Hoppa till huvudinnehåll

Kasköpolitiker delade efter resultatet i folkomröstningen – två röster avgör om det blir fusion eller inte

Fyra män står på en gårdsplan och diskuterar.
Arkivbild. Åsikterna om en fusion med Närpes går isär i Kaskö. Fullmäktigeledamötena Juhani Holm (SDP), Aarno Lindholm (SFP), Jarmo Tarkka (Sannf.) och Lars Piira (Saml.) diskuterar frågan utanför stadshuset. Fyra män står på en gårdsplan och diskuterar. Bild: Yle/Juho Teir Fullmäktige,Kaskö,politiker,jarmo tarkka

Kasköborna sa nej till att gå ihop med Närpes. Bland fullmäktigeledamöterna är det nu ytterst jämt mellan de som är för och emot en fusion. Åtta ledamöter uppger nu att de kommer att rösta nej och sju att de kommer att rösta ja till en fusion med Närpes.

Allt tyder på att det kommer att vara ett mycket delat stadsfullmäktige i Kaskö som den 18 november ska ta ställning till en kommunsammanslagning med Närpes.

Yle Österbottens och Yle Pohjanmaas enkät innan folkomröstningen uppgav sex ledamöter att de skulle respektera folkets vilja ifall en klar majoritet röstade på ett visst sätt.

Resultatet i folkomröstningen den 29 september visade att 55,4 procent av Kasköborna är emot och 41,4 procent är för en fusion med Närpes.

Folkomröstning i Kaskö.
55,4 procent av Kasköborna röstade emot och 41,4 för en kommunsammanslagning med Närpes. Valdeltagandet blev som väntat högt, och landade på 75,6 procent. Folkomröstning i Kaskö. Bild: Yle/Juho Teir val,Kaskö

De flesta vet hur de ska rösta

Då Yle Österbotten på måndag ringer upp fullmäktigeledamöterna igen visar det sig att de flesta nu bestämt sig hur de kommer att rösta.

Av Kaskös 17 fullmäktigeledamöter uppgav 8 ledamöter redan innan folkomröstningen att de är emot en fusion. Ett nej i folkomröstningen har inte ändrat deras åsikt.

Politiker som kommer att rösta nej till fusion med Närpes

 • Jari Salo (SDP)
 • Jarmo Tarkko (Sannf.)
 • Kari Häggblom (SDP)
 • Jukka Salo (Sannf.)
 • Anneli Tunttunen (Vänstern)
 • Sakari Mäntysaari (SDP)
 • Juhani Holm (SDP)
 • Erkki Virta (SDP)

Tre av ledamöterna sa sig i enkäten vara för en fusion och att de oavsett resultatet i folkomröstningen kommer att rösta ja till en sammanslagning. Flera av de som innan folkomröstningen valde att inte kommentera ställer sig nu till de som är för en fusion.

I nuläget uppger sju ledamöter att de kommer att rösta ja till en fusion då det är dags för fullmäktige att fatta beslutet.

Politiker som kommer att rösta ja till fusion med Närpes

 • Aarno Lindholm (SFP)
 • Lars Piira (Saml.)
 • Ilkka Hovi (Saml.)
 • Johan Bärnlund (SFP)
 • Catharina Skur (SFP)
 • Solveig Björklund (SFP)
 • Carl-Gustav Mangs (SFP)

Solveig Björklund (SFP) var en av de politiker som fattade sitt beslut efter att resultatet i folkomröstningen stod klart.

- Jag röstade själv för en fusion i folkomröstningen och blev överraskad att resultatet blev så pass jämt. Jag hade väntat mig att upp emot 70 procent skulle säga nej. Valdeltagandet var högt vilket gör att det känns tillförlitligt. Därför kommer jag att rösta ja också i fullmäktige, säger Björklund.

Även Catharina Skur (SFP) hade förväntat sig att resultatet mer skulle ha lutat mot nej-sidan.

– Jag tror det är nej-sidan som har varit mer aktiva och de som är för en fusion kanske har stannat hemma, säger Skur som är för en fusion.

Två röster oklara

Vänsterns Mirja Högstrand säger då Yle Österbotten ringer upp att hon ännu inte bestämt sig för hur hur hon kommer att rösta. Själv är hon för en fusion.

- Om över 60 procent hade varit emot en fusion skulle jag ha respekterat resultatet i folkomröstning. Nu är situationen inte lika tydlig. Jag har ännu inte bestämt hur jag ska göra. Tiden får utvisa, säger Högstrand.

Sammanfattningsvis är åtta fullmäktigeledamöter emot en fusion och åtta är för en fusion. Av de som är för en fusion är det endast Högstrand som ännu inte bestämt hur hon ska rösta.

Mycket tyder på att det är De grönas Erkki Nykänen som kommer att sitta på den avgörande rösten. Han vill ha klara besked om vad som händer ifall Kaskö förblir självständigt. Ifall inte han får det kommer han att rösta för en fusion med Närpes.