Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkkaffe dricks för både kropp och själ

En präst talar framför altaret i Åbo domkyrka.
En präst talar framför altaret i Åbo domkyrka. Bild: Lotta Sundström/Yle Åbo,Åbo domkyrka,kvällsmässa

En timme innan högmässan samlas gudtjänstgruppen i Åbo Domkyrkas sakristia för att fördela uppgifter. Den här söndagen är det gudstjänstgrupp Jona och konfirmandgrupp 10/05 som tillsammans med församlingens anställda hjälper till vid gudstjänsten.

Frivilliga i Åbo svenska församling är samlade inför högmässan för att fördela uppgifter. De sitter vid bordet som på Leonardo da Vincis tavla "Nattvarden".
Frivilliga får sina uppgifter, nästan som på Leonardo da Vincis "Nattvarden". Frivilliga i Åbo svenska församling är samlade inför högmässan för att fördela uppgifter. De sitter vid bordet som på Leonardo da Vincis tavla "Nattvarden". Bild: Linus Hoffman/Yle Åbo svenska församling,Högmässogudstjänst,gudstjänst,mässa (gudstjänst),Åbo domkyrka,Nattvarden,Leonardo da Vinci

Ina och Mirjam läser bibeltexter, Cecilia är frivillig att tända ljus för församlingmedlemmar som avlidit, Jannike och Janine kommer att få doplöv som ska hängas i dopträdet, och Magnus har lovat att koka kyrkkaffe.

- Kyrkkaffe efter högmässan är trivsamt och bra utan lyx. I en kyrkkaffedukning finns inte gräddtårta eller syltfyllda munkar, utan småbröd av sött och salt, salta nötter, salta pinnar. Vid riktigt speciella tillfällen kan det finnas rulltårta, men annars är dukningen sparsam, berättar Magnus Taxell som kallar sig kyrkkaffeskafferiansvarig.

Två händer håller i ett papper med uppgiftsfördelning för en gudstjänst, vem som förbereder kyrkkaffet, vem som tänder ljus och vem som läser texter.
Alla frivilliga har en uppgift på högmässan. Två händer håller i ett papper med uppgiftsfördelning för en gudstjänst, vem som förbereder kyrkkaffet, vem som tänder ljus och vem som läser texter. Bild: Linus Hoffman/Yle Åbo svenska församling,gudstjänst,mässa (gudstjänst),Kyrkkaffe,Högmässogudstjänst

För församlingen är det fint och viktigt att engagera frivilliga. Det gör fler delaktiga, och det gör högmässan folkligare.

- Det är en del av skriftskolan. Alla måste vara med och förbereda en gång, men jag tycker det är bra att man efter gudstjänsten får vara på kyrkkaffe och lära känna de andra som är här, för man pratar ju inte så mycket med varandra i kyrksalen, tycker konfirmanderna Filip Schauman och Vilma Hyvönen.

Tradition åtminstone sedan 1800-talet

Kyrkkaffe i olika former har funnits ända sedan 1800-talet bland annat inom frikyrkan och sjömanskyrkan. Anna Luukkaa visar i sin avhandling i nordisk folkloristik vid Åbo Akademi att både väckelserörelser och statskyrkan uppmuntrade till kaffedrickande, för att få folk att sluta dricka alkohol.

I finska tidningar från början av 1900-talet hittar man flera artiklar och annonser om kyrkkaffe i parker och vid källor, hos läraren i byn eller i finare fall i prästgården.

Wasa-posten skriver 1925 om att alla kyrkgäster efter gudstjänsten i Malax kyrka voro inbjudna på kyrkkaffe till prostgården, och Åbo Underrättelser berättar 1927 om att alla närvarande bjudes på "kyrkkaffe" i församlingens folkskollokal i Mietois efter att man avtäckt minnesstenen över Magnus Tavast.

I Åbo svenska församling har det druckits kyrkkaffe åtminstone sedan 1957.

Magnus Taxell, en man med rödaktig mustasch och skägg, rutig skjorta och gyllene hängslen, kokar kaffe inför kyrkkaffet i Åbo Domkyrkas sakristia.
Magnus Taxell kokar kaffet denna söndag. Magnus Taxell, en man med rödaktig mustasch och skägg, rutig skjorta och gyllene hängslen, kokar kaffe inför kyrkkaffet i Åbo Domkyrkas sakristia. Bild: Linus Hoffman/Yle Åbo svenska församling,Högmässogudstjänst,gudstjänst,mässa (gudstjänst),orgel,Åbo domkyrka,Kyrkkaffe,sakristia,magnus taxell

- Jag bläddrade igenom gamla tidningsurklipp och hittade en artikel om kyrkkaffe i Åbo Underrättelser från 10.9.1957. Då var Karl-Erik Forssell kyrkoherde. Men då var kyrkkaffet koncentrerat till ordinarie församlingsarbetare, inte gudstjänstbesökarna, berättar Taxell.

Kyrkkaffe för alla blev mycket uppskattat

Så småningom började man servera kyrkkaffe också åt församlingsmedlemmarna, till en början en gång i månaden, men från 2011 varje söndag.

- Man tyckte tidigare att det var lite svårt att ställa i ordning med kaffe i alla olika kyrkor där Åbo svenska församling har gudstjänster. En del kyrkor är små och där finns inte samlingsutrymmen, men det har fungerat jättebra, och det har varit uppskattat, säger Åbo svenska församlings kyrkoherde Mia Bäck.

Jannike Koivunen, en liten flicka med ljust hår och röd klänning, hänger upp ett grönt doplöv i ett träd i Åbo Domkyrka.
Jannike Koivunen hänger ett doplöv. Jannike Koivunen, en liten flicka med ljust hår och röd klänning, hänger upp ett grönt doplöv i ett träd i Åbo Domkyrka. Bild: Linus Hoffman/Yle Åbo svenska församling,Högmässogudstjänst,gudstjänst,mässa (gudstjänst),Åbo domkyrka,doplöv
Janine Koivunen, en liten flicka med ljust hår i hästsvans och röd klänning, hänger upp ett grönt doplöv i ett träd i Åbo Domkyrka.
Janine Koivunen vid Åbo Domkyrkas dopträd. Janine Koivunen, en liten flicka med ljust hår i hästsvans och röd klänning, hänger upp ett grönt doplöv i ett träd i Åbo Domkyrka. Bild: Linus Hoffman/Yle Åbo svenska församling,Kyrkkaffe,Högmässogudstjänst,gudstjänst,mässa (gudstjänst),Åbo domkyrka,Janine Koivunen

Kyrkkaffet i Åbo Domkyrka hålls dessutom på ett jättevackert ställe, i domkyrkans sakristia som annars inte är öppen för envar.

- Det kan vara en liten tröskel för många. Man upplever att det är högtidligt här, men här är jättetrevligt. Det är en familjär stämning i församlingen, och det är lätt att prata med våra präster, säger Mona Blok.

Blok är en av de 70 församlingmedlemmar som efter högmässan är med om kyrkkaffet.

Viktigt att få prata om allt möjligt

Kaffet ger en möjlighet att prata om allt möjligt. Som präst tycker Sofia Liljeström om att vara social och möta människor, och få ta del av olika livsskeden som folk går in i - bland annat med dop, bröllop och begravningar.

- Och kaffet behövs. Efter mässan exempelvis får man träffas och fråga vad psalmen eller predikan betydde, och så får man fundera över en kopp kaffe och fylla sina smaklökar och samtidigt sina geniknölar, säger Liljeström.

Cecilia Mäki-Kuutti, en flicka med långt ljust hår och en svartvitrandig skjorta, tänder ett ljus i Åbo domkyrka.
Cecilia Mäki-Kuutti tänder under högmässan ett ljus för de avlidna. Cecilia Mäki-Kuutti, en flicka med långt ljust hår och en svartvitrandig skjorta, tänder ett ljus i Åbo domkyrka. Bild: Yle/Linus Hoffman Åbo svenska församling,Högmässogudstjänst,gudstjänst,mässa (gudstjänst),ljus (konkret icke-levande objekt),Åbo domkyrka,Cecilia Mäki-Kuutti

- Det skulle vara oartigt att inte dricka kaffet efteråt. Vi pratar om allt möjligt. Just handlade det om Kalevala, som jag har sett på Åbo Svenska Teater. Den är riktigt bra och full av glädje, säger Åsa Bylund.

En social träff mer än annat

Fastän kyrkan och andra kristna samfund traditionellt hjälper folk som har svårt att få pengarna att räcka till, så handlar kyrkkaffet inte om att hjälpa dem som har det svårt.

Fayyah Alessa, en man med glasögon och grön skjorta, ger en psalmbok till en kyrkobesökare inför högmässan i Åbo Domkyrka.
Fayyah Alessa hjälpte med att dela ut psalmböcker. Fayyah Alessa, en man med glasögon och grön skjorta, ger en psalmbok till en kyrkobesökare inför högmässan i Åbo Domkyrka. Bild: Linus Hoffman/Yle Åbo svenska församling,Högmässogudstjänst,gudstjänst,mässa (gudstjänst),orgel,Åbo domkyrka,Kyrkbänk,psalmbok,Fayyah Alessa

Åbo svenska församling ordnade i början av 2000-talet sopptisdagar, och 2008 startade Operation Matkasse. Där hjälper de kristna hjälporganisationerna i Åbo gemensamt genom att dela ut mat och andra förnödenheter.

Kyrkkaffet däremot är mer en social träff, ett sätt att träffas samtidigt som man tar sig en kopp kaffe.

I de finländska utlandsförsamlingarna är kyrkkaffet det näst populäraste sättet för frivilliga att hjälpa till och delta i verksamheten.

Ååh, kaffe är ju jättegott― Sofia Liljeström

- Kyrkkaffe är ett sätt att träffa mina vänner. Jag har också blivit bekant med några av dem som kommit från utlandet , och det är trevligt, tycker Johan Brandt.

- Det sociala är nog det viktiga egentligen, att man får träffa bekanta. Kaffet är viktigt för då har man något att samlas runt. Det betyder gemenskap, säger Henrik Nikula.

Mirjam Lillhannus, en flicka med hästsvans och grå tröja, står vid en pulpet i Åbo Domkyrka. Pastor Sofia Liljeström visar vilket stycke som ska läsas ur Bibeln i samband med en högmässa.
Sofia Liljeström visar för Mirjam Lillhannus och Iina Laakso vilka stycken som ska läsas ur Bibeln. Mirjam Lillhannus, en flicka med hästsvans och grå tröja, står vid en pulpet i Åbo Domkyrka. Pastor Sofia Liljeström visar vilket stycke som ska läsas ur Bibeln i samband med en högmässa. Bild: Linus Hoffman/Yle Åbo svenska församling,Högmässogudstjänst,gudstjänst,mässa (gudstjänst),orgel,Åbo domkyrka,Mirjam Lillhannus

- Det är viktigt att komma samman. Man brukar kalla kyrkkaffe för det tredje sakramentet, förklarar Taxell.

- Kaffe är förvånansvärt socialt. Det är en stund då du behöver dricka den där koppen, men du kan inte sörpla i dig allting på en gång, så mellan dina klunkar så säger du någonting och funderar med någon, och njuter av smaken. Ååh, kaffe är ju jättegott, utbrister Liljeström.

Läs också