisk Shaksuka i en gjutjärnsgryta på en silverbricka. Högs upp till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp. vegetariska rätter,vegval

Välkommen till veckomeny 3 av Vegval, Strömsös kampanj där vi bjuder på era bästa vegetariska vardagsrecept.

Den här veckan blir det etnisk mat nästan hela vägen men med en hel del inhemska råvaror. Veckan inleds med ett av de enklaste recepten vi sett som vi nästan kan ge 100% smakgaranti på. Testa busenkla bönquesadillas, borde gå hem speciellt hos barnen.

Shakshuka är en nordafrikansk gryta med ett spännande upplägg där ugnen gör största delen av jobbet. Pav Bhaji är billig indisk streetfood med en mustig kryddning. Har du överblivna tomater och gurkor blir det en perfekt bas för Harriets andalusiska gazpacho. Anders frasiga hampapanerade svamppuffar är ett lätt sätt att få variation i din svamprepertoar. Vi önskar er en matglad vegetarisk vecka.

Tack till Harriet Tuominen, Juuso Nurmi, Karin Ljung-Hägert och Markku Nurminen för recepten.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö